Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Ετσεβίτ, Κάλλαχαν και Γ. Μάτσης


Στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2014 σε εκδηλώσεις στην Κύπρο ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Γ. Μάτσης μεταξύ άλλων απαράδεκτων είπε  και πως ο Βρετανός Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Τζέιμς Κάλλαχαν  (που στις 17 Ιουλίου 1974 έδωσε το πράσινο φώς στον σφαγέα Ετσεβίτ να εισβάλει γιατί ήθελε και η Βρετανία την αλλαγή του στάτους της Κύπρου) υποστήριξε την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Ετσεβίτ!.



Πρώτον - Στις 19 Ιουλίου οι Βρετανοί διαφώνησαν με τον Χένρι Κίσσιγκερ ο οποίος τους ζητούσε να βρουν μια λύση βάση των Συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου που ήταν δικά τους κατασκευάσματα, όπως τους έλεγε, φτάνει να έφευγε ο Μακάριος. Και έγραψαν οι Βρετανοί περί τούτου διαφωνώντας και υποστηρίζοντας την εισβολή για να άλλαζε το στάτους της Κύπρου : «... Εκείνο που ο Δρ. Κίσσιγκερ δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται σήμερα είναι ότι το πραξικόπημα στην Κύπρο αφαίρεσε την όποια σταθερότητα είχε παραμείνει από τις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου. Εκείνη η σταθερότητα υπήρξε αρκετά εύθραυστη τα τελευταία δέκα χρόνια...».

Δεύτερον -  Στις δε 16 Αυγούστου 1974, όταν το Φόρειν Όφις του Τζέιμς  Κάλλαχαν υιοθέτησε την τουρκική λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ο Κάλλαχαν ενημέρωσε τις διπλωματικές αποστολές της Βρετανίας γράφοντας μεταξύ άλλων : «... Παρόλο ότι καταδικάζουμε τις τουρκικές μεθόδους, θεωρούμε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν υπόθεση, δοσμένης της μεταχείρισης που υπέστησαν στο παρελθόν. Οι Ελληνοκύπριοι ίσως τώρα να είναι περισσότερο διατεθειμένοι να δεχθούν γεωγραφικό διαχωρισμό, ειδικά λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων από αμφότερες τις πλευρές. ΄Ομως είναι δύσκολο να δεχθούν να υπογράψουν το 34% τοις εκατόν της νήσου στο 18 τοις εκατόν του πληθυσμού, και ίσως να πάρει χρόνο προτού δικαιολογήσουν την επιστροφή τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων...» (Από το βιβλίο της γράφουσας «Διζωνική Εκτέλεση της Κυπριακής Δημοκρατίας 1955-2011»).

Σημειώνεται  ο άκρατος φιλοτουρκισμός του “bloody Jim” - Τζέιμς Κάλλαχαν,  ο οποίος δίδοντας οδηγίες στις διπλωματικές του αποστολές υιοθετούσε τουρκικούς ισχυρισμούς για ελληνικές εχθρότητες εναντίον των Τουρκοκυπρίων για να δικαιολογήσει τόσο την τουρκική εισβολή όσο και την βρετανική στάση ανοχής και συνενοχής.

Ο Κάλλαχαν πέθανε... απογοητευμένος  και δεν είδε να υπογράφουμε το 34% της γης μας στο 18% των Τουρκοκυπρίων. Ακόμα προσπαθούν τόσο οι μετέπειτα του στο Φόρειν ΄Οφις όσο και οι εντός των πυλών σύμμαχοί τους Διζωνικοί. Επιβεβαίωση η απόφαση του λαού στο δημοψήφισμα της 24ηςΑπριλίου 2004.

Σωστά είπε κάποτε η μ, Ελένη Βλάχου. Ο ΄Ελληνας αρέσκεται στα παραμύθια.  Και όχι μόνον. Υπήρξαν πρόσφατα και προσπάθειες «Ρεπούσικων » απο-ενοχοποιήσεων  της εγγυήτριας διζωνικής Βρετανίας... 

Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/συγγραφέας
Λονδίνο
15.10.2014




Αγαπητοί μου όλοι.

Η Κύπρος δυστυχώς από το 1960 μέχρι και σήμερα δεν ευτύχισε να έχει ένα σοβαρό ηγέτη, αγωνιστή και πατριώτη.

Δυστυχώς από εκείνο τον υπέροχο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ μέχρι σήμερα επιβιώνουν διάφοροι δήθεν πολιτικοί που εκμεταλλεύτηκαν την ηρωική θυσία και τους αγώνες δικών τους ανθρώπων, αλλά και τα αγνά ιδανικά και πιστεύω του λαού μας και είτε πλούτισαν, είτε αναρριχήθηκαν σε ύπατα αξιώματα , προσαρμόζωντας το λόγο και τις πράξεις τους σύμφωνα με τα προσωπικά και ιδιοτελή τους συμφέροντα.
Δεν πρέπει να μας ξενίζει η συμπεριφορά του κάθε Μάτση, γιατί η ευθύνη είναι δική μας. Επιτρέψαμε στα επιτήδεια μηδενικά τα οποία και ανεχθήκαμε να μας εκπροσωπούν, να μας κυβερνούν και να αποφασίζουν για το μέλλον μας και προπάντων για το μέλλον των παιδιών και της πατρίδας μας.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι και η ΑΝΟΧΗ έχει τα όριά της και θα κάνουμε όλοι αυτό που κάνει και η αγαπητή Φανούλα. Να τους ξεμπροστιάζουμε όπυ και να τους συναντήσουμε με επιχειρήματα και να τους αφήνουμε στην κρίση του λαού μας.  

Επομένως για να μη τα λέμε μεταξύ μας και να  αυτοϊκανοποιούμαστε ότι κάναμε το καθήκον μας, πιστεύω ότι  είναι καιρός για εκστρατεία ενημέρωσης του λαού μας με κάθε τρόπο. Μόνο έτσι θα συμμαζευτούν όλοι αυτοί οι κύριοι που μας κουνάνε το δάκτυλο και μας θεωρούν γραφικούς γιατί δεν συστρατεύόμαστε  μαζί τους στην παράδοση της κατεχόμενης μας πατρίδας στον Τούρκο εισβολέα.

ΑΜΓερμανός
(Θεσσαλονίκη)

Δεν υπάρχουν σχόλια: