Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Τραπεζικό σκάνδαλο στην Βουλγαρία. Κατάρρευση της Corporate Commercial Bank

Συγκλονίζει τη Βουλγαρία η κατάρρευση της Corporate Commercial Bank έπειτα από την αποκάλυψη σκανδάλου με τα δάνεια που έδινε η τράπεζα.

Τα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας κάνουν λόγο για «τραπεζική ληστεία», αναφερόμενα στην τράπεζα την άδεια λειτουργίας της οποίας ακύρωσε η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας.

Η πτώχευση της CCB, τέταρτης μεγαλύτερης, μέχρι πρόσφατα, εμπορικής τράπεζας της Βουλγαρίας, όπως ανήγγειλε χθες ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Ιβάν Ίσκροφ.

Τα βουλγαρικά μέσα επισημαίνουν τις αποκαλύψεις του κ. Ίσκροφ, ότι στους πιστωτικούς φακέλους της τράπεζας είτε λείπουν εντελώς, είτε είναι ανεπαρκή τα έγγραφα που αφορούν δάνεια συνολικής αξίας 3,5 δισ. λέβα (1,75 δισ. ευρώ, περίπου) που έχουν χορηγηθεί σε διαπλεκόμενους με τον διευθύνοντα σύμβολο Τσβετάν Βασίλεφ, άτομα και εταιρείες, ενώ το συνολικό πιστωτικό πορτοφόλι της CCB ανέρχεται σε 5,4 δισ. λέβα, όπως ανήγγειλε ο διοικητής της ΒΝΒ.

Επισημαίνεται επίσης και η πρόταση της ΒΝΒ, το βουλγαρικό Δημόσιο να εγγυηθεί όλες τις καταθέσεις στη CCB και όχι μόνο τους λογαριασμούς, μέχρι το όριο των εκατό χιλιάδων ευρώ, όπως ορίζει ο νόμος.

Όπως και η έκκληση του διοικητή Ιβάν Ίσκροφ προς τις πολιτικές δυνάμεις να ψηφίσουν γρήγορα ειδικό νόμο, που θα επιτρέψει τη «μετάγγιση» των αναγκαίων δημόσιων πόρων στη θυγατρική τράπεζα της CCB, Credit Agricole Bulgaria, όπου θα μεταφερθούν οι λογαριασμοί και τα περιουσιακά στοιχεία της Corporate Commercial Bank, ύστερα από κρατικοποίηση της θυγατρικής τράπεζας και τη μετονομασία της σε «Βουλγαρική Εμπορική Τράπεζα».
 
Πηγή: ΑΠΕ
http://www.sigmalive.com/news/international/143483#sthash.MWRnHNPl.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: