Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Ακολουθώντας το ταξίδι της ρύπανσης πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ινστιτούτου Κύπρου


Ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Κύπρου συμμετείχε στο διεθνές επιστημονικό πείραμα μελέτης αερολυμάτων  από φυσικές πηγές (Characterization of Aerosol mixtures of Dust And Marine origin, CHARADMEX) που πραγματοποιήθηκε στην ανατολική Κρήτη και διήρκεσε από τις 20 Ιουνίου μέχρι τις 10 Ιουλίου 2014. 

Σκοπός του πειράματος ήταν να μελετηθούν οι φυσικοχημικές ιδιότητες των αερολυμάτων πάνω από την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
 
Τα αερολύματα είναι μικρά σωματίδια, ικανά να επιφέρουν βλάβες στην υγεία των ανθρώπων με την είσοδο τους στο αναπνευστικό σύστημα. Επιπλέον, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του κλίματος μεταβάλλοντας την θερμοκρασία της Γης και συμμετέχοντας στο σχηματισμό σύννεφων. Το πείραμα διεξήχθη στον περιβαλλοντικό σταθμό υποβάθρου της Φινοκαλιάς του Πανεπιστημίου Κρήτης και αξίζει να τονιστεί ότι λόγω της απομακρυσμένης από αστικά κέντρα τοποθεσίας του, ο σταθμός θεωρείται ιδανικός για την ανίχνευση της σωματιδιακής ρύπανσης από φυσικές πηγές (π.χ. σκόνη Σαχάρας, θαλάσσια αιωρήματα, σωματίδια καπνού από πυρκαγιές).
 
Το Ινστιτούτο Κύπρου συμμετείχε στο πείραμα με τον πρωτοποριακό του στόλο αποτελούμενο από μη επανδρωμένα αεροπλάνα, εφοδιασμένα με υπερσύγχρονο επιστημονικό εξοπλισμό. Τη σχετική άδεια για επιστημονικές πτήσεις στην Ανατολική Κρήτη εξασφάλισε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτικής αεροπορίας και των αερολιμένων Ηράκλειου και Σητείας. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φορά που παρόμοια έρευνα διεξάγεται στην Νοτιοανατολική Ευρώπη με την παρουσία μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η καινοτομία έγκειται στο γεγονός ότι μελετήθηκαν οι ιδιότητες των αιωρούμενων σωματιδίων, με έμφαση στην σκόνη από τη Σαχάρα, σε διάφορα ύψη της τροπόσφαιρας, του κατώτερου δηλαδή τμήματος της ατμόσφαιρας.
 
Η ομάδα του Ινστιτούτου Κύπρου αποτελείτο από τους Δρ. Μιχαήλ Βρεκούση, Δρ. Χρίστο Κελέσιη, Δρ. Στυλιανό Ιωάννου,  Απόστολο Αποστόλου και τους πιλότους Μάριο Αργυρίδη και Κωνσταντίνο Σαββίδη. Στο πείραμα συμμετείχαν επίσης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Γερμανικό Ινστιτούτο Ερευνών της Τροπόσφαιρας στη Λειψία, το Φιλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο, το Γαλλικό Πανεπιστήμιο της Λιλ, το Μετεωρολογικό Παρατηρητήριο του Νταβός, το Ισπανικό Κέντρο Υπερ-υπολογιστών της Βαρκελώνης, η Σχολή Επιστημών Γης και Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Georgia Tech των ΗΠΑ και η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας.
 
Η έρευνα χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος ACTRIS.

Δεν υπάρχουν σχόλια: