Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

60 εκ. ευρώ έχει να λαμβάνει η ΑΗΚ από καθυστερημένους λογαριασμούς


Ποσό ρεκόρ 60 εκ. ευρώ έχει να παίρνει η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) από καθυστερημένους λογαριασμούς, όπως στοιβάχτηκε εξ ανάγκης μετά τις επιπτώσεις του Γιούρογκρουπ και της οικονομικής κρίσης που επηρεάζει όχι μόνο εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες της Αρχής αλλά και νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.



Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Κώστας Γαβριηλίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι “αυτή η κατάσταση δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί και δυσχεραίνει τη λειτουργικότητα του Οργανισμού” και πως “η ΑΗΚ πήρε αποφάσεις για παραχώρηση διευκολύνσεων για αποπληρωμή των καθυστερημένων οφειλών με την παράλληλη επιβολή τόκου μετά από διεξοδική εξέταση του θέματος”.

Σημείωσε ότι υπάρχει μια κατάσταση σε ό,τι αφορά τις καθυστερημένες οφειλές προς την Αρχή που δεν καθόλου ικανοποιητική, υπάρχουν καθυστερημένοι λογαριασμοί της τάξης των 60 εκ. ευρώ γεγονός, το οποίο δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στον Οργανισμό.

Παράλληλα αυτή τη στιγμή, συνέχισε, υπάρχουν και πολλοί πελάτες που χρωστούν σημαντικά ποσά στην ΑΗΚ και δυσκολεύονται να πληρώσουν τους καθυστερημένους λογαριασμούς και κινδυνεύουν με αποκοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Θεωρούμε ως ΑΗΚ ότι με τις διευκολύνσεις που παραχωρούμε, ανέφερε ο κ. Γαβριηλίδης, εξυπηρετούνται και οι δύο πλευρές – πελάτες και ΑΗΚ – αλλά και αυτοί που χρωστούν μεγάλα ποσά και δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν.

Εμείς ως Οργανισμός, τόνισε, δεν θέλουμε να αποκόπτουμε την παροχή σε κανένα πελάτη, είτε οικιακό – είναι αυτονόητη η ταλαιπωρία σε ένα νοικοκυριό όταν αποκόπτεται το ρεύμα – είτε σε εμπορικό ή βιομηχανικό πελάτη γιατί επίσης είναι αυτονόητη η ταλαιπωρία που προκαλείται.

“Δεν είναι καθόλου ευχάριστες καταστάσεις και πρέπει να αποφεύγονται. Πρέπει να υπάρξει καλή θέληση από τις δύο πλευρές. Σε αυτό αποσκοπούν αυτές οι διευκολύνσεις στην αποπληρωμή οφειλομένων”, σημείωσε.

Εξήγησε στο ΚΥΠΕ ότι “γίνονται διευκολύνσεις για δόσεις για να αποπληρωθούν τα οφειλόμενα με την πάροδο του χρόνου. Ζητούμε από τους πελάτες μας να πληρώνουν την τρέχουσα κατανάλωση τους από τώρα και στο εξής και τα καθυστερημένα που έχουν συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου να ξοφληθούν σε βάθος χρόνου με δόσεις”.

Στόχος της ΑΗΚ, είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Γαβριηλίδης, είναι να μειωθεί αυτό το ποσό των 60 εκ. ευρώ των καθυστερημένων οφειλών από τους πελάτες μας.

Ανέφερε ότι η απόφαση της Αρχής για επιβολή τόκου 4,5% ετήσια σε όλους τους λογαριασμούς που δεν θα εξοφλούνται έγκαιρα από 1η Σεπτεμβρίου αποτελεί αντικίνητρο για όσους αυτή τη στιγμή εκμεταλλεύονται την κατάσταση κι ενώ μπορούν να πληρώσουν δεν το πράττουν.

“Αυτός ο τόκος δεν θα χρεώνεται στη διατίμηση 0,8 που είναι ενταγμένες οι ευάλωτες ομάδες των καταναλωτών και δεν θα χρεώνεται τόκος και για τις διευκολύνσεις που θα γίνουν για να ξοφλήσουν το ποσό που έχει συγκεντρωθεί στις διατιμήσεις 0.8.”.

Ξεκαθάρισε ότι “επειδή δεν θα χρεώνουμε την 0,8 με οποιονδήποτε τόκο δεν σημαίνει ότι θα επιβαρύνονται με το ποσοστό αυτό οι υπόλοιποι καταναλωτές”.

Είπε στο ΚΥΠΕ, ότι “το πραγματικό κόστος της ΑΗΚ είναι πάνω από 4,5% από τις καθυστερήσεις. Έχουμε δάνεια που πληρώνουμε μέχρι και 8% τόκο αλλά οι καθυστερήσεις αυτές στοιχίζουν στην Αρχή πάνω από 4,5%. Θεωρούμε ότι πρέπει να εξυπηρετηθούν και οι δύο πλευρές. Να μειώσουμε τα ποσά που έχουμε να λαμβάνουμε από καθυστερημένους λογαριασμούς. Θέλουμε όμως να διευκολύνουμε τους πελάτες μας όλων των κατηγοριών στην εξόφληση των ποσών που χρωστούν γιατί δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση”.

Πρέπει, κατέληξε, να υπάρχει καλή θέληση, συναίνεση από όλες τις πλευρές.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 http://ikypros.com/?p=33441#sthash.5L8084rP.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: