Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Κοινών Διδακτορικών υπολογισμικών επιστημών συντονίζει το Ινστιτούτο Κύπρου


Το Ερευνητικό Κέντρο Υπολογισμικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ινστιτούτου Κύπρου θα συντονίζει κοινοπραξία 17 ευρωπαϊκών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και ιδιωτικών εταιρειών, για την υλοποίηση τετραετούς  Ευρωπαϊκού προγράμματος Κοινών Διδακτορικών στον τομέα των υπολογισμικών επιστημών.


 Το πρόγραμμα με τίτλο “High Performance Computing for Life Sciences, Engineering and Physics (HPC-LEAP)” έχει συνολικό προϋπολογισμό 3,7 εκατ. ευρώ και είναι υπό την επίβλεψη της Καθ. Κωνσταντίας Αλεξάνδρου.

Το πρόγραμμα έχει επιλεγεί για χρηματοδότηση στο πλαίσιο των δράσεων Marie Skłodowska-Curie του Horizon2020 και συγκαταλέγεται στα περίπου δέκα προγράμματα, που χρηματοδοτούνται σε όλη την Ευρώπη κατά τον πρώτο γύρο χρηματοδοτήσεων. Αυτό αποτελεί μια εξαιρετική επιτυχία για την Κύπρο, αφού καταδεικνύει την ελκυστικότητα που μπορεί να έχει ένα καινοτόμο διδακτορικό πρόγραμμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Ινστιτούτο Κύπρου είχε ξεκινήσει ένα πρωτοποριακό διεπιστημονικό διδακτορικό πρόγραμμα στην υπολογισμική επιστήμη πριν από τρία χρόνια, το οποίο πιστοποιήθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα συμμετέχοντα ιδρύματα ανέθεσαν στο Ινστιτούτο Κύπρου το συντονισμό του προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη το διδακτορικό πρόγραμμα υπολογισμικής επιστήμης που ήδη διαθέτει. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ένας σημαντικός εταίρος στο πρόγραμμα, καταδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη συνεργασία μεταξύ ενός καινοτόμου ερευνητικού κέντρου και ενός κορυφαίου πανεπιστήμιου στην ίδια χώρα.

Το πρόγραμμα HPC-LEAP θα υλοποιήσει ένα νέο, διεπιστημονικό πρόγραμμα σπουδών στο οποίο εμπλέκονται Ευρωπαϊκές ομάδες, κορυφαίες στους τομείς τεχνογνωσίας τους. Σε αυτές περιλαμβάνονται το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Aachen της Γερμανίας, τα Τμήματα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Ρώμης και Φεράρας, το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Wuppertal και το Τμήμα Μηχανολογίας του Πολυτεχνείου του Eindhoven. Τα ιδρύματα αυτά θα συνεργάζονται ανά ζεύγη για να προσφέρουν 15 από κοινού διδακτορικά πτυχία σε τομείς της ειδικότητάς τους χρηματοδοτούμενα από το πρόγραμμα. Δέκα επιπρόσθετα ακαδημαϊκά ιδρύματα και βιομηχανικοί εταίροι θα συμμετέχουν στα ερευνητικά διδακτορικά προγράμματα των φοιτητών παρέχοντας εξειδικευμένη τεχνογνωσία. Αυτά περιλαμβάνουν κορυφαίους κατασκευαστές υπολογιστών, όπως η IBM/Ζυρίχη, και η NVIDIA, μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως η OakLabs GmbH, καθώς επίσης και το Πανεπιστήμιο του Cambridge και το Imperial College. Ο πλήρης κατάλογος των εταίρων παρουσιάζεται στο διάγραμμα.

Το HPC-LEAP πρόγραμμα
Αν και είναι κοινώς παραδεκτό ότι η αριθμητική προσομοίωση αποτελεί βασική μεθοδολογία στον τομέα των θετικών και πολυτεχνικών επιστημών, εκπαιδευτικά προγράμματα που στοχεύουν στην εξειδικευμένη κατάρτιση νέων επιστημόνων, ώστε να αναπτυχθούν ως επιστήμονες υπολογισμικής επιστήμης, τόσο στο ακαδημαϊκό όσο και στο μη ακαδημαϊκό περιβάλλον, εξακολουθούν να σπανίζουν. Το πρόγραμμα HPC-LEAP στοχεύει στη στήριξη της επαγγελματικής σταδιοδρομίας και της κατάρτισης των ερευνητών σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων που βασίζονται στην  υπολογισμική γνώση. Θα δημιουργήσει συνολικά 15 θέσεις διδακτορικών φοιτητών σε όλους τους εταίρους για διεπιστημονική έρευνα σε τομείς όπως η Φυσική Υψηλών Ενεργειών/Κβαντική Χρωμοδυναμική στο πλέγμα, Δυναμική Ρευστών/Turbulence, και Υπολογισμική Βιολογία/Μολυσματικές ασθένειες. Πέραν από αυτά τα ερευνητικά  πεδία περιλαμβάνονται και θέματα που σχετίζονται με την τεχνολογία Υπολογιστών Υψηλής Απόδοσης (HPC), μοντελοποίησης και ανάπτυξης αλγορίθμων.

Το έργο αποκλίνει από την παραδοσιακή ακαδημαϊκή εκπαίδευση και προνοεί τη συμμετοχή  του μη ακαδημαϊκού τομέα στην κατάρτιση των φοιτητών, ώστε η αποκτούμενη γνώση να συνδέει την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον ιδιωτικό τομέα. Το πρόγραμμα στοχεύει στο να  παρέχει δυνατότητες σταδιοδρομίας μέσα από πρακτική εξάσκηση σε συνδυασμό με  την ανάπτυξη καινοτόμου προσανατολισμού.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος των 3,7 εκατομμυρίων ευρώ θα προσφέρει ελκυστικές συνθήκες εργασίας, και τη δυνατότητα  οργάνωσης δραστηριοτήτων εκπαίδευσης και δικτύωσης σχετικών με τα διδακτορικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων τόσο ανοικτών δημοσίων  εκδηλώσεων, καθώς και στοχευόμενων ημερίδων και σεμιναρίων για φοιτητές.

Το πρόγραμμα HPC-LEAP, πέραν από τη χρηματοδότηση των φοιτητών, θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη και εμπλουτισμό του διδακτορικού προγράμματος στην υπολιγισμική επιστήμη του Ινστιτούτου με σημαντική δικτύωσή του στον Ευρωπαϊκό χώρο, συνεισφέροντας  σημαντικά στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ακαδημαϊκής κοινότητας της Κύπρου.

Συμμετέχοντα Ιδρύματα
Ιδρύματα κοινών Διδακτορικών Προγραμμάτων
  • Ινστιτούτο Κύπρου (Κύπρος-Συντονιστής)
  • Πανεπιστήμιο του Wuppertal (Γερμανία)
  • Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Aachen (Γερμανία)
  • Τεχνολογικό πανεπιστήμιο Eindhoven (Ολλανδία)
  • Πανεπιστήμιο Κύπρου (Κύπρος)
  • Πανεπιστήμιο της Φεράρα (Ιταλία)
  • Πανεπιστήμιο της Ρώμης "Tor Vergata” (Ιταλία)

Άλλοι Εταίροι

  • Stiftung Deutsches Elektronen Synchrotron - DESY (Γερμανία)
  • Imperial College London (Ηνωμένο Βασίλειο)
  • Forschungszentrum Jülich GmbH (Γερμανία)
  • Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος" (Ελλάδα)
  • Trinity College Dublin (Ιρλανδία)
  • Πανεπιστήμιο Cambridge (Ηνωμένο Βασίλειο)
  • EUROTECH S.p.A (Ιταλία)
  • IBM Research GmbH (Ελβετία)
  • NVIDIA ARC GmbH (Γερμανία)
  • OakLabs GmbH (Γερμανία)


Δεν υπάρχουν σχόλια: