Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Μάγεψε η όπερα του Mozart Cosi Fan Tutte στο 16ο Pafos AphroditeFestival


Μάγεψαν και ενθουσίασαν τους χιλιάδες φίλους της όπερας οι τρείς παραστάσεις  του αριστουργήματος  του Wolfgang Amadeus Mozart “Così Fan Tutte” (Έτσι Κάνουν Όλες), που ανέβασε το 16ο Pafos Aphrodite Festival στην ατμοσφαιρική σκηνή του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου στις 5, 6 και 7 Σεπτεμβρίου. 


Όλοι όσοι βρέθηκαν στο κατάμεστο Κάστρο έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις, καθώς τόσο η πρεμιέρα, όσο και οι δυο άλλες παραστάσεις δόθηκαν με μεγάλη επιτυχία, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

Η φημισμένη κωμική όπερα ήταν μια συμπαραγωγή του Pafos Aphrodite Festival και του Λυρικού Οργανισμού Opera Futura Verona, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, της λυρικής χορωδίας του P.A.F. και της χορωδίας «Amintore Galli» της πόλης Ρίμινι της Ιταλίας.

Ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Paolo Panizza αξιοποιώντας το γραφικό τοπίο μετέφερε με εξαιρετικά εύστοχο τρόπο την ιστορία του αιχμηρού ρομάντζου του Mozart που αναδεικνύει τον έρωτα και την απιστία και παρουσίασε μια παραγωγή υψηλών απαιτήσεων, η οποία καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους.

Οι σπουδαίες ερμηνείες των καταξιωμένων καλλιτεχνών της λυρικής σκηνής συνεπήραν τους θεατές, ενώ  εξαιρετική ήταν και η μουσική διεύθυνση των παραστάσεων από το μαέστρο Άγι Ιωαννίδη, που αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού κύπριος μαέστρος διεύθυνε την ορχήστρα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης κηρύσσοντας την έναρξη του Φεστιβάλ στην πρεμιέρα της όπερας, στην οποία παρευρέθηκαν υπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, κρατικοί αξιωματούχοι, βουλευτές, πρέσβεις και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες, τόνισε ότι το P.A.F. έχει καταστεί θεσμός και αποτελεί μια σημαντική πολιτιστική διοργάνωση διεθνούς ακτινοβολίας, που συντελεί στην προβολή τόσο της Πάφου, όσο και ολόκληρης της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ της εταιρείας P.A.F.C, Δήμαρχος Πάφου κ. Σάββας Βέργας καλωσορίζοντας το φιλόμουσο κοινό στην όπερα ορόσημο του Mozart υπογράμμισε, ότι η φετινή διοργάνωση του Pafos Aphrodite Festival αποτελεί απτή απόδειξη ότι ο πολιτισμός μπορεί και πρέπει, όχι μόνο να επιβιώνει σε καιρούς βαθιάς οικονομικής κρίσης αλλά και να ανθεί.

Η επιβλητική σκιά του Κάστρου κάτω από τον έναστρο ουρανό και η ομορφιά της απέραντης θάλασσας σίγουρα αποτέλεσαν το ιδανικό σκηνικό για την υψηλής αισθητικής παράσταση “Cosi Fan Tutte”, ενώ ξεχωριστή ήταν και η παρουσίαση της όπερας από τους γνωστούς  ηθοποιούς Ανδρέα Βουγιούκα και Βαρβάρα Λάρμου.

Ρίχνοντας  την αυλαία του 16ου Pafos Aphrodite Festival διοργανωτές και φιλόμουσο κοινό ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 2015 με ένα ακόμη διεθνούς εμβέλειας οπερετικό υπερθέαμα.

Θεσμικοί Χορηγοί του Pafos Aphrodite Festival 2014 ήταν το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, καθώς και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού. Κύριος Χορηγός της φετινής διοργάνωσης η Τράπεζα Πειραιώς. Υποστηρικτές τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα, η Τράπεζα Κύπρου, η Εταιρεία PRIUS επίσημη αντιπρόσωπος της TRANSAS GROUP Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία,  η Αρχή Λιμένων Κύπρου, η ΜΤΝ, η εταιρεία ENVITEC A.E και η Ιταλική Πρεσβεία στην Κύπρο. Χορηγός φιλοξενίας η εταιρεία Κanika Hotels,  μέσω του ξενοδοχείου Alexander The Great.

Δεν υπάρχουν σχόλια: