Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Με δύο νεκρούς και τρεις τραυματίες ολοκληρώθηκε επιχείρηση της αστυνομίας στην καφετέρια του Σίδνεϊ


Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της αστυνομίας στο Σίδνεϊ όπου ένοπλος κρατούσε όμηρους δεκάδες πολίτες. Σύμφωνα με το CNN, o ένοπλος και ένας όμηρος σκοτώθηκε ενώ τρεις όμηροι τραυματίστηκαν σοβαρά.


Συγκεκριμένα, η αστυνομία εξαπέλυσε έφοδο κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη (τοπική ώρα) στο καφέ στο Σίδνεϊ, όπου ένας ένοπλος άνδρας κρατούσε ομήρους και είχε αναρτήσει ένα ισλαμιστικό λάβαρο από το πρωί, σύμφωνα με εικόνες που αναμεταδίδουν απευθείας αυστραλιανά τηλεοπτικά δίκτυα.

Πριν από λίγο η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η κατάσταση ομηρίας τερματίστηκε.
Μια σειρά ισχυρών εκρήξεων ακούστηκε λίγο πριν από τις 02:30 (17:30 ώρα Κύπρου), τη στιγμή που οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εισέρχονταν στο χώρο του καφέ. Λίγη ώρα αργότερα όμηροι άρχισαν να βγαίνουν από το κατάστημα, συνοδευόμενοι από αστυνομικούς, ενώ ορισμένοι μεταφέρθηκαν από αστυνομικούς στα χέρια και σε φορεία, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Μια ομάδα πυροτεχνουργών της αστυνομίας και ένα ειδικό ρομπότ για την εξουδετέρωση βομβών εισήλθε στο καφέ, μεταδίδουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δεν είναι σαφές εάν ανάμεσα στα πρόσωπα που βγήκαν από το καφέ συμπεριλαμβάνεται ο ένοπλος, τον οποίο νωρίτερα η αστυνομία κατονόμασε ως τον Μαν Χαρόν Μονίς, έναν Ιρανό πρόσφυγα και αυτοαποκαλούμενο σεΐχη.
Με σκηνή βγαλμένη από ταινία θρίλερ μοιάζει σήμερα το Σίδνεϊ, καθώς, τρομοκράτης, πιθανόν τζιχαντιστής, κρατoύσε ομήρους σε καφετερία στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 10, ο ένοπλος άντρας ζήτησε μια σημαία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και υποστηρίζει πως τέσσερις βόμβες έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία. Η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές.

Το Κανάλι 10 εξήγησε πως μίλησε "απ' ευθείας" με δύο από τα πρόσωπα που κρατούνται στο εσωτερικό του καφέ, το οποίο βρίσκεται στη Μάρτιν Πλέις, μια πεζοδρομημένη πλατεία στην επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ. "Επιβεβαιώνουν δύο απαιτήσεις του δράστη", ανέφερε το δίκτυο στο λογαριασμό του στο Twitter. "Θέλει να του φέρουν στο καφέ τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους. Η δεύτερη απαίτησή του είναι να μιλήσει στον πρωθυπουργό".

Τα δύο πρόσωπα, δύο γυναίκες, "λένε πως υπάρχουν τέσσερις βόμβες, δύο στο Lindt Cafe και δύο άλλες αλλού στην επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ", πρόσθεσε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Εκατοντάδες ένοπλοι αστυνομικοί είχαν περικυκλώσει το Lindt Chocolat Cafe, όπου όμηροι κρατούσαν σ' ένα παράθυρο μια μαύρη σημαία με εν μέρει ορατή μια αραβική επιγραφή. Φαίνεται πως πρόκειται για τη σαχάντα, τη μουσουλμανική ομολογία της πίστης: "Δεν υπάρχει Θεός παρά μόνο ο Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο Προφήτης Του".



http://www.sigmalive.com/news/international/189741/dyo-nekroi-kai-treis-travmaties-stin-epixeirisi-sto-sydnei#sthash.uMqExZYR.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: