Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Θρήνος στην Ελλάδα για τον χαμό των τριών στρατιωτών

Θρήνος δίχως τέλος για τους τρεις στρατιώτες οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης άσκησης βαρέων όπλων σε πεδίο βολής της Μαγνησίας (Μελισσάτικα).

Γιος αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ ήταν ο ένας από τους τρεις νέους που έχασαν σήμερα τη ζωή τους. Στο πένθος έχει βυθιστεί η τοπική κοινωνία της Πάτρας έπειτα από την είδηση ότι το ένα από τα τραγικά θύματα ήταν ο 19χρονος Φώτης Ανδρικόπουλους με καταγωγή από την Πάτρα.




Ο αδικοχαμένος νεαρός Δεκανέας, σύμφωνα με δημοσίευμα του patrastimes.gr, ήταν γιος του αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. Κώστα Ανδρικόπουλου που εργάζεται στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών.


Το δεύτερο θύμα

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, το δεύτερο θύμα της έκρηξης είναι ο 34χρονος Επαγγελματίας Οπλίτης - Λοχίας Αναστάσης Μεζάλας, γιος του συνεργάτη του Πάνου Καμμένου και του κόμματός του στην Κέρκυρα, Δημήτρη Μεζάλα. Ήδη στον προσωπικό του λογαριασμό στον διαδικτυακό ιστότοπο του facebook, φίλοι και συνεργάτες του εκφράζουν τη λύπη τους για τον άδικο χαμό του 34χρονου.
Τραγική ειρωνεία: σύμφωνα με τις πληροφορίες, η οικογένεια του Αναστάσιου Μεζάλα προ μηνών είχε βυθιστεί στο πένθος μετά την απώλεια της μητέρας του άτυχου νέου που σήμερα έχασε τη ζωή του.




Το τρίτο θύμα είναι ο 33χρονος Επαγγελαμτίας Οπλίτης - Λοχίας Γεώργιος Ορφανίδης.

Διαταγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης

Το υπουργείο Άμυνας διέταξε άμεση Ένορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας που προκάλεσε η έκρηξη σωλήνα όλμου στις 1.30 το μεσημέρι της Τρίτης στο Πεδίο Ασκήσεων «ΓΛΑΦΥΡΩΝ» Μαγνησίας.

Το δυστύχημα σημειώθηκε κατά την πραγματοποίηση προγραμματισμένων βολών Βαρέων Όπλων Πεζικού με όλμους 81 χιλιοστών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το δυστύχημα ίσως οφείλεται σε αστοχία υλικού, αλλά όλα θα φανούν αφού εξετάσουν τα στοιχεία οι αρμόδιοι εμπειρογνώμονες.

Από την έκρηξη σκοτώθηκαν ο 33χρονος Επαγγελματίας Οπλίτης Λοχίας και ο 34χρονος Επαγγελματίας Οπλίτης Λοχίας
καθώς και ο 19χρονος Δεκανέας από την Πάτρα. Παράλληλα από την έκρηξη τραυματίστηκε σοβαρά στην κοιλιακή χώρα ο Υπολοχαγός (ΠΖ) Κ.Β. 30 ετών, ο οποίος διεκομίσθη εσπευσμένα στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου.

Στον τόπο της τραγωδίας έχουν μεταβεί ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς. Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο Εισαγγελέας Στρατοδικείου Λάρισας. Ήδη, η πολιτική και στρατιωτική Ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θανόντων, ενώ ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος κήρυξε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΣ

Το Γενικό Επιτελείο στρατού εξέδωσε το απόγευμα της Τρίτης επίσημη ανακοίνωση για το περιστατικό.

Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης:
 
«Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι την 07 Οκτωβρίου 2014, περί τις 13:30, στο Πεδίο Ασκήσεων «ΓΛΑΦΥΡΩΝ» Μαγνησίας, κατά την πραγματοποίηση προγραμματισμένων βολών Βαρέων Όπλων Πεζικού με όλμους 81 χιλιοστών, διερράγη ο σωλήνας του όλμου, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του Επαγγελματία Οπλίτη Λοχία (ΠΖ) Γ.Ο. 33 ετών, του Επαγγελματία Οπλίτη Λοχία (ΠΖ) Α. Μ. 34 ετών και του Δεκανέα (ΠΝ) Φ.Α. 19 ετών και τον βαρύ τραυματισμό του Υπολοχαγού (ΠΖ) Κ.Β. 30 ετών.

Ο τραυματίας Αξιωματικός διεκομίσθη στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου.

Επί τόπου έχουν μεταβεί ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος κ. Χρίστος Μανωλάς.

Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο Εισαγγελέας Στρατοδικείου Λάρισας και έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση από τις αρμόδιες Στρατιωτικές Αρχές.

Η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θανόντων».

Η κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών του Στρατού Ξηράς ήταν άμεση. Η περιοχή όπου σημειώθηκε η ισχυρή έκρηξη, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τρεις στρατιώτες, αποκλείστηκε, ενώ επιτόπου έσπευσαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Στο χειρουργείο ο υπολοχαγός

Ύστερα από την πραγματοποίηση εξετάσεων για την αιμοδυναμική κατάσταση του τραυματία, δόθηκε εντολή για την εισαγωγή του τραυματία στο χειρουργείο, προκειμένου να του αφαιρεθεί θραύσμα από τη δεξιά κοιλιακή χώρα.

Το ΓΕΣ με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι ο υπολοχαγός χειρουγήθηκε και είναι ενθαρρυντικό ότι όπως είπαν οι γιατροί δεν έχει πειραχτεί κάποιο ζωτικό του όργανο. Παράλληλα, πηγές μέσα από το Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου ανέφεραν πως το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη φροντίδα του τραυματία.

Τριήμερο πένθος

Η είδηση προκάλεσε συναγερμό στο Υπουργείο Άμυνας, με τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο να κηρύσσει τριήμερο πένθος.

Παράλληλα, έδωσε εντολή στον Υφυπουργό Άμυνας Ι. Λαμπρόπουλο και τον αρχηγό του ΓΕΣ, αντιστράτηγο Χρήστο Μανωλά, να μεταβούν άμεσα με ελικόπτερο στον τόπο της τραγωδίας, προκειμένου να συντονίσουν τις έρευνες των εμπειρογνωμόνων. Επιπλέον, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ζήτησε να υπάρξει εκτενής έρευνα προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Η στρατιωτική εγκατάσταση, όπου συνέβη το τραγικό περιστατικό, βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Μελισσιάτικα και Γλαφυρές Μαγνησίας. Εντός της συγκεκριμένης περιοχής πραγματοποιούνται πολύ συχνά ασκήσεις μηχανοκίνητων μονάδων του Στρατού Ξηράς στο πλαίσιο ενεργειών για τη διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πηγή zougla.gr
 http://www.sigmalive.com/news/greece/168377#sthash.hN0syEjn.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: