Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Ο τουρκόφιλος Τζάκ Στρο - «πατέρας» της τουρκικής ενταξιακής πορείας - ξανά για διχοτόμηση/δύο κράτη


Νέο ξέσπασμα του φιλότουρκου Τζάκ Στρό βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Βρετανίας  (και πρώην Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας επί δημοψηφίσματος 2004), αυτή τη φορά σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ανατολού. Είπε: « Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποδεχτεί τη διαίρεση στην Κύπρο. Έτσι οι δύο κοινότητες πρέπει να δημιουργήσουν τις δικές τους σχέσεις. Αυτό θα είναι ένα πιο καθαρό σύστημα... ενωμένο με δικοινοτική, διζωνική λύση... Αλλά αυτό δεν το δέχονται οι Ε/κ αυτό φάνηκε πριν δέκα χρόνια με το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν...Η Βρετανία στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ».  (Σημερινή 26.11.2014).



Τον Ιούνιο του 2010 με προκλητικό άρθρο του στους Τάιμς του Λονδίνου ξανακάλεσε την βρετανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μελέτη διχοτόμησης της Κύπρου και την διεθνή κοινότητα σε αναγνώριση δύο κρατών.

Και βέβαια στηρίζει την ενταξιακή της Τουρκίας εφόσον επι δικής του παρουσίας στο Φόρειν ΄Οφις ξεκίνησε, εξού και αυτο-αποκαλείται και «πατέρας» της όλης διαδικασίας.

Ηταν ο ίδιος ως υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας της «εγγυήτριας» Βρετανίας που  σε τουρκική συγκέντρωση σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων τον Φεβρουάριο του 2006, την οποία  οργάνωσε τότε η φιλότουρκη Εργατική Τζόαν Ράιαν (βλέπε Λόντρα Γκαζέτ 22 Φεβρουαρίου 2006),  δήλωσε απερίφραστα ότι η Κύπρος...του έσπασε τα νεύρα! Και ότι ουσιαστικά διεκδικεί και την πατρότητα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας/ΕΕ.
Είπε και γράφτηκε:
“ Αν με ρωτούσατε ποιος είναι ο μεγαλύτερος μου εκνευρισμός (μετά την αποχώρηση μου από το Φόρειν ΄Οφις) είναι ότι στις 26 Απριλίου 2004 ενόψει της απόφασης υπέρ του σχεδίου επανένωσης της Κύπρου στο Βορρά και την απόρριψη του από το Νότο, αποφασίσαμε ομόφωνα να πάρουμε τα μέτρα εκείνα που να τερματίζουν την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων. Και παρόλες τις συνεχείς αποφασιστικές προσπάθειες του Πρωθυπουργού (Τονυ Μπλέαρ) και της Μάργαρετ Μπέκετ (αντικαταστάτριας του) ο τερματισμός της απομόνωσης δεν έγινε κατορθωτός....Η βρετανική κυβέρνηση γνωρίζει τον εκνευρισμό των Τουρκοκυπρίων. ” (Τα δύο ξεχωριστά κράτη τα βάφτισαν από τότε ‘επανένωση’).


Στην συνέχεια, όπως πρωτοσέλιδα πρόβαλε η τουρκική εφημερίδα ο Τζάκ Στρο επανέλαβε την υπόσχεσή του ότι «θα κάνουν ότι μπορούν για να κάνουν σίγουρο ότι  οι υποσχέσεις θα κρατηθούν επι γράμμα αλλά και σε πνεύμα».
Και όντως έτσι είχε συμβεί. Δύο μέρες μετά το δημοψήφισμα στην Κύπρο της 24ης Απριλίου 2004, έγινε σύσκεψη στο Φόρειν ΄Οφις με συμμετοχή πολλών παραγόντων της τότε βρετανικής κυβέρνησης και εκεί ήταν που αποφάσισαν εκδικητικά οι Βρετανοί να προωθήσουν το ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ με τα κατεχόμενα μέσω της Ε.Ε. Αυτοί ήσαν οι αίτιοι που υποφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία με όσα προβλήματα αντιμετωπίζει στην Ε.Ε. για το θέμα αυτό...

Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που μπορώ να σκεφτώ ότι κατάφερα, αλλά, η μόνη μεγαλύτερη μου επιτυχία, για μένα, ήταν αυτή (έναρξη ενταξιακών Τουρκίας)  Και νοιώθω μεγάλη ευθύνη, αν όχι ως πατέρας, αυτού του στόχου... Είναι λυπηρό γεγονός ότι το κλίμα κρύωσε από τον Οκτώβριο του 2005, όμως η βρετανική κυβέρνηση, και στην πραγματικότητα η Βουλή των Κοινοτήτων απ΄όλες τις πλευρές (κόμματα) παραμένει έντονα σταθερή στις υποχρεώσεις της έναντι στην Τουρκία», είπε επίσης τότε ο Τζάκ Στρό.

Ο Στρό βρίσκεται στο πλευρό των τουρκικών συμφερόντων μαζί με άλλους του κόμματός του και μέσω της ιδρυθείσας από το 2007 κομματικής ομάδας ονόματι «Εργατικοί φίλοι της Τουρκίας». Η οποία ιδρύθηκε εν τη παρουσία του Τούρκου πρέσβη στο Λονδίνο...

Υπενθυμίζεται ότι όταν ο Τζάκ Στρο ως Υπ. Εξωτερικών είχε πάει στην Κύπρο, ο μ. πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος δεν δέχθηκε να τον δει λόγω της εμμονής του να επισκεφθεί και το «προεδρικό» στα κατεχόμενα. Πήγαν,  όμως τότε και τον είδαν στην Βρετ. Υπ. Αρμοστεία έξι  Ελληνοκύπριοι επώνυμοι...

Ο Στρό, όμως, όπως και άλλοι,  χρηματίζονται από τους Τούρκους και είναι σε συνδυασμό και με αυτό που πρέπει να μελετούνται οι δραστηριότητές τους.
Μια ματιά στις υποχρεωτικές δηλώσεις που κάνουν οι βουλευτές στο Βρετανικό Κοινοβούλιο,  ένας θα βρεί  πόσες χιλιάδες λίρες τσεπώνει ο κάθε Τζάκ Στρό από ομιλίες που κάνει στην Τουρκία, από φιλοξενίες, δώρα,  έξοδα παραστάσεων που πληρώνονται κατά τις επισκέψεις τους εκεί  και όχι μόνον.
Π.χ. στις 11 Απριλίου 2014 ο Στρό εισέπραξε £4,600.87 για ομιλία του -μεταξύ 20-22 Μαρτίου - που έκανε στο «Turkish Davos» στην Τουρκία συν τα αεροπορικά του εισιτήρια (και της συζύγου του) και έξοδα διαμονής συνολικού ποσού £2,334.  Οι Τούρκοι ξέρουν να εξαγοράζουν. Αντίθετα με την κυπριακή και ελλαδική πλευρά που ούτε σε νηπιαγωγείο για τέτοια δεν κατάφεραν να «μαθητεύσουν» με ανύπαρκτη διαφώτιση για τα εθνικά μας θέματα...

Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/συγγραφέας
Λονδίνο
27.11.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: