Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Μετά τις απειλές πήραν φωτιά τα καύσιμα


Οι εγκληματικές ενέργειες κατά πρατηριούχου καυσίμων στη Λευκωσία, ο οποίος διέθετε πετρελαιοειδή στις φθηνότερες τιμές παγκύπρια, προκάλεσε τρόμο και φόβο και στους υπόλοιπους πρατηριούχους που δραστηριοποιούνται στην πρωτεύουσα. 

Αποτέλεσμα, από τους 16 πολύ φθηνότερους πρατηριούχους στη Λευκωσία σε βενζίνη και πετρέλαιο, οι 13 να αυξήσουν τις τιμές τους σε ακριβότερα επίπεδα, αλλά πιο κάτω από τη μέση τιμή παγκύπρια.

Η διαπίστωση αυτή έγινε από τον αν. λειτουργό στο Υπουργείο Εμπορίου, Μάριο Δρουσιώτη, αναλύοντας τα στοιχεία της νέας έρευνας αναφορικά με τα επίπεδα τιμών λιανικής πώλησης πετρελαιοειδών σε σχέση με το προηγούμενο παρατηρητήριο τιμών.

Για πρώτη φορά στο παρατηρητήριο τιμών παρουσιάζονται πίνακες ανά επαρχία με την κατάταξη των πρατηρίων από τα φθηνότερα στα ακριβότερα, για όλα τα είδη καυσίμων που διαθέτουν, με εξαίρεση το αγροτικό πετρέλαιο. Για παράδειγμα, μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι η τιμή της αμόλυβδης 95 είναι ακριβότερη στα Λατσιά και στο Γέρι στην επαρχία Λευκωσίας, όπως είναι ακριβότερη στις τουριστικές περιοχές της Λεμεσού, Γερμασόγειας και Αγίου Τύχωνα.

Το παρατηρητήριο, που είναι χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης για τους καταναλωτές οι οποίοι το χρησιμοποιούν για να συγκρίνουν τιμές, φαίνεται ότι το αγκαλιάζουν όλο και περισσότεροι πολίτες, αφού ολοένα και μεγαλώνει ο αριθμός των πρατηρίων που πωλούν φθηνότερα καύσιμα από την προτεινόμενη τιμή των εταιρειών.

Σε σχέση με την τελευταία χονδρική αύξηση στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου από 1,6-1,8 σεντ το λίτρο από τις εταιρείες πετρελαιοειδών, διαπιστώνεται ότι το 64% των πρατηρίων παγκύπρια πωλεί πιο κάτω ή ακριβώς στην αναμενόμενη. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των πρατηρίων που πωλούν πιο κάτω φθάνει το 32%, άλλο 32% πωλεί στις αναμενόμενες τιμές και οι υπόλοιποι πιο πάνω.

Μετά την τελευταία αύξηση ο μέσος όρος τιμών παγκύπρια διαμορφώνεται για τη βενζίνη 95 οκτανίων €1,452, την αμόλυβδη 98 €1,473, το πετρέλαιο κίνησης €1,446, το πετρέλαιο θέρμανσης €1,028 και την κηροζίνη €1,068. Η διακύμανση που παρατηρείται από την ελάχιστη στη μέγιστη τιμή είναι 5,9 σεντ το λίτρο η βενζίνη 95, 6 σεντ το λίτρο η αμόλυβδη 98 οκτανίων, 5,2 σεντ το πετρέλαιο κίνησης, €1,22 το πετρέλαιο θέρμανσης και 7,8 σεντ η κηροζίνη.
Φθηνότερη επαρχία στην τιμή της αμόλυβδης 95 παρουσιάζεται η Αμμόχωστος και ακολουθούν η Λεμεσός και η Λάρνακα. Πιο ακριβή η Πάφος.

Επιπλέον, αναφέρουμε πως όταν κάποιος επιλέξει να προμηθευτεί 30 λίτρα βενζίνης από το φθηνότερο στο ακριβότερο πρατήριο στην επαρχία Λεμεσού κερδίζει €1,59. Πιο προσεχτικοί θα πρέπει να είναι οι πολίτες που θα προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης εν μέσω καύσωνα. Επιλέγοντας το φθηνότερο από το ακριβότερο πρατήριο στην επαρχία Λευκωσίας η εξοικονόμηση που κάνουν για 500 λίτρα (μισό ντεπόζιτο) φθάνει τα €50,50.

http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/207993/fotia-sta-kaysima-meta-tis-apeiles-ayxisan-oloi-tis-times#sthash.GWad0blS.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: