Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Δέκα χρόνια από την τραγωδία στο Μπεσλάν

Ποιά είναι η ευθύνη της Μόσχας για το αιματηρό τέλος της ομηρίας του Μπεσλάν το 2004; Επιζώντες και συγγενείς των εκατοντάδων θυμάτων ζήτησαν σήμερα από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη να απαντήσει στο ερώτημα που τους στοιχειώνει εδώ και 10 χρόνια.
 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέτασε σήμερα, κατά τη διάρκεια μίας ακρόασης τις προσφυγές 400 και πλέον Ρώσων πολιτών.

Οι προσφεύγοντες επιθυμούν να ξεκαθαρίσουν τα σκοτεινά σημεία της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε σε ένα σχολείο της Βόρειας Οσετίας, όπου σκοτώθηκαν 330 και πλέον άνθρωποι μεταξύ των αμάχων ομήρων, περιλαμβανομένων 186 παιδιών ενώ 750 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Δέκα χρόνια μετά την ομηρία, οι δράστες της οποίας ήταν φιλοτσετσένοι αντάρτες, ο τρόπος με τον οποίο οι ρωσικές αρχές την τερμάτισαν συνεχίζει να τροφοδοτεί την πικρία τους. Το Δικαστήριο αποφάσισε να εξετάσει σε μια και μόνη δίκη όλες τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί για το θέμα αυτό εναντίον της Ρωσίας το διάστημα από το 2007 ως το 2011.

Είκοσι από τους προσφεύγοντες, στην πλειονότητά τους γυναίκες, ταξίδεψαν από μακριά έως το Στρασβούργο προκειμένου να παραστούν στη σημερινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον 7 δικαστών του ΕΔΑΔ. Ανάμεσά τους, η Ανέτα Γκαντίγεβα, 51 ετών, δείχνει την φωτογραφία της κόρης της που έχασε στην τραγωδία.

“Θα ήταν σήμερα σχεδόν 20 ετών” είπε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος της δίκης. Ήταν και η ίδια ανάμεσα στους ομήρους, όμως την άφησαν ελεύθερη μαζί με την άλλη της κόρη, ηλικίας τότε 1 έτους. “Πιστεύω ότι η κυβέρνηση ήθελε πάνω απ` όλα να σκοτώσει τους τρομοκράτες, δεν σκέφτηκε τα παιδιά μας” υπογράμμισε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το Δικαστήριο “θα μας αποκαλύψει την αλήθεια”.

Την 3η Σεπτεμβρίου του 2004 πολλές εκρήξεις και μία επιδρομή των ρωσικών δυνάμεων έβαλαν τέλος στην ομηρία, έπειτα από 3 ημέρες ανεπιτυχών διαπραγματεύσεων με τους κομάντος που προερχόταν από τη γειτονική Ινγκουσετία. Οι απαγωγείς ζητούσαν να τερματιστεί ο πόλεμος της Τσετσενίας για να απελευθερώσουν τους 1.100 και πλέον ομήρους τους, περιλαμβανομένων περίπου 800 παιδιών, που τους είχαν συγκεντρώσει σε ένα γυμναστήριο το οποίο είχαν παγιδεύσει με εκρηκτικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ-ΑΠΕ
http://ikypros.com/?p=52015#sthash.e4FljasV.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: