Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Εκλογή του Ταγίπ Ερντογάν από τον πρώτο γύρο

Νέο σκηνικό στήνεται στην Τουρκία έπειτα από την εκλογή του Ταγίπ Ερντογάν ως 12ος Πρόεδρος της Τουρκίας από τον πρώτο γύρο των εκλογών.
Με καταμετρημένο το 97%, ο Ταγίπ Ερντογάν λαμβάνει 52,1%, ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου 38,7% και ο Σελαματίν Ντεμίρτας 9,2%. 


Ο Ταγίπ Ερντογάν πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία καταμέτρησης βγήκε από το σπίτι του περιτρυγυρισμένος από τους οπαδούς του και προχώρησε προς το Σουλτάν Αχμέτ για να προσευχηθεί.
Πάντως πολιτικοί αναλυτές λένε ότι δεν υπήρξε καμία έκπληξη, ο Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε με μεγάλη διαφορά από τον ανθυποψήφιό του των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, Ιχσάνογλου. Η συμμετοχή (76,7%) ωστόσο ήταν πολύ πιο χαμηλή από τις προηγούμενες αναμετρήσεις, κάτι που ευνόησε τον Ταγίπ Ερντογάν.
Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι οΤαγίπ Ερντογάν αυξάνει τις ψήφους του σε κάθε εκλογική αναμέτρηση εδώ και δέκα χρόνια και αυτό είναι πρωτοφανές σε παγκόσμιο επίπεδο. “Είναι μια επιτυχία για την οποία του βγάζει κανείς το καπέλο”, σχολίασε ο δημοσιογράφος της Βατάν Χουσεϊν Γιαϊμάν. Ενώ στις τελευταίες δημοτικές εκλογές το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν είχε λάβει 45,5%, τώρα κατάφερε να λάβει πολύ ψηλότερο ποσοστό.

Ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου απέτυχε να πάρει καν τα ποσοστά των δύο μεγάλω κομμάτων της αντιπολίτευσης, CHP και MHP που τον στήριξαν. Τα δύο κόμματα μαζί στις δημοτικές εκλογές είχαν πάρει 45,1%. Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι η αντιπολίτευση δεν επέλεξε το σωστό άτομο για υποψήφιό του καθώς ο Ιχσάνογλου είναι μια απολίτικη προσωπικότητα. Ωστόσο πολιτικοί αναλυτές που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση θεωρούν ότι το ποσοστό αυτό έγκειται στο γεγονός ότι η συμμετοχή ήταν χαμηλή. Εκτιμούν ότι αν η αντιπολίτευση έπειθε τους ψηφοφόρους της να πάνε στην κάλπη, τότε ο Ιχσάνογλου θα έπαιρνε πιο ψηλό ποσοστό και ο Ερντογάν δεν θα κατάφερνε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Ο Ντεμιρτάς, παρόλο που δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 10% που ήταν ο στόχος του, εντούτοις αύξησε κατά πολύ τα ποσοστά που έλαβαν τα δύο φιλοκουρδικά κόμματα HDP και BDP που τον στηρίζουν στις δημοτικές εκλογές και αυτό αποτελεί μεγάλη επιτυχία. Και τα δύο μαζί είχαν λάβει τότε μόνο 6%. Τώρα ο Ντεμιρτάς κατάφερε να διεισδύσει για πρώτη φορά και στη δυτική Τουρκία. Τα φιλοκουρδικά κόμματα επέλεξαν το σωστό άτομο για υποψήφιό τους, αναφέρουν. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μετά από αυτό το ποσοστό θα είναι πιο εύκολη και η διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: