Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Νέες αποκαλύψεις στην δίκη Μιχαηλίδη


Έγγραφα που καταδεικνύουν, σύμφωνα με την υπεράσπιση του Μιχάλη Μιχαηλίδη στη δίκη της Αθήνας για μίζες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην υπόθεση του εξοπλιστικού προγράμματος της Ελλάδος επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, ότι ο ίδιος αλλά και ο πατέρας του Ντίνος είχαν τακτικές συναλλαγές με τον Σύρο επιχειρηματία και συγκατηγορούμενο, αλλά εν τη απουσία του, στην ίδια δίκη Φουάντ αλ Ζαγιάντ, κατέθεσε στο δικαστήριο ο συνήγορος υπεράσπισής τους Ηλίας Αναγνωστόπουλος.



Αυτά τα έγγραφα, είπε ο ίδιος, επιβεβαιώνουν ότι "οι επιχειρηματικές σχέσεις των Ντίνου και Μιχάλη Μιχαηλίδη με τον αλ Ζαγιάντ υπήρχαν πριν από την υπόθεση Τσοχατζόπουλου, και τα χρήματα που βρέθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό της Bank Hoffmanτου Μιχάλη Μιχαηλίδη στην Ελβετία ήταν από άλλες δουλειές που είχαν μεταξύ τους".

Ο κ. Αναγνωστόπουλος ανέφερε ότι η κατάθεση επιταγών συνολικού ποσού 5.700.000 ελβετικών φράγκων, με εντολή αλ Ζαγιάντ, από την εταιρεία Beeston στο συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό του Μ. Μιχαηλίδη δεν αφορούσε προμήθεια από τα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, αλλά είναι χρήματα προμηθειών από διάφορες συμβουλευτικές, διαμεσολαβητικές και μεσιτικές υπηρεσίες που προσφέρθηκαν προς τον Σύρο επιχειρηματία, σε δουλειές που έκαναν μαζί από παλιά.

Αναφέρθηκε ενδεικτικά σε αμοιβή 3 εκατ. δολαρίων προς τον Μιχάλη Μιχαηλίδη από τον Ζαγιάντ για διαμεσολάβηση και μεσιτεία για την κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου, προϋπολογισμού κατασκευής 35 εκατ. δολαρίων στο Γιακούτσκ της Σιβηρίας το 1996.

Επίσης, κατατέθηκαν έγγραφα που δείχνουν ότι ο Μιχάλης Μιχαηλίδης είχε ενδιαφερθεί να συμμετάσχει σε άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα του αλ Ζαγιάντ, με την ανέγερση πολυόροφου κτιρίου στην περιοχή Bayswater του Λονδίνου.

Προς τούτο, είπε ο συνήγορός του, ο Μιχάλης Μιχαηλίδης έμβασε μέσω άλλης εταιρείας του 2 εκατ. δολάρια προς τον Σύρο επιχειρηματία, και άλλα 700.000 δολάρια από ρευστοποίηση χρυσού για τη «συμμετοχική του προκαταβολή».

Τελικά, πρόσθεσε, το project δεν προχώρησε, και τα λεφτά επιστράφηκαν στον Μιχαηλίδη.

Δουλειές με εταιρείες του Ομίλου του Φουάντ αλ Ζαγιάντ, αφορούσαν ακόμα τα εξής έργα:

 Κατασκευή αγωγού πετρελαίου στη Λιβύη
 Κατασκευή νοσοκομείου στη Δαμασκό, με τη μεσολάβηση της Michaelides Dinos Consultants Ltd, με έδρα τη Λεμεσό.
 Κατασκευαστικό έργο στο Κουβέιτ
 Επέκταση διυλιστηρίου στην Κύπρο (κατατέθηκε και σχετικό φαξ του Ντ. Μιχαηλίδη προς τον αλ Ζαγιάντ)
 Σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας στο Βασιλικό και άλλα.

Δεν εκτελέστηκαν όλα αυτά τα έργα για τα οποία ζητήθηκε η συνδρομή/διαμεσολάβηση των Ντ. και Μ. Μιχαηλίδη, είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος, σημειώνοντας πως ήταν σύμβουλοι για διάφορα έργα που εκτελούσε η εταιρεία Samata, που ήταν κάτι σαν εταιρεία-ομπρέλα ενός μεγάλου πλέγματος εταιρειών του αλ Ζαγιάντ.

Για αυτές τις υπηρεσίες, πρόσθεσε, λάμβαναν προμήθεια, που καθοριζόταν ανάλογα με το ύψος κατασκευής ή διεκπεραίωσης του έργου. Ενδεικτικά ανέφερε ποσοστό 1,2% για έργο προϋπολογισμού μέχρι 25 εκατ. δολάρια, 1% για έργο από 25-50 εκατ. δολάρια, και περίπου 0,8% για έργο άνω των 100 εκατ.
Έργο που πραγματοποιήθηκε, και για το οποίο κατατέθηκαν στο δικαστήριο τα συναφή έγγραφα, ήταν η κατασκευή αγωγού νερού στο Κουβέιτ.

Η συμφωνία φέρεται, βάσει εγγράφων, να έγινε μεταξύ της Michaelides Dinos Consultants Ltd και του αλ Ζαγιάντ, του οποίου η εταιρεία Alpha Trαnsit ήταν αυτή που το εκτέλεσε.

Κατατέθηκαν στο δικαστήριο και τα συμφωνητικά, με τις συμφωνηθείσες αμοιβές.

Άλλο παραστατικό δείχνει ότι ποσό 100 χιλιάδων κυπριακών λιρών που πληρώθηκαν από άλλη εταιρεία του Φουάντ αλ Ζαγιάντ, εισπράχτηκαν από τη Michaelides Dinos Consultants Ltd για μεσολάβηση για την αγορά ξενοδοχείου στην Κύπρο.

Εν κατακλείδι, ανέφερε ο κ. Αναγνωστόπουλος, ο Μιχαηλίδης είχε μία κανονική επαγγελματική συνεργασία με τον όμιλο εταιρειών του αλ Ζαγιάντ που, κατά τη γνώμη του, δικαιολογούν τις χρηματικές καταβολές που εμφανίζονται στον επίμαχο τραπεζικό του λογαριασμό στην Ελβετία.

«Δηλαδή, ο Μιχάλη Μιχαηλίδης δεν εμφανίστηκε από το πουθενά, έλαβε τρεις επιταγές από το Ζαγιάντ, τις έβαλε στο λογαριασμό του και τις έδωσε, υποτίθεται στον Τσοχατζόπουλο ως μίζα από τα εξοπλιστικά», είπε στο δικαστήριο ο δικηγόρος κ. Αναγνωστόπουλος, επαναλαμβάνοντας ότι η συνεργασία των πατρός και υιού Μιχαηλίδη με τον όμιλο εταιρειών Ζαγιάντ υπήρχε παλαιότερα.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο έτερος δικηγόρος του Μιχάλη Μιχαηλίδη, Χρήστος Στάθης, κατέθεσε ένα έγγραφο που για πρώτη φορά, όπως είπε, καταδεικνύει επαγγελματικά σχέση μεταξύ του Μιχάλη Χριστοφοράκου, πρώην επικεφαλής της Siemens Hellas που διέφυγε της σύλληψης το 2009 για πιθανές πληρωμές σε στελέχη του ΟΤΕ αλλά και με ονόματα πολιτικών στις σημειώσεις του, και του Νίκου Ζήγρα.

Πρόκειται για ένα ακόμα στοιχείο, είπε ο κ. Στάθης, που δείχνει «πόσο μπλεγμένος και εντελώς αναξιόπιστος» είναι ο πρώην στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, που τώρα καταθέτει ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη Μιχαηλίδη.

Λόγω απεργίας των δικηγόρων τις επόμενες μέρες, η διαδικασία θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα. Η δικαστής κ. Λεπενιώτη ζήτησε από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων να ειδοποιήσουν τους μάρτυρες υπεράσπισής τους από την Κύπρο να είναι στο δικαστήριο στην επόμενη συνεδρία.


newzup

Δεν υπάρχουν σχόλια: