Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Με κλειστά μάτια άραγε κύριε Αλέξη Γαλανέ;


Μόλις διάβασα την βιβλιοκριτική του αγαπητού Ανδρέα Μορφίτη, Δημοτικού Σύμβουλου του κατεχόμενου Δήμου Αμμοχώστου, στην ιστοσελίδα Αγοράς,  για το βιβλίο της αγγλίδας Βικτώριας Χίσλοπ. Για το οποίο (βιβλίο)  ο δήμαρχος της πόλης κ. Αλέξης Γαλανός σαν «πλασιέ» της,  έτρεξε από Λευκωσία προς Λονδίνο (παρουσίαση στο Ελληνικό Κέντρο παρακαλώ)  και τανάπαλιν για να το προωθήσει. Και διερωτήθηκα μήπως διάβασε καθόλου τι έγραψε μέσα η συγγραφέας; Προφανώς του έφτασε το γεγονός ότι μιλά για την Αμμόχωστου και όπως λάχει. 

Βλέπετε τους μήνες αυτούς είχαμε και την ευφορία που ξεκίνησε με κάποια λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τη «αμερικανική» παραγωγή φίλμ για την επιστροφή της Αμμοχώστου, αλλά ποίας Αμμοχώστου και πως δεν ενδιαφέρει. Τριών γειτονιών με κάποια ξενοδοχεία και αυτά συνεταιρικά με τους Τουρκοκύπριους και όχι μόνο, και με ...εκκλησιασμούς σε Αγίους Εξορινούς «εν εξορία»,  υπό την εποπτεία του Τούρκου έποικου Μουφτή και των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων με πλούσια ξένη πρεσβευτική παρουσία! Τέτοια χαζομάρα, ηττοπάθεια, ανεπάρκεια ηγεσίας, δουλοφροσύνη και δουλοπρέπεια σκλάβων προς τους κατακτητές τους. Βέβαια, με την «ευλογία» των «φίλων» Βρετανών...


Κάθε φορά που ένας ΄Αγγλος ή Αγγλίδα γράφει βιβλίο για την Κύπρο δεν χρειάζεται να το διαβάζουν και να καταλάβουν τι λέγει για μας και το τόπο μας. Τις  επιπτώσεις που θα έχει το περιεχόμενό του, αν είναι αλήθεια, ψέμα, διαστρεύλωση, προπαγάνδα εναντίον μας είτε σκόπιμη είτε λόγω ακόμα περισσότερης άγνοιας από τον/την συγγραφέα, και τρέχουν να το προβάλουν, υπέρ –ευγνώμονες για την υποχρέωση!
Το είδαμε με πολλούς άλλους  πριν το βιβλίο της κυρίας Βικτώριας Χίσλοπ. Ξεκινώντας από το προπαγανδιστικό βιβλίο « Τα Πικρολέμονα» του Βρετανού  πράκτορα των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών Λόρενς Ντάρελ, το οποίο οι ίδιοι οι δικοί μας δίχως καν να αντιληφθούν την αποικιακή προπαγάνδα που μετέδιδε, ακόμα το πωλούν ... στους τουρίστες!! Ενώ το βιβλίο που έγραψε ο δικός μας Κώστας Μόντης το 1964  «Κλειστές Πόρτες» εις απάντηση εκείνου του Ντάρελ,  που ήταν ο πρώτος που κατάλαβε το νόημα του βιβλίου του πράκτορα Ντάρελ το «λογόκριναν» στην αφάνεια...

http://www.efylakas.com/archives/19854  13.6.2014  (Το άρθρο αυτό της γράφουσας δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα Τα Νέα Λονδίνου, στην Ελευθερία Λονδίνου, Αγορά, και άλλες ιστοσελίδες).

Ο Ντάρελ ήταν  ο Βρετανός αξιωματούχος, που  ευθύς μετά που ανέλαβε το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών στη Λευκωσία το 1956, εφεύρε και πως να μας αφελληνίσουν,  με την δημιουργία μιας πλαστής ταυτότητας, της Κυπριοσύνης! Ήταν ο πατέρας της ψευτο-κυπριοσύνης.
Ακολούθησαν και άλλοι σαν τον Ντάρελ διαχρονικά,  για να τους γλύφουν οι δικοί μας εξίσου υποχρεωμένοι για την εξυπηρέτηση.
Και τρέχουν κάποιοι τόσο στο Λονδίνο όσο και στη Λευκωσία να τα «πλασάρουν», να τα παρουσιάζουν και δια τηλεοράσεων. Και  να μοσχοπουλούν οι συγγραφείς αυτοί ξένοι και να την κάνουν εις βάρος μας. Εις βάρος κυρίως των δικαίων μας και της ιστορικής αλήθειας για τα βάσανα της πατρίδας και των συμπατριωτών μας, των ξεριζωμένων και αγνοουμένων, των 800 και πλέον βιασθέντων από τους βάρβαρους γυναικών μας!
Τέτοιος μαζοχισμός λοιπόν και αγγλολιγούρα επεκράτησε προφανώς και στην περίπτωση του τελευταίου βιβλίου της κας Βικτώριας Χίσλοπ  « Η ΑΝΑΤΟΛΗ». Η βιβλιοκριτική του εν λόγω βιβλίου από τον αγαπητό Ανδρέα Μορφίτη,  Δημοτικό Σύμβουλο Αμμοχώστου επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.
Τόσο στο Λονδίνο όσο και στη Λευκωσία έτρεξαν να της διοργανώσουν βιβλιοπαρουσίαση.  Καλά που δεν την εξισώσατε αθεόφοβοι για όσα γράφει εναντίον της ιστορικής αλήθειας και παθών του λαού και τόπου μας από τους Βρετανούς και Τούρκους και με τους ... ήρωες μας. Και να ζητήσετε και προσφορές για κανένα άγαλμα της σε καμιά γωνιά της ελεύθερης Κύπρου ή κάπου στη Δερύνεια! Που ξέρετε, μπορεί να το κάνουν οι Τούρκοι, στο προαύλιο κανενός Αγίου  Εξορινού στα κατεχόμενα...

Προσωπικά  πιστεύω πως το  ότι η κυρία συγγραφέας μάλιστα προβάλει αυτές τις διαστρεβλωτικές θέσεις μέσα από ένα υποτιθέμενο μυθιστόρημα είναι ακόμα χειρότερο.

Θα πρέπει να αναλογιστούν τελικά τις τεράστιες ευθύνες που φέρουν όλοι εκείνοι που πρωτοστάτησαν στην προβολή (αν όχι και στη έκδοση, δεν γνωρίζω)  αυτού του βιβλίου αλλά και τα ΜΜΕ που το πρόβαλαν και διερωτώμαι αν κάθισαν να το διαβάζουν και να αποφασίσουν αν αξίζει της διαφήμισης. Διερωτώμαι ακόμα, όταν βλέπω φωτογραφίες με ... ουρά στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου (www.eleftheria.co.uk  18 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου 2014) να αγοράσουν και να αποσπούν  την υπογραφή της συγγραφέας, πως νοιώθουν όσοι το προώθησαν, με τη γνώση ότι όλοι αυτοί οι δικοί μας θα πιστέψουν το περιεχόμενο ως... ιστορικό δεδομένο! Η παρουσίαση στο Λονδίνο έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου 2014 με τιμώμενο ομιλητή τον κ. Αλέξη Γαλανό και με προλόγηση από την κ. Αγάθη Καλησπέρα Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου.  Μετά από όλα αυτά η συγγραφέας δέχθηκε και ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΠΛΑΚΑ εκ μέρους του Δήμου!
Δυστυχώς στην  προώθηση της έμμονης εκστρατείας τους , κάποιοι, για επιστροφή τριών γειτονιών τουΒαρωσιού που και αυτές οι Τούρκοι τις εννοούν συνεταιρικές, κάποιοι θυσιάζουν όχι μόνο τα δίκαια ολόκληρης της Κύπρου αλλά και της ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ.

Παραθέτω την βιβλιοκριτική του πρόσφυγα Αμμοχώστου και Δημοτικού Σύμβουλου Ανδρέα Μορφίτη γιατί πρέπει να διαβαστεί στο σύνδεσμο εδώ:

http://agora-dialogue.com/%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%b9%ce%bf%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b2%ce%b9%ce%ba%cf%84%cf%8e%cf%81/

Τέτοια «Ανατολή» μας είναι αχρείαστη γιατί η «Δύση» της για μας θα είναι εφιάλτης για όλη την Κύπρο.

Φανούλα Αργυρού , ερευνήτρια/συγγραφέας – Λονδίνο 3.11.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: