Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Εκτέλεση θανατικής ποινής στη Σαουδική Αραβία


Ένας Πακιστανός πολίτης ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο επειδή συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών στη Σαουδική Αραβία, αποκεφαλίστηκε  εκεί, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Η θανατική ποινή που του είχε επιβληθεί εκτελέστηκε χθες, Πέμπτη 14 Αυγούστου. Οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας με ένα ξίφος τον αποκεφάλισαν, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία το 2013 είχε παραπονεθεί έντονα για τις εκτελέσεις στη χώρα.
Ο Σουλτάν Χουσέιν Χαντίμ είχε κριθεί ένοχος στην κατηγορία ότι μετέφερε στο σαουδαραβικό βασίλειο «μια μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών», όπως ανέφερε το υπουργείο σε μια ανακοίνωση που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Ο νέος αποκεφαλισμός αυξάνει σε 25 των αριθμό των εκτελέσεων θανατοποινιτών στη Σαουδική Αραβία από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είχε καταγγείλει το 2013 τη «σημαντική αύξηση των καταδικών σε θάνατο στο βασίλειο» της Σαουδικής Αραβίας, ενώ οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν καλέσει "να κηρυχθεί μορατόριο" στις εκτελέσεις, οι οποίες είναι πολλές δεκάδες κάθε χρόνο στη χώρα.
Το 2013 συνολικά 78 άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων οι οποίοι είχαν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών εκτελέστηκαν στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο βιασμός, ο φόνος, η αποστασία (η απάρνηση του Ισλάμ), η ένοπλη ληστεία και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών επισύρουν τη θανατική ποινή στο βασίλειο.


Read more: http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/484014/ektelesi-thanatikis-poinis-sti-saoydiki-aravia-–-entones-antidraseis#ixzz3ARGMXCVj

Δεν υπάρχουν σχόλια: