Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Στην Κοφίνου από την Κοκκινοτριμιθιά μεταφέρονται αύριο Τρίτη οι πρόσφυγες

Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών στην Κοφίνου αναμένεται να μεταφερθούν την Τρίτη οι πρόσφυγες από τη Συρία, που φιλοξενούνται σε ειδικό χώρο, στην Κοκκινοτριμμιθιά, εφόσον ολοκληρωθούν οι ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται.


Λίγο πριν το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε επιτόπια ευρεία σύσκεψη, στην παρουσία του Υπουργού Υγείας Φίλιππου Πατσαλή, του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου με την ιδιότητα του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.
Όπως δήλωσαν οι δύο Υπουργοί μετά το πέρας της σύσκεψης, που κράτησε περίπου μία ώρα, συζητήθηκαν τόσο θέματα που αφορούν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την άνετη διαβίωση των προσφύγων στον προσωρινό χώρο φιλοξενίας τους, αλλά και θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Φίλιππο Πατσαλή, ο πρώτος ιατρικός έλεγχος των προσφύγων ολοκληρώθηκε στο λιμάνι της Λεμεσού, ενώ μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, στις 21.00 διενεργήθηκε και η δεύτερη ιατρική εξέταση σε 209 από τους πρόσφυγες. Πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος της ημέρας αναμένεται να εξεταστούν και οι υπόλοιποι.
Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε εξάλλου ότι κατά τη δεύτερη εξέταση παρασχέθηκε το εμβόλιο της πολυομυελίτιδας, καθώς υπάρχει επιδημία στη χώρα προέλευσής τους, ενώ διενεργήθηκαν και εργαστηριακές εξετάσεις για ηπατίτιδα Β`, Γ`, AIDS και άλλα λοιμώδη νοσήματα.
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών αναμένονται την Κυριακή και τη Δευτέρα, ώστε να παρασχεθεί η κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είπε ο κ. Πατσαλής.
Ανέφερε ότι κάποιοι εκ των προσφύγων χρειάζονται επιπρόσθετα υπηρεσίες υγείας και για τον λόγο αυτό μεταβαίνουν είτε στο Μακάρειο, είτε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για περίθαλψη.
Συγκεκριμένα, το μεσημέρι ασθενοφόρο παρέλαβε τρεις γυναίκες και δύο άνδρες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Λευκωσία για να τύχουν ιατρικής περίθαλψης.
Σύμφωνα με τον κ. Πατσαλή, στον χώρο υπάρχει ομάδα ιατρών και νοσηλευτών για να παράσχει, εφόσον χρειαστεί, πρώτες βοήθειες, οδοντιατρικές υπηρεσίες ή ψυχολογική στήριξη. Οι υπηρεσίες υγείας παραμένουν στον χώρο μέχρι το βράδυ, ενώ ακολούθως θα διανυκτερεύει νοσηλευτής και τα όποια επείγοντα περιστατικά θα παραπέμπονται με ασθενοφόρο στις Πρώτες Βοήθειες.
Συνέχισε, λέγοντας ότι έχουν δοθεί οδηγίες για χορήγηση φαρμάκων και παροχή ψυχολογικής στήριξης τις επόμενες ημέρες, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ιατρικής εξέτασης, ενώ θα αντιμετωπιστούν και περιπτώσεις με χρόνιες παθήσεις, όπως καρκίνο, διαβήτη ή καρδιοπάθειες.
Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών παίρνουμε όλα τα μέτρα για να καλύψουμε τις ανάγκες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είπε ο κ. Πατσαλής.
Ερωτηθείς σχετικά με το περιστατικό απόπειρας αυτοκτονίας ενός μετανάστη, ο Υπουργός είπε ότι τα προβλήματα των ασθενών δεν είναι προς συζήτηση, αλλά θα αντιμετωπιστούν από τις ιατρικές υπηρεσίες. «Τους προσφέρουμε αυτό που χρειάζεται, ούτως ώστε να είμαστε μια χώρα που ανταποκρίνεται στις διεθνείς συνθήκες», αλλά και μια χώρα που παρέχει σε όλους τους πολίτες ίση μεταχείριση στην υγεία, είπε.
Ο κ. Νικολάου δήλωσε από την πλευρά του ότι υπολογίζεται πως οι πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Κοκκινοτριμιθιά μέχρι και την Τρίτη, έως ότου ολοκληρωθούν οι ιατρικές εξετάσεις και ακολούθως θα μεταφερθούν στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στην Κοφίνου, όπου οι εγκαταστάσεις είναι καλύτερες.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, οι αρμόδιες υπηρεσίες προχωρούν στα επόμενα βήματα, που είναι η ενημέρωση των μεταναστών αναφορικά με τα δικαιώματά τους ώστε  η κάθε περίπτωση να πάρει την δικής της πορεία.
Είπε ότι οι άνθρωποι αυτοί έφυγαν από τη χώρα τους αναζητώντας μια καλύτερη τύχη και πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει κάποιες υποχρεώσεις στις οποίες η Δημοκρατία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί.
«Το Υπουργείο Εσωτερικών σήμερα θα επεξηγήσει, με την αρμόδια Υπηρεσία, όλα τα δικαιώματα και τις δυνατότητες τις οποίες έχουν, ούτως ώστε από εβδομάδας να αρχίσουμε να εξετάζουμε την κάθε μια περίπτωση ξεχωριστά».
Ο Υπουργός είπε ότι η διάρκεια εξέτασης της κάθε περίπτωσης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, ενώ πρόσθεσε ότι μεταξύ των 345 ατόμων αναμένεται να προκύψουν διαφόρων ειδών αιτήματα, όπως πολιτικό άσυλο, αιτήματα συνένωσης οικογενειών που βρίσκονται σε άλλες χώρες και άλλα.
«Θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσπάθεια να επεξηγηθούν σε όλους τα δικαιώματά τους για να μην έχουν ανησυχίες ή ερωτηματικά όσον αφορά το μέλλον» και να γνωρίζουν τι δικαιούνται με βάσει τις διεθνείς συμβάσεις, είπε ο κ. Νικολάου.
Εξάλλου, αξιολογώντας την ανταπόκριση της Δημοκρατίας στη διάσωση και περίθαλψη των προσφύγων, ο Υπουργός είπε ότι «διατηρούμε ένα καλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών και φροντίδας».
Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου συζητήθηκαν τέλος διάφορα προβλήματα, όπως η δυνατότητα επικοινωνίας των μεταναστών με τους οικείους τους, που, όπως ανέφερε, θα επιλυθούν άμεσα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Νικολαΐδης, ο Διευθυντής των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών Ανδρέας Ξενοφώντος, ο Διευθυντής των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Ιωάννης Καλακούτας, ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Υγειονομικών Υπηρεσιών Χρίστος Χρίστου, ο Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του ΓΝ Λευκωσίας Πέτρος Μάτσας, εκπρόσωποι των Ιατρικών Υπηρεσιών, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας Δημήτρης Δημητρίου και εκπρόσωποι της Πολιτικής Άμυνας και του Ερυθρού Σταυρού.
Πριν τη σύσκεψη, τόσο ο Υπουργός Υγείας όσο και ο Υπουργός Δικαιοσύνης ξεναγήθηκαν στον ειδικό χώρο φιλοξενίας, ενώ ο κ. Πατσαλής συνομίλησε και με κάποιους από τους πρόσφυγες, οι οποίοι του περιέγραψαν τις δραματικές συνθήκες διαβίωσής τους στην εμπόλεμη Συρία, εξέφρασαν ανησυχίες και προβληματισμούς για το τι μέλλει γενέσθαι και του ανέφεραν προβλήματα που χρήζουν επίλυσης.


http://ikypros.com/?p=46993#sthash.xCHt4C2i.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: