Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Επεισόδια σε πορεία φοιτητών στο Λονδίνο για την αύξηση των διδάκτρων


Συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών την ώρα που χιλιάδες φοιτητές πραγματοποιούσαν πορεία στο κέντρο του Λονδίνου για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια.

Περίπου 5.000 φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία ως την Πάρλιαμεντ Σκουέρ, όπου μια μικρή ομάδα αποσπάστηκε από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών και έσπασε τα φράγματα που είχαν στήσει οι αστυνομικοί έξω από το Κοινοβούλιο.

«Διάφορα αντικείμενα εκτοξεύθηκαν εναντίον των αστυνομικών», ανέφερε η Σκότλαντ Γιαρντ σε ανακοίνωσή της. Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ μέχρι το απόγευμα δεν είχαν γίνει συλλήψεις, πρόσθεσε.

Η ομάδα αυτή των διαδηλωτών επιτέθηκε εναντίον ενός καταστήματος Starbucks και πέταξε καρέκλες από ένα άλλο εστιατόριο εναντίον των αστυνομικών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Η διαδήλωση είναι η πρώτη μαζική διαμαρτυρία των φοιτητών στο Λονδίνο εδώ και τρία χρόνια.

Οι φοιτητές είναι οργισμένοι από την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να αυξήσει τα δίδακτρα των πανεπιστημίων, ενώ στο πλευρό τους τάχθηκαν και άλλοι διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τις περικοπές δαπανών.

«Σήμερα πραγματοποιούμε πορεία στο Λονδίνο, η οποία είναι πιθανό να είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση εδώ και χρόνια», ανέφερε η οργάνωση Εθνική Εκστρατεία Ενάντια στα Δίδακτρα και τις Περικοπές (National Campaign Against Fees and Cuts) στον ιστότοπό της. «Ενδέχεται να βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός νέου κύματος φοιτητικού ακτιβισμού», πρόσθετε.

Εκτός από τη σημερινή πορεία, οι φοιτητές σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν και άλλες ενέργειες διαμαρτυρίας, όπως μαζικές αποχωρήσεις από τα μαθήματα και καταλήψεις πανεπιστημιακών κτιρίων.



nooz

Δεν υπάρχουν σχόλια: