Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Τους έκαψαν ζωντανούς γιατί τους θεωρούσαν ... μάγους!


Συνολικά επτά άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί και περίπου 20 σπίτια πυρπολήθηκαν στη δυτική Τανζανία από μια ομάδα χωρικών οι οποίοι κατηγόρησαν τα θύματα για «μαγεία», ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι αρχές της χώρας.



Ο διοικητής της αστυνομίας της επαρχίας Κιγκόμα Τζφάρι Μοχάμεντ διευκρίνισε ότι 23 άτομα -μεταξύ των οποίων φύλαρχοι και ένας μάγος-θεραπευτής- έχουν συλληφθεί, κατηγορούμενοι ως δράστες του φρικτού εγκλήματος. «Αναμένεται να παρουσιαστούν εντός της ημέρας ενώπιον του δικαστηρίου όπου θα τους απαγγελθεί η κατηγορία της ανθρωποκτονίας», πρόσθεσε.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ στο απομονωμένο χωριό Μουρουφούτι της επαρχίας Κιγκόμα, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Μπουρούντι, περίπου 1.200 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Νταρ ες Σαλάμ.

Τα θύματα «δέχτηκαν επίθεση και κάηκαν ζωντανά από μια ομάδα χωρικών οι οποίοι τους κατηγόρησαν ότι ασκούν μαγεία», είπε ο Τζαφάρι, ενώ πρόσθεσε ότι πέντε θύματα ήταν άνω των 60 ετών και δύο άλλα περίπου 40 και 50 ετών.

Η εφημερίδα Μουανάντσι δημοσίευσε τη μαρτυρία ενός νεαρού άνδρα, του Γιοσεφάτ Τζον, ο οποίος είπε ότι έφυγε από το χωριό όταν ξεκίνησε τις επιθέσεις η ομάδα των χωρικών: «Όταν επέστρεψα την επομένη το πρωί βρήκα το πτώμα της μητέρας μου απανθρακωμένο περίπου δέκα μέτρα μακριά από το σπίτι μας και του πατέρα μου, επίσης απανθρακωμένο, στο εσωτερικό του σπιτιού», διηγήθηκε o νεαρός.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα θύματα είχαν στοχοποιηθεί από έναν μάγο-θεραπευτή που είχε φτάσει πρόσφατα στο χωριό.

Το 2012 μια μη κυβερνητική οργάνωση της Τανζανίας, το Κέντρο νομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είχε εκτιμήσει ότι περίπου 3.000 άνθρωποι που είχαν κατηγορηθεί για μαγεία, κυρίως ηλικιωμένες γυναίκες, είχαν λιντσαριστεί από το 2005 ως το 2011 στη χώρα.

«Κατά μέσο όρο 500 άνθρωποι ώριμης ηλικίας, και κυρίως ηλικιωμένες γυναίκες τα μάτια των οποίων έχουν κοκκινίσει, σκοτώνονται κάθε χρόνο στην Τανζανία καθώς πιστεύεται ότι είναι μάγοι», ανέφερε σε έκθεσή της η ΜΚΟ.

Η οργάνωση εξήγησε ότι βάσει των λαϊκών δοξασιών τα κόκκινα μάτια είναι σημάδι μαγείας, ενώ στην πραγματικότητα το φαινόμενο οφείλεται κυρίως σε έναν ερεθισμό των ματιών των γυναικών που μαγειρεύουν χρησιμοποιώντας κοπριά αγελάδων ως καύσιμο.


zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: