Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Νεκρές 8 γυναίκες στην Ινδία σε μαζικές σαλπιγγεκτομές


Οκτώ γυναίκες έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες νοσηλεύονται, πολλές από τις οποίες σε σοβαρή κατάσταση, σε ιατρικό κέντρο της Ινδίας κατά τη διάρκεια εφαρμογής κυβερνητικού προγράμματος μαζικών στειρώσεων, ανακοίνωσε σήμερα τοπικός αξιωματούχος.


Τριάντα άλλες γυναίκες επίσης νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με τους γιατρούς να επισημαίνουν ότι ορισμένες εξ αυτών βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Οι επεμβάσεις αφαίρεσης σαλπίγγων διεξήχθησαν το Σάββατο σε 83 γυναίκες στο στο χωριό Πεντάρι της επαρχίας Μπίλασπουρ, στο κρατίδιο Τσατίσγκαρ.

Οι αξιωματούχοι έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο αμέλειας, ωστόσο οι συγγενείς των γυναικών έκαναν λόγο για χειρουργικές επεμβάσεις «στο πόδι». Οπως χαρακτηριστικά δήλωσαν 83 γυναίκες χειρουργήθηκαν μέσα σε μόλις έξι ώρες από τον μοναδικό γιατρό που υπήρχε στο χωριό μαζί με το βοηθό του.

Ο γιατρός του Μπίλασπουρ, δρ. RK Bhange δήλωσε στην ινδική υπηρεσία του BBC: «Η αιτία θανάτου των γυναικών θα γίνει γνωστή μόλις είναι έτοιμη η ιατροδικαστική έκθεση».
Η τοπική κυβέρνηση μάλιστε έχει διατάξει έρευνα για το περιστατικό.
«Έχουμε συστήσει μά επιτροπή για να ερευνήσει το συμβάν. Θα αναλάβουμε σκληρή δράση ενάντια σ' αυτούς που θα βρεθούν ένοχοι. Αυτή τη στιγμή, παρόλα αυτά, επικεντρωνόμαστε στην παροχή της κατάλληλης ιατρικής βοήθειας στις γυνάικς», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας του κρατιδίου Τσατίσγκαρ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επεμβάσεις στείρωσης έχουν μοιραία κατάληξη στην Ινδία. Τον Ιανουάριο του 2012 τρεις άνδρες είχαν συλληφθεί για εγχειρίσεις σε 53 γυναίκες μέσα σε δύο ώρες. Τις χειρουργούσαν σε χωράφι και χωρίς αναισθησία.

Επίσης, έχει αναφερθεί ότι γυναίκες από φτωχές οικογένειες συχνά πληρώνονται για να στειρωθούν.
Αρκετές είναι οι φωνές στην ινδική κυβέρνηση που εκφράζουν ανησυχία για τον όγκο του πληθυσμού της χώρας που μέχρι το 2030 προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει αυτόν της Κίνας.
Οι Αρχές έχουν προωθήσει εδώ και δεκαετίες ένα πρόγραμμα οικογενειακού σχεδιασμού, σε μία προσπάθεια να πείσουν τους πολίτες να δημιουργούν μικρότερες οικογένειες.

Τα κέντρα στειρώσεων οργανώνονται ορισμένες φορές για να διαξάγονται εκεί μαζικές βαζεκτομές (επέμβαση με την οποία διακόπτεται η μεταφορά του σπέρματος απο τους όρχεις στον προστάτη) ή σαλπιγγεκτομές και οι Αρχές σε πολλές πολιτίες έχουν προσφέρει κίνητρα στα ζευγάρια για να προχωρήσουν σε εθελοντική στείρωση.
Μία πανεθνική καμπάνια είχε εγκαταλειφθεί τη δεκαετία του 1970, παρόλα αυτά, έπειτα από διαμαρτυρίες ότι δεκάδες άνδρες και γυναίκες εξαναγκάζονται σε τέτοιες επεμβάσεις.


http://www.alfanews.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια: