Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Πάφος. Πρεμιέρα για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου


Η Πάφος υποδέχεται σήμερα την έναρξη του 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου -  CYIFF που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά σε ανερχόμενους πρωτοεμφανιζόμενους ανεξάρτητους κινηματογραφιστές.


Η Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου Πέτρα Τερζή στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου ανέφερε πως μεταξύ των σημαντικών ενεργειών της φετινής διοργάνωσης είναι η σύσταση ανεξάρτητης κριτικής επιτροπής ,απευθύνοντας ανοικτή πρόσκληση , όχι απαραίτητα σε επαγγελματίες, αλλά σε όλους όσους νιώθουν την ίδια αγάπη με την διοργάνωση για τον κινηματογράφο, να συμμετέχουν στην κριτική επιτροπή.

Η κ. Τερζή σημείωσε πως στο διαγωνιστικό τμήμα θα συμμετέχουν ταινίες μεγάλου μήκους στην κατηγορία « Χρυσή Αφροδίτη» , μικρού μήκους στην κατηγορία « Κλακέτα Πρώτη» / Cyiff Got Talent και στην ταινία τεκμηρίωσης στην κατηγορία «Κλακέτα Πρώτη» / Cyiff Doc Talent .

Το μότο του φεστιβάλ συνέχισε η κ. Τερζή είναι οι « καλύτεροι των πρώτων» και το αφιέρωμα “ CYIFF Rising Star” αφορά – όπως είπε- εξαιρετικά ταλαντούχους Κύπριους ανερχόμενους σκηνοθέτες όπως τον Νικόλα Κουμίδη με την κινηματογραφική εισπρακτική επιτυχία « Το Πουλί της Κύπρου»  και τον Κυριάκο Τοφαρίδη με την πολυβραβευμένη ταινία « Οικόπεδο 12».

Αντίστοιχα σημείωσε το αφιέρωμα « CYPress Veteran’s» αφορά τον Ανδρέα Πάντζη που συμμετέχει στο φεστιβάλ με την ταινία του « Η Χαρά και η θλίψη του Σώματος».

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας ανέφερε πως η Πάφος ως κληρονόμος μιας πλούσιας και βαριάς πολιτιστικής παράδοσης και ως εκφραστής μιας σύγχρονης και παραγωγικής καλλιτεχνικής δραστηριότητας, βιώνει καθημερινά την ανάγκη για αναβάθμιση και εμπλουτισμό του πολιτιστικού της προϊόντος.

Η ανάγκη αυτή συνέχισε καθίσταται ακόμη πιο επίκαιρη κι ακόμη πιο επιτακτική σήμερα που η Πάφος έχει αναλάβει τη βαριά ευθύνη, αλλά και τη μεγάλη τιμή, να εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε έναν από τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αυτό της ΠΠΕ.

Ο κ. Βέργας εξέφρασε και την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το βραβείο του Φεστιβάλ « Χρυσή Αφροδίτη» το οποίο αποτελεί πλέον ορόσημο στα διεθνή κινηματογραφικά δρώμενα, συνάδει και ταυτίζεται με το Δήμο της Πάφου, της πόλης που δια μέσου των αιώνων – όπως είπε- έχει συνδέσει το όνομα της με το μύθο και τη λατρεία της Αφροδίτης και έχει ως έμβλημα τη Θεά.

Υπό αυτή την έννοια κατέληξε, θεωρούμε ότι το φεστιβάλ διεξάγεται πλέον στο φυσικό του χώρο.

Εξάλλου εκ μέρους της ανεξάρτητης κριτικής επιτροπής  μίλησε για την σημασία και την ουσία του πολιτισμού η  Γιώτα Νικολαϊδου.

Η κ. Νικολαϊδου  είπε στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου,  πως στην Κύπρο αλλά και ειδικά στην Πάφο έχουμε ανθρώπους που έχουν δώσει πολιτισμό. Είναι πολύ σημαντικό κατέληξε που καλωσορίζουμε ανθρώπους από το διεθνή χώρο για να δείξουν το έργο τους μέσα από τον πολιτισμό.

Πηγή: ΚΥΠΕ
http://www.sigmalive.com/news/local/159330#sthash.2W4dEswd.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: