Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Στα 70 δολάρια η τιμή του πετρελαίου διεθνώς. Σε υψηλά επίπεδα στην Κύπρο η λιανική τιμή του


Ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στην τιμή του αργού πετρελαίου διεθνώς, καθώς η αξία του έχει χάσει περίπου το 30% από τον περασμένο Ιούνιο και η τιμή του βαρελιού βρίσκεται περίπου στα 70 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας.


Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο είναι με ποιο τρόπο οι καταναλωτές, που ακούνε για μειώσεις, αλλά δεν τις βλέπουν, μπορούν να διορθώσουν τις στρεβλώσεις στην αγορά μας, καθώς στον τομέα των υγρών καυσίμων οι μειώσεις έπρεπε να ήταν πολύ πιο ορατές απ' ότι είναι.

Διευκρινίζεται ότι η υπηρεσία ανταγωνισμού και προστασίας καταναλωτών του Υπουργείου Ενέργειας παρακολουθεί τις μειώσεις στις τιμές των πετρελαιοειδών, με βάση τους συντελεστές που υπάρχουν στο πλαίσιο που έχει καθορίσει ο νομοθέτης και διεξάγει το παρατηρητήριο, το οποίο, ωστόσο, έρχεται ετεροχρονισμένα, διότι οι τιμές αλλάζουν σχεδόν καθημερινά.

Ως εκ τούτου, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι, εάν και εφόσον διαπιστώσει ότι οι τιμές δεν πέφτουν,  να εισηγηθεί στον Υπουργό την επιβολή πλαφόν.
Γι αυτή ωστόσο την περίπτωση πρέπει να βρεθεί το επίπεδο που να είναι προς όφελος του καταναλωτή αλλά και  όχι απαγορευτικό για τον  εισαγωγέα. Πρέπει να γίνεται καθημερινά η άσκηση αυτή για να διασφαλιστεί το πλαφόν, κάτι σχεδόν που θεωρείται πρακτικά αδύνατο.

Η ορθή προσέγγιση
Ορθή προσέγγιση πρέπει να είναι ο άμεσος έλεγχος από την υποστελεχωμένη Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, η οποία έχει κάθε δικαίωμα να ερευνά την συμπεριφορά των παικτών της αγοράς, να ζητεί έσοδα, έξοδα, λογιστικά βιβλία από τις εταιρείες και να κάνει τον έλεγχο που πρέπει.

Σε μια τέτοια περίπτωση, δρομολογούνται κάποιες εξελίξεις οι οποίες μπορεί να δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ένα δύο μήνες αναμένεται να λειτουργήσει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου ενέργειας online ενημέρωση για τις τιμές που πωλούνται τα υγρά καύσιμα σε όλα τα πρατήρια της Κύπρου.

Στο χέρι του καταναλωτή λοιπόν είναι να βλέπει καθημερινά ποιοί είναι οι πιό φτηνοί. Αγοράζοντας από αυτούς, θα τιμωρούν τους πιο ακριβούς και θα διορθώσουν έτσι  αυτόματα τη στρέβλωση, ανεξάρτητα από το ετεροχρονισμένο παρατηρητήριο.


http://www.sigmalive.com/news/local/185973/istoriko-xamilo-stin-timi-tou-petrelaiou#sthash.kJSRFeKp.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: