Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Ανοίγει η κυπριακή αγορά για διάθεση γαϊδουρινού γάλακτος


Έντονο ενδιαφέρον για παραγωγή και διάθεση γαϊδουρινού γάλακτος στην αγορά εκφράζουν Κύπριοι παραγωγοί. Το γαϊδουρόγαλα χρησιμοποιείται ως συστατικό για την παραγωγή καλλυντικών αλλά και για την αντιμετώπιση διαφόρων δερματολογικών παθήσεων.
 
Μέχρι τώρα δεν υπήρχε νομοθεσία που να κατοχυρώνει τη χρήση του γάλακτος από παραγωγούς, ενώ αυτή την έλλειψη επιχειρεί να την καλύψει σχετική νομοθεσία. 

Μετά από την νομοτεχνική επεξεργασία των κανονισμών, το νομοσχέδιο θα σταλεί στη Βουλή προς ψήφιση. Έτσι, οι παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν το γάλα αυτό αλλά και τα παράγωγά του στην αγορά. Σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη, έπειτα από σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Κυριάκου Χατζηγιάννη, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ετοιμάζουν κανονισμούς σχετικά με τις προϋποθέσεις αλλά και τους όρους που πρέπει να ακολουθούνται για την παραγωγή, την επεξεργασία και τη διάθεση γάλακτος ιπποειδών, δημιουργώντας έτσι το πλαίσιο για τη νέα αυτή αγορά. Μέχρι πρόσφατα το γαϊδουρινό γάλα δεν υπόκειτο σε νομοθεσία. 


Χρήση και ιδιότητες
Το γάλα της γαϊδούρας  διατίθεται κυρίως σε εμπόρους για την παραγωγή καλλυντικών. Μετά από σχετική έρευνα στο διαδίκτυο, διαπιστώνει κανείς ότι το γαϊδουρόγαλα θεωρείται ιδανικό για την αντιμετώπιση διαφόρων δερματολογικών παθήσεων, όπως για παράδειγμα η ξηροδερμία και η ψωρίαση, για την ενίσχυση δοντιών, για πόνους αρθρώσεων, το άσθμα, το έλκος στομάχου, τον πονόλαιμο κ.λπ. Επίσης, χρησιμοποιείται από άτομα με δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα, αλλά και για τη θεραπεία των ρυτίδων. Μάλιστα, το γαϊδουρόγαλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διατροφή αλλεργικών παιδιών, υποκαθιστώντας το μητρικό γάλα.


In Business 

Δεν υπάρχουν σχόλια: