Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

1η Ιουλίου το 2015 σε εφαρμογή του ΓΕΣΥ στην Κύπρο


Το Υπουργείο Υγείας θα καταθέσει “πολύ σύντομα” ενώπιον των κομμάτων της Βουλής, προς ψήφιση, την πρόταση νόμου που αφορά στην εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας και την πρόταση νόμου που αφορά στην αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, τονίζοντας ότι ο εκ βάθρων επανασχεδιασμός του συστήματος υγείας θα προσφέρει στους πολίτες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, για όλους ανεξαιρέτως.
 
Ο Υπουργός είπε πως το σημερινό σύστημα υγείας “είναι αδύναμο να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και αντί να θεραπεύει τα προβλήματα, παράγει προβλήματα”. Χωρίς εκσυγχρονισμό το σύστημα δεν θα μπορέσει να δουλέψει σωστά και θα συνεχίσει αναπαράγει ατέρμονα καταστάσεις, υπέδειξε.
 
Όπως ανέφερε, το ΓεΣΥ “ισοσκελίζει τις ανισότητες στην υγεία. Ανισότητες από τις οποίες έχει διαφανεί ότι πλήττονται περισσότερο οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι, αφού καταργεί τις ηλικιακές διακρίσεις και εξασφαλίσει το δικαίωμα των ασθενών με χρόνιες παθήσεις σε ασφάλιση υγείας”.
 
Σύμφωνα με τον Υπουργό, με το νέο σύστημα υγείας, που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2015, όλοι οι πολίτες θα έχουν ασφάλιση στην υγεία, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν οι ίδιοι το γιατρό και το νοσηλευτήριο που θέλουν, είτε από το δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα και η συνεισφορά θα γίνεται στη βάση των εισοδημάτων, ενώ το σύστημα θα είναι οικονομικά βιώσιμο. “Με τη δομή του νέου συστήματος ο ασθενής προάγεται και αποκτά πρόσβαση σε ένα ευρύ δίκτυο υγειονομικών υπηρεσιών, δηλαδή, πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας που αφορούν την πρόληψη, την περίθαλψη, τη διάγνωση, το φάρμακο, την αποκατάσταση” σημείωσε ο κ. Πατσαλής.
 

nomisma

Δεν υπάρχουν σχόλια: