Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Έκλεψαν από το νεκροταφείο της Πάφου το γλυπτό «Ανθρωπος σε σκάλα»


Μετά την πρόσφατη κλοπή του έργου του Ντεγκά από σπίτι στη Λεμεσό, δεύτερο έργο τέχνης έκανε φτερά προκαλώντας πονοκέφαλο στους ανακριτές. Αυτή τη φορά οι κλέφτες έδρασαν στο νεκροταφείο Πάφου αφαιρώντας το γλυπτό σε μπρούντζο «Ανθρωπος σε σκάλα» από τον τάφο του καλλιτέχνη Άντη Χατζηαδάμου. Η κλοπή έγινε την περασμένη Πέμπτη.


Το συγκεκριμένο έργο δημιούργησε ο Χατζηαδάμος το 1980 και σήμερα υπάρχει στη συλλογή της οικογένειας. Όταν πέθανε ο καλλιτέχνης το 1990, ο Έλληνας γλύπτης Γιάννης Ασπράς, σε συνεργασία με την οικογένεια του καλλιτέχνη, μεγέθυνε το γλυπτό για να τοποθετηθεί στον τάφο του Άντη το 1991. Το ύψος του έργου είναι γύρω στα δύο μέτρα (η σκάλα και η φιγούρα μαζί).

Την κλοπή κατήγγειλε την περασμένη Πέμπτη στην Αστυνομία ο γιος τού Άντη Χατζηαδάμου, Σέργης, ο οποίος όταν επισκέφτηκε τον τάφο του πατέρα του είδε ότι έλειπε η φιγούρα, η οποία έχει ύψος γύρω στο ένα μέτρο, ενώ η σκάλα ήταν εκεί παρά το γεγονός ότι υπήρχαν σημάδια προσπάθειας αφαίρεσής της, καθώς το έργο είναι βαρύ λόγω του υλικού και ήταν πολύ καλά στερεωμένο στη βάση του. Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο οι δράστες αφαίρεσαν το γλυπτό για την αξία του ως έργο τέχνης ή για την αξία του υλικού του.


http://www.gazzettacy.com/index.php?xNav=page&id=14141&catid=9#sthash.LZgLD4Qq.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: