Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Η Αράλη Θάλασσα έγινε έρημος


Η Αράλη Θάλασσα στην Κεντρική Ασία, μια από τις τέσσερις µεγαλύτερες λίμνες του κόσμου, εξαφανίζεται, καθώς μετατρέπεται σιγά-σιγά σε... έρημο!

Εγκλωβισµένη µεταξύ Ουζµπεκιστάν και Καζακστάν, χάριζε επί αιώνες µε το νερό της πνοή ζωής στην περιοχή.


Σήμερα, ωστόσο, η επιφάνειά της έχει συρρικνωθεί σε ποσοστό 90% από το 1960, όταν η τότε Σοβιετική Ένωση ξεκίνησε τα εντατικά προγράµµατα άρδευσης του Ουζµπεκιστάν, του Καζακστάν και του Τουρκµενιστάν. 

Τα δύο ποτάμια Σιρ Νταριά και Αμού Νταριά,που τροφοδοτούσαν τη λίμνη, εκτράπηκαν για να τροφοδοτήσουν έργα άρδευσης, η οποία αποσκοπούσε να µετατρέψει την έρηµο σε καλλιεργήσιµες εκτάσεις κατάλληλες κατά κύριο λόγο για βαµβακοφυτείες.

Το 2004, η λίμνη είχε συρρικνωθεί στο 24% του αρχικού της μεγέθους και η αύξηση της αλμυρότητάς της κατά πέντε φορές σκότωσε όλη τη χλωρίδα και πανίδα, που φιλοξενούσε.

Το 2007, είχε μείνει το 10% της αρχικής της έκτασης, το οποίο διαχωρίστηκε σε τρεις λίμνες, δύο από τις οποίες είναι υπερβολικά αλμυρές για να φιλοξενήσουν ψάρια. 


Φωτογραφία της NASA

Εκεί που κάποτε υπήρχαν νερά γεµάτα ζωή, σήµερα χάσκουν τα κουφάρια των πλοίων, που έµειναν καθηλωµένα στη µέση της ερήµου, µε την υποχώρηση της λίµνης.

Εκεί που κάποτε υπήρχαν ψαροχώρια που άκμαζαν στις όχθες της λίμνης, σήμερα υπάρχουννεκροταφεία βαποριών..
.







Nooz 

Δεν υπάρχουν σχόλια: