Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Ξεκόλλησε το προσθετικό χέρι του πιλότου εν ώρα πτήσης!



Πιλότος της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας Flybe έχασε προσωρινά τον έλεγχο ενός αεροσκάφους, δευτερόλεπτα πριν από την προσγείωσή του, επειδή ξεκόλλησε ο συνδετήρας που συγκρατούσε το προσθετικό χέρι του πάνω στο πιλοτήριο.

Το περιστατικό, στο οποίο ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα, συνέβη στις 12 Φεβρουαρίου, σε μια πτήση από το Μπέρμιγχαμ στο Μπέλφαστ με 47 επιβάτες.

Στην έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών Αεροπορικών Ατυχημάτων (AAIB) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, τονίζεται η εμπειρία του κυβερνήτη, ενώ δίνονται λεπτομέρειες για τους χειρισμούς του πιλότου.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο 46χρονος πιλότος είχε ελέγξει πριν από την απογείωση το σύστημα που συγκρατούσε το προσθετικό χέρι. Φτάνοντας στο αεροδρόμιο όπου επρόκειτο να προσγειωθεί και έχοντας απενεργοποιήσει τον αυτόματο πιλότο, κατάλαβε ότι δεν μπορούσε πλέον να δίνει εντολές με το αριστερό χέρι γιατί είχε αποσυνδεθεί από το πιλοτήριο. Αν και σκέφτηκε να ενημερώσει τον συγκυβερνήτη η πίεση του χρόνου τον έκανε να σκεφτεί ότι η καλύτερη λύση ήταν να χρησιμοποιήσει το γερό, δεξί χέρι του, να αφήσει δηλαδή τον μοχλό χειρισμού και να ξανασυνδέσει όσο γρηγορότερα μπορούσε το αριστερό χέρι. Αποτέλεσμα ήταν να αναπηδήσει το αεροπλάνο, που ήδη ήταν σε διαδικασία προσγείωσης, και να ξαναπέσει στο έδαφος.


star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: