Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Υγιές Περιβάλλον για Γερή Καρδιά το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς


Τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την κυριότερη  αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο.  Περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο διεθνώς από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης, το ποσοστό θνησιμότητας υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί σε 23 εκατομμύρια μέχρι το 2030.
 

Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία, δόθηκαν στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, με αφορμή την Εβδομάδα Καρδιάς, που φέτος διοργανώνεται από τις 22 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2014 και έχει ως στόχο τη διάδοση του μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς «Υγιές Περιβάλλον για Γερή Καρδιά».

Ο Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ. Λοΐζος Αντωνιάδης, τόνισε τη συμβολή του υγιεινού περιβάλλοντος στην πρόληψη των καρδιοπαθειών, υπογραμμίζοντας ότι ένα σημαντικά μεγάλο ποσοστό των καρδιοαγγειακών νοσημάτων μπορούν να προληφθούν, εάν ελεγχθούν οι κύριοι παράγοντες προδιάθεσης, όπως είναι το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή και η κατάχρηση αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η παχυσαρκία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 2014 ανέφερε ο Δρ. Αντωνιάδης, προστάζει να στρέψουμε την προσοχή  μας στη διαμόρφωση υγιεινών συνθηκών στο περιβάλλον, στο σπίτι, στην εργασία, στην κοινότητα, καθώς και σε εθνικό επίπεδο, υιοθετώντας μικρές αλλά πολύ σημαντικές αλλαγές, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Καταλήγοντας ο Δρ. Αντωνιάδης υπογράμμισε, ότι το κυπριακό περιβάλλον με τις απέραντες παραλίες και τα καταπράσινα δάση, καθώς και η  μεσογειακή διατροφή προσφέρουν στον Κύπριο πολύτιμα εφόδια για μια υγιεινή ζωή.

Εκ μέρους του Πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Ομήρου, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Δρ Αδάμος Αδάμου ανέφερε,  ότι η διαμόρφωση ενός αστικού τοπίου όπου οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πλήρη σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία καθίσταται επιτακτική, ενώ πρόσθεσε ότι  το κράτος έχει υποχρέωση να παρέμβει λαμβάνοντας μέτρα για διαμόρφωση χώρων πρασίνου, χώρων αθλοπαιδιών και πεζοδρόμων, για μείωση των ρύπων και του θορύβου, αλλά και για αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.

Παράλληλα τόνισε ο κ. Αδάμου, το κράτος έχει υποχρέωση να παρέμβει προωθώντας προγράμματα για την αντιμετώπιση των βασικών παραγόντων κινδύνου των καρδιοαγγειακών νοσημάτων, όπως είναι η παχυσαρκία, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Τέλος ο κ. Αδάμου διαβεβαίωσε την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα βρίσκεται δίπλα της στον αγώνα για αντιμετώπιση, αλλά κυρίως για πρόληψη και ενημέρωση του κοινού για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Καρδιάς, θα πραγματοποιηθεί Εκστρατεία Διαφώτισης σε όλες τις μεγάλες πόλεις το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το απόγευμα. Καρδιολόγοι και νοσηλευτές θα ενημερώνουν το κοινό για την πρόληψη των καρδιοπαθειών, ενώ θα γίνεται δωρεάν μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού και θα διανέμεται διαφωτιστικό υλικό.
Τα περίπτερα διαφώτισης θα βρίσκονται:
·        Λευκωσία: Αρχή οδούς Λήδρας (Πλατεία Ελευθερίας)
·        Λεμεσό: My Mall
·        Λάρνακα: Πλατεία Αγίου Λαζάρου
·        Πάφος: Kings Avenue Mall

Χορηγός της Εκστρατείας Διαφώτισης η εταιρεία Medochemie

Δεν υπάρχουν σχόλια: