Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Το Ινστιτούτο Κύπρου παρουσιάζει το ερευνητικό πρόγραμμα Ψηφιακή Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία


Τελετή Παρουσίασης του ερευνητικού προγράμματος «Ψηφιακή Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία» διοργανώνει το Ινστιτούτο Κύπρου την Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, στις 7μμ, στιςεγκαταστάσεις του ΙΚυ στην Αθαλάσσα (πρώην ΑΤΙ). Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη και χαιρετισμό θα απευθύνει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Δρ. Κώστας Καδής.


Η Ψηφιακή Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του Ερευνητικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία (ΕΚΕΤΑ) του Ινστιτούτου  Κύπρου και εντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του στη μελέτη και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Το έργο εκπονείται με την ευγενική χορηγία και υποστήριξη του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη. Στόχος του είναι η δημιουργία μιας νέας ψηφιακής βιβλιοθήκης που αναπτύσσει και εξελίσσει τη σημαντική εξάτομη έκδοση της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας του Ιδρύματος Λεβέντη, την οποία συντόνισε και επόπτευσε ο αείμνηστος Πάτροκλος Σταύρου.

Το έργο του Ινστιτούτου Κύπρου προσφέρει στο παγκόσμιο κοινό μια καινοτόμο πρόσβαση στο σύνολο των αρχαίων κειμένων για την Κύπρο καλύπτοντας περίοδο δεκατριών περίπου αιώνων (7ος αιώνας π.χ. – 6ος αιώνας μ.Χ.). Οι δυνατότητες και οι προοπτικές της Ψηφιακής Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας είναι ιδιαίτερα σημαντικές, αφού εκτός από την αναζήτηση αρχαίων λέξεων και εννοιών, την ύπαρξη παράλληλης νεοελληνικής μετάφρασης, σχολίων, σύνδεσης με λεξικά και βιβλιογραφίας, το έργο ενσωματώνει πρωτοποριακές ψηφιακές τεχνολογίες. Πλούσιο ψηφιακό οπτικό και πληροφοριακό υλικό, χάρτες, φωτογραφίες και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις τοποθετούν τα κείμενα στο ιστορικό και αρχαιολογικό τους πλαίσιο, προφέροντας με αυτόν τον τρόπο εναλλακτικά επίπεδα «ανάγνωσης» του αρχαίου πολιτισμού της Κύπρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ψηφιακή Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία αποτελεί τον πρώτο ‘σπόνδυλο’ της Διόπτρας, της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Κυπριακού Πολιτισμού του Ινστιτούτου Κύπρου. Η Διόπτρα αναπτύσσεται σταδιακά και έχει ως στόχο την καταγραφή, την έρευνα και τη διάχυση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου. Υπο την επίβλεψη κορυφαίων επιστημόνων, ερευνητικές ομάδες αναπτύσσουν και εφαρμόζουν προηγμένες τεχνολογίες και επιστημονικές εφαρμογές στη μελέτη και τη διάσωση πολύτιμων πτυχών της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: