Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Στο επίκεντρο διάλεξης Ινστιτούτου Κύπρου και Τμήματος Αρχαιοτήτων οι σύγχρονες μέθοδοι χρονολόγησης στην αρχαιολογία


Τη σημασία των σύγχρονων μεθόδων χρονολόγησης στη μελέτη μνημείων, αρχαιολογικών ευρημάτων και έργων τέχνης ανέλυσε ο καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Cornell των ΗΠΑ, Sturt Manning, στη διάρκεια διάλεξης που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) και το Τμήμα Αρχαιοτήτων με θέμα «Από το χρόνο στην χρονολογία: Απόλυτη χρονολόγηση και καλύτερη κατανόηση της ιστορίας και της αρχαιολογίας της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου κατά τις τελευταίες πέντε χιλιετίες».



Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα διαλέξεων του Ινστιτούτου Κύπρου ο καθηγητής Manning αναφέρθηκε στη συμβολή και τις προοπτικές της μεθόδου της δεντροχρονολόγησης, η οποία βοηθά στην καλύτερη κατανόηση της ιστορίας, της αρχαιολογίας, όπως και του φυσικού περιβάλλοντος και κλίματος της Προϊστορικής, Ελληνορωμαϊκής και Μεσαιωνικής Κύπρου. Η μέθοδος της δεντροχρονολόγησης εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Τμήματος Αρχαιοτήτων, του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία του ΙΚυ και του Πανεπιστημίου Cornell.

Παράλληλα, ο καθηγητής Manning παρουσίασε νέα ευρήματα και συμπεράσματα, σχετικά με θέματα χρονολόγησης στην αρχαιολογική μελέτη της προϊστορικής περιόδου και των στενών σχέσεων της Κύπρου με την Αίγυπτο, όταν βρισκόταν υπό τον έλεγχο των βασιλέων Υξώς.

Στη συζήτηση που ακολούθησε διακεκριμένοι καλεσμένοι, ειδικοί επιστήμονες και φοιτητές αναγνώρισαν την αξία και τις νέες προοπτικές που ανοίγουν οι διεπιστημονικές προσεγγίσεις στη μελέτη και προστασία του πλούτου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: