Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Τάνκερ με Κούρδους και πετρέλαιο βρίσκεται σε διεθνή χωρικά ύδατα ανοικτά της Λεμεσού


Στα 34 ναυτικά μίλια νότια της Κύπρου και 17 μίλια δυτικά της πλατφόρμας όπου διενεργεί εργασίες η ENΙ, σε διεθνή ύδατα έχει ρίξει άγκυρα τις τελευταίες ώρες το τάνκερ “Kamari”, στο οποίο φέρονται να επιβαίνουν Κούρδοι του Ιράκ.


Το πλοίο μετέφερε κλεμμένο αργό πετρέλαιο από το Ιράκ και σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Κούρδοι έχουν επιτύχει την πώληση του φορτίου τους.
Πηγές αναφέρουν ότι τουρκικό πολεμικό πλοίο που βρίσκεται στην περιοχή (στο πλαίσιο των δράσεων της Τουρκίας) ρώτησε το «Kamari» για το τι ακριβώς κάνει στην περιοχή και έλαβε απάντηση ότι δεν έχει φορτίο και αναμένει οδηγίες.  
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο είχε κινηθεί νότια και ένα από τα σενάρια που επικρατούν είναι ότι κατάφερε να πωλήσει το πετρέλαιο σε άλλο πλοίο.   
Το χρονικό των κινήσεων του πλοίου
Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, οι κυπριακές αρχές ενημερώθηκαν πριν από τρεις εβδομάδες για το συγκεκριμένο πλοίο και το φορτίο που μετέφερε.  Συγκεκριμένα, Κούρδοι αντάρτες φέρονται να έκλεψαν το φορτίο και να το πούλησαν, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τον αγώνα τους κατά των ISIS.
Τελικά το πλοίο εμφανίστηκε στα ραντάρ χθες τα ξημερώματα να πλέει σε διεθνή ύδατα και να ρίχνει άγκυρα για λίγες ώρες 14 ναυτικά μίλια νότια του Βασιλικού.
Σύμφωνα με πηγές, οι κυπριακές αρχές θα μπορούσαν να προβούν σε έλεγχο μόνο αν το πλοίο έμπαινε σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από τις κυπριακές ακτές.

Στη συνέχεια μετακινήθηκε εκ νέου 34 ναυτικά μίλια νότια της Κύπρου και 17 μίλια από την πλατφόρμα της ENI, όπου βρίσκεται μέχρι αυτή την ώρα.

Παρακολουθούν οι κυπριακές αρχές
Πηγές από το υπουργείο εξωτερικών ανέφεραν στο Sigmalive ότι οι κυπριακές αρχές παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του πλοίου.
Μας τόνισαν ότι το πλήρωμα δεν επιχείρησε να προσεγγίσει την Κύπρο, καθώς πρόκειται για κύκλωμα που έχει προβεί και στο παρελθόν σε αντίστοιχες κινήσεις.   


http://www.sigmalive.com/news/local/168519#sthash.DIYKzlJl.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: