Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

59 ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται παράνομα στην Κύπρο


Πενήντα εννέα ασυνόδευτα παιδιά, κυρίως από την Αφρική, φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, ύστερα από την παράνομη είσοδο τους στην Κύπρο, όπως αναφέρθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία μελέτησε τρόπους επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αυτά τα παιδιά στην καθημερινότητα τους.
 

Κατά τη συνεδρία παρουσιάστηκε έρευνα της οργάνωσης «Hope For Children».

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σοφοκλής Φυττής είπε πως οι κύριες πύλες εισόδου στην Κύπρου αυτών των παιδιών είναι τα κατεχόμενα, ενώ κάποιοι έρχονται και από τα αεροδρόμια ή και λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας με πλαστά έγγραφα. Ο αριθμός τους αυτή τη στιγμή είναι 21 κορίτσια και 28 αγόρια που διαμένουν σε δύο κυβερνητικές στέγες. Δύο περιπτώσεις παιδιών ήταν θύματα εμπορίας προσώπων. Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά από πλευράς της χαρακτήρισε αυτά τα παιδιά ως μια ιδιαίτερη ευάλωτη ομάδα παιδιών και σημείωσε ότι δεν πρέπει να παραβιάζονται τα δικαιώματα των παιδιών.

Τα παιδιά, όπως δήλωσε ο κ. Φυττής, έρχονται από τα κατεχόμενα και `ορισμένοι΄ τους περιμένουν στα οδοφράγματα για να τους κάνουν διάφορες διευκολύνσεις, όπως να τους υποβάλουν αίτηση ασύλου κ.ά.

Ο κ. Φυττής αναφέρθηκε στις ελλείψεις που υπάρχουν στην νομοθεσία αλλά και στις διαδικασίες εξακρίβωσης της ηλικίας των παιδιών, καθώς και στη νομική εκπροσώπηση τους, όπως προβλέπεται στις διεθνείς συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Δεν είναι μόνο η αναγνώριση της ηλικίας που υπάρχει πρόβλημα, είναι θέμα εκπαίδευσης, πότε απελαύνονται και σε ποιες χώρες, αν πρέπει να απελαύνονταν, αν καταλάβουν σε κατανοητή γλώσσα και τους αρπάζουν οι διάφοροι και τους υποβάλλουν αίτηση ασύλου και πολλά άλλα”, σημείωσε.

Υπάρχει θέμα συνεργασίας, συνέχισε, μεταξύ των τμημάτων, νομικής αρωγής και ορισμένα άλλα θέματα τα οποία πρέπει να κοιτάξουμε για να μην παραβιάζονται διεθνείς συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι ευρωπαϊκές οδηγίες και να υπάρχει ανθρώπινη συμπεριφορά και σωστός χειρισμός προς αυτά τα παιδιά.

Εξήγησε ότι την περισσότερη δαπάνη επωμίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων που δίνει 197 χιλ. ευρώ ενώ η Κυβέρνηση συνεισφέρει ακόμη 40 χιλ. Ευρώ, χρήματα τα οποία παραδίδονται στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, οι οποίες έχουν κάτω από την προστασία και την κηδεμονία τους, τους ανήλικους.

Ο κ. Φυττής είπε πως κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα επισκεφθούν τους δύο χώρους φιλοξενίας των παιδιών για να δουν από κοντά την κατάσταση.

Στο μεταξύ, θα προηγηθεί μέχρι τότε, ευρεία σύσκεψη μεταξύ της Επιτρόπου Διοικήσεως και του Υπουργείου Εσωτερικών για να δουν τα κενά, προβλήματα, νέες αλλαγές και τροποποιήσεις νομοθεσιών για απάμβλυνση του προβλήματος.

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά χαρακτήρισε αυτά τα παιδιά ως μια ιδιαίτερη ευάλωτη ομάδα παιδιών. “Είναι διπλά ευάλωτα γιατί είναι παιδιά, βρίσκονται στην χώρα μας χωρίς ενήλικα γονέα και πιθανόν να έχουν φύγει από τη χώρα τους όπου δεν υπάρχουν συνθήκες ασφάλειας ή τους έχουν εμπλέξει σε κυκλώματα εμπορίας, που οφείλει το κράτος να διερευνήσει”, σημείωσε.

Είπε ότι το Γραφείο της εξέτασε μεγάλο αριθμό παραπόνων για την υπόθεση κι ότι σύντομα θα υπάρξει μια ολική έκθεση, που θα δοθεί στη δημοσιότητα.

“Τα βασικά ζητήματα, που έχουμε εντοπίσει είναι ακριβώς ότι δεν έχουμε ακριβώς υιοθετήσει ένα σύστημα διεθνώς αποδεκτό πώς να εξετάζουμε την ηλικία εκεί που υπάρχει αμφισβήτηση ότι είναι ανήλικος. Δεν πρέπει να παραβιάζονται τα δικαιώματα του παιδιού. Η ακτινογραφία δεν είναι θεμιτός τρόπος, έχει επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού και δεν είναι λόγος, αφού υπάρχει τρόπος που ανάγεται στην ψυχοσυναισθηματική εξέταση του παιδιού για να διαπιστώσεις το επίπεδο ωριμότητας και ηλικίας. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί τη συνεργασία πολυθεματικών ομάδων και ειδικών κι αυτό είναι που πρέπει να το δει το κράτος”, ανέφερε.

Μας έχει λεχθεί, συνέχισε, ότι ένας αριθμός αυτών των παιδιών έρχονται μέσω κατεχομένων. “Είναι απίθανο ένα παιδί να ξεκινά από χώρες της Αφρικής και να έρχεται μόνο του στην Κύπρο. Πιθανότατα να υπάρχουν κυκλώματα που αφορούν την εμπορία προσώπων. Αυτά τα παιδιά δεν έχουν καμία νομική εκπροσώπηση για να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους και να προχωρήσουν στις αιτήσεις για πολιτικό άσυλο”, πρόσθεσε.

Τόνισε ακόμη, ότι όταν ένα παιδί κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας του, η Πολιτεία οφείλει έστω και τότε, να του προσφέρει ασφάλεια και προστασία.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου που ενέγραψε το θέμα, δήλωσε πως τα παιδιά βρίσκονται σε μια δύσκολη θέση, διότι βρίσκονται χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε γονιού και είναι ευάλωτα σε θέματα εκμετάλλευσης και εμπορίας προσώπων και πολύ συχνά αντιμετωπίζονται μέσα στα πλαίσια μεταναστευτικής πολιτικής κι όχι στα πλαίσια αναγνώρισης τους ως ασυνόδευτα παιδιά.

“Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες όσον αφορά τη μεταχείριση αυτών των παιδιών και την αναγνώριση της ηλικίας τους. Στη μεταχείριση κατά παράβαση της Σύμβασης δικαιώματος του παιδιού, αφού ένας αριθμός αυτών των παιδιών μπορεί να βρεθούν υπό κράτηση.
Αυτό γίνεται διότι αυτά τα άτομα βρίσκονται στην Κύπρο χωρίς έγγραφα. Μπορεί να καθυστερήσει ο εντοπισμός τους και μετά υπάρχει μια δυσκολία όσον αφορά την αξιολόγηση και διευκρίνιση της ηλικίας τους”, σημείωσε.

Ενα θέμα, συνέχισε, είναι όταν συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους και από ασυνόδευτο παιδί μπαίνει κάτω από την νομοθεσία περί μετανάστευσης αλλοδαπών. “Αυτά τα παιδιά χάνουν το δικαίωμα προστασίας και αντιμετωπίζονται ως παράνομοι αλλοδαποί”, συμπλήρωσε.


Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά χαρακτήρισε το θέμα ως κρίσιμο. Ανέφερε ότι τα παιδιά που είναι στην Κύπρο είναι από διάφορες χώρες, όπως η Σομαλία, Καμερούν, Συρία, Ακτή του Ελεφαντοστού, το Κογκό, το Μάλι, Αφγανιστάν, η Γκάνα και άλλες.

Φαίνεται δυστυχώς, είπε, ότι τα πράγματα είναι πολύ αρνητικά σε ό,τι αφορά την προστασία και τη φροντίδα των ασυνόδευτων ανηλίκων. “Η τελευταία εξέλιξη ιδιωτικοποιεί τη φροντίδα των ανηλίκων, αφού την φροντίδα και προστασία, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας έχουν προχωρήσει και την αναθέσει σε μη Κυβερνητική οργάνωση στην οποία καταβάλλουν σεβαστά ποσά για να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε αυτή την υποχρέωση”, πρόσθεσε.

“Και η ίδια η Επίτροπος Διοικήσεως έχει εκδώσει τη δική της έκθεση και τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά για τα παιδιά αυτά. Με εγκύκλιο τους οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας αναφέρουν ότι αρχές Σεπτεμβρίου, αρχίζει η ιατρική εξέταση για εντοπισμό της ηλικία των ανηλίκων. Δεν είναι το καλύτερο αυτά τα παιδιά να περνούν από αυτή τη διαδικασία. Δυστυχώς, χρειάζονται ακτινογραφίες και άλλες διαδικασίες που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και επώδυνες. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να υλοποιηθούν οι εισηγήσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως που μεταξύ άλλων αφορούν τη διαβούλευση όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών για να ληφθούν τα σωστά μέτρα χειρισμού και αντιμετώπισης του προβλήματος”, σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι φαίνεται ότι υπήρξαν δύο περιπτώσεις που παιδιά ήταν θύματα εμπορίας και άλλες δύο περιπτώσεις το 2014 που απελάθηκαν πριν διαπιστωθεί αν ήταν ανήλικοι.

Η βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα είπε πως το θέμα των ασυνόδευτων παιδιών πρέπει το κράτος να το κοιτάξει με περισσότερη σοβαρότητα. “Είναι πολλές οι υπηρεσίες, πολλά τα Υπουργεία που έχουν υπό την ευθύνη τους τα ασυνόδευτα παιδιά γι αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια, ούτως ώστε πολλά κενά που υπάρχουν και αφορούν και το νομοθετικό πλαίσιο να επιλυθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα”, σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι “κάποιοι χώροι φιλοξενίας έχουν ανακαινισθεί πρόσφατα από το `HOPE FOR CHILDREN` με έξοδα της Υπηρεσίας Προσφύγων, αλλά οι χώροι οι οποίοι είναι κάτω από τη φροντίδα του κράτους είναι αρκετά ακατάλληλοι”.

“Η σοβαρότητα του θέματος έγκειται και στο γεγονός ότι τα παιδιά είναι ευάλωτα και σε κυκλώματα εμπορίας γι αυτό θα πρέπει πριν από τον επαναπατρισμό τους ή την απέλαση να χρησιμοποιούνται όλες εκείνες οι σωστές πρακτικές, ούτως ώστε ο επαναπατρισμός τους να είναι ελεγχόμενος”, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ
http://ikypros.com/?p=43346#sthash.6ixT37iQ.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: