Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Ασκήσεις ρωσικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή Απ. Ανδρέα

Το ρωσικό πολεμικό ναυτικό θα διεξάγει μεταξύ 20 και 23 Οκτωβρίου ασκήσεις με τη χρήση ρουκετών στη θαλάσσια περιοχή κατά μήκος των ακτών της Συρίας, από τον Απόστολο Ανδρέα μέχρι την Αμμόχωστο, ύστερα από άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Πλοίαρχος του Κυπριακού Ναυτικού Κωνσταντίνος Φυτιρής.
 

Ο Πλοίαρχος Φυτιρής ξεκαθάρισε ότι η παρουσία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού δεν έχει καμία σχέση με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. “Δεν έχει σχέση η ΑΟΖ με τις βολές στην επιφάνεια της θάλασσας ή στον αέρα. Η ΑΟΖ έχει έννοια για οικονομικές δραστηριότητες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας,” είπε.

Διευκρίνισε επίσης ότι η άσκηση δεν θα είναι κοντά στο τουρκικό Μπαρμπαρός, το οποίο όπως σημείωσε, “είναι βόρεια έξω από την περιοχή τη δική μας κοντά στην Τουρκία προς το παρόν”.

“Δεν συνδέονται τα δύο θέματα – ρωσικό πολεμικό ναυτικό και Μπαρμπαρός – για να μην προκαλείται πανικός”, σημείωσε.

Ο Πλοίαρχος Φυτιρής είπε στο ΚΥΠΕ ότι το αίτημα από τη Ρωσία για ασκήσεις στην περιοχή υποβλήθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία που αποδίδεται στην αναγνώριση της οντότητας της.

“Είναι συνήθης διαδικασία, έχει υποβληθεί ξανά παρόμοιο αίτημα γιατί ανά τακτά χρονικά διαστήματα η Ρωσία διεξάγει σε εκείνες τις περιοχές ασκήσεις που προφανώς έχουν κάποια σχέση με την κατάσταση στη Συρία και τα συμφέροντα της. Η εκτίμηση είναι ότι δείχνουν την παρουσία τους σε μια περιοχή που ανέκαθεν είχαν συμφέροντα και επιρροή,” πρόσθεσε.
Η άσκηση θα αρχίσει στις 20 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 23. Θα διεξάγεται σε διάφορες ώρες της ημέρας και θα γίνεται βολή ρουκετών από πλοία. Η έκταση που έχει δεσμεύσει η Ρωσία από την Κυπριακή Δημοκρατία για την άσκηση είναι 800 τετραγωνικά μίλια.

“Για εκείνες τις ώρες όταν θα γίνεται η άσκηση, θα εκτρέπονται τα αεροπλάνα αλλά δεν έχει πολλά αεροπλάνα που πετούν από εκεί λόγω της κατάστασης στη Συρία, γι` αυτό και δίδεται εκεί η άδεια”, εξήγησε ο Πλοίαρχος του Κυπριακού Ναυτικού.

Σημείωσε ότι τα θέματα αυτά θα ρυθμίζονται και από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας και το Ράδιο Κύπρος.

“Το σημαντικό είναι ότι από εμάς παίρνουν άδεια, που σημαίνει πλήρη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της οντότητας της σε όλη την περιοχή του FIR Λευκωσίας και συνεργασία με τη χώρα μας σε θέματα άμυνας”, κατέληξε στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.

Αναφορά στην άσκηση του ρωσικού πολεμικού ναυτικού υπάρχει και σήμερα και στη ρωσική έκδοση της ιστοσελίδας του ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Στην άσκηση θα συμμετάσχει μια ομάδα από το στόλο της Μαύρης Θάλασσας, με επικεφαλής τον ναύαρχο Αλέξανδρο Βίτκο. Επίσης το πλοίο “Landing Ship”, το ανθυποβρυχιακό σκάφος του στόλου της “Βόρειας Θάλασσας” (Northern Fleet), ο “Αντιναύαρχος Kulakov» και ένα μεγάλο αποβατικό του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, “Novocherkassk” και άλλα.

Πηγή: ΚΥΠΕ
http://ikypros.com/?p=52523#sthash.bDux3NnJ.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: