Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Χάος στις ΗΠΑ: 7 νεκροί από χιονοθύελλα


Τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από τη σφοδρή χιονοθύελλα που σαρώνει τις βορειοανατολικές ΗΠΑ, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει χάος στους δρόμους με οχήματα και λεωφορεία να έχουν παγιδευτεί στο οδικό δίκτυο και χιλιάδες νοικοκυριά να έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι.








Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας ΥόρκηςΆντριου Κουόμο κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε δεκάδες κομητείες στο βορειοδυτικό τμήμα της πολιτείας και προειδοποίησε τους πολίτες: «εάν βρίσκεστε σε κάποια περιοχή που έχει πληγεί από την χιονοθύελλα, μη βγαίνετε στους δρόμους. Αναμένεται ακόμα περισσότερη χιονόπτωση».

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν κυρίως ορισμένες περιοχές του Μπάφαλο, που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Ίρι, την ώρα που άλλες περιοχές δεν έχουν επηρεαστεί σχεδόν καθόλου από αυτήν την πρωτοφανή χιονοθύελλα.

Τουλάχιστον 1,5 μέτρο χιονιού έχει πέσει μέσα σε διάστημα 24 ωρών σε ορισμένες τοποθεσίες. Κάποιοι κάτοικοι περιέγραψαν ότι δε μπόρεσαν καν να εξέλθουν από τα σπίτια τους και ανήρτησαν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter εντυπωσιακές φωτογραφίες.


Ένα λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν οι παίκτριες της ομάδες μπάσκετ γυναικών του Πανεπιστημίου Νιαγάρα, οι οποίες επέστρεφαν από έναν αγώνα, έμεινε παγιδευμένο για πολλές ώρες στο δρόμο προτού καταφέρουν να τις απεγκλωβίσουν. Οι οδηγοί περίπου 150 οχημάτων τα εγκατέλειψαν στοναυτοκινητόδρομο Ι90 και 50 πτήσεις έχουν ήδη ακυρωθεί από το πρωί (ώρα ΗΠΑ) στο αεροδρόμιο του Μπάφαλο, σύμφωνα με τον ιστότοπο καταγραφής των πτήσεων Flight Aware.

Πολλοί δρόμοι παρέμειναν κλειστοί, όπως και σχολεία και εκατοντάδες καταστήματα ενώ ζητήθηκε από το μη απαραίτητο προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών να παραμείνει στα σπίτια του στις κομητείες όπου έχει κηρυχθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.


Τουλάχιστον 5 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στο Μπάφαλο σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, περιλαμβανομένων 3 που υπέστησαν καρδιακή προσβολή την ώρα που καθάριζαν το χιόνι, 1 σε ένα τροχαίο δυστύχημα και ένας 46χρονος εντοπίστηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του που είχε καλυφθεί από χιόνι στο Άλντεν.

Δύο ακόμη νεκροί έχουν καταγραφεί στο Νιού Χάμσιρ και το Μίσιγκαν.

Ο κυβερνήτης Κουόμο, που έχει κινητοποιήσει την Εθνοφρουρά, διευκρίνισε ότι 9.537 κάτοικοι στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.


nooz

Δεν υπάρχουν σχόλια: