Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Περιφερειακό Δημοτικό Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς


Το Περιφερειακό Δημοτικό Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς, συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στο Comenius
«Στόχος, να γνωρίσουν τα παιδιά, άλλους Ευρωπαικούς Λαούς», τονίζει η Βοηθός Διευθύντρια Δέσπω Δημητρίου




Το Περιφερειακό Δημοτικό Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Comenius με το project  “Knowing ME Knowing EU, Learning Skills Old and New.    στη σύμπραξη συμμετέχουν και  άλλα 6 σχολεία  από την Πολωνία, Ρουμανία, Αγγλία, Σκωτία, Ιρλανδία και την Ισπανία, που είναι και η συντονίστρια χώρα. Σύμφωνα με την υπεύθυνη του προγράμματος, βοηθό Διευθύντρια Δέσπω Δημητρίου, στόχος του project είναι να βοηθήσει τα παιδιά, μελλοντικούς Ευρωπαίους πολίτες, να γνωρίσουν τους εαυτούς τους, τις χώρες και τον πολιτισμό τους, να γνωρίσουν τους άλλους Ευρωπαϊκούς λαούς και να αλληλεπιδράσουν, να αποκτήσουν παλιές και νέες δεξιότητες και με όλα αυτά τα εφόδια να μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για την Ευρώπη όπως λέει και το ακρωνύμιο της ομάδας «FUTURE” , From Us To U Reinventing Europe”.
Μέχρι τώρα έγιναν πέντε κινητικότητες/συναντήσεις, στην Αγγλία, στη Ρουμανία, στην Κύπρο, στη Σκωτία και στην Πολωνία και υπολείπονται άλλες δύο στην Ιρλανδία και στην Ισπανία. Τον περασμένο Μάιο όλοι οι εταίροι συναντήθηκαν στην Κύπρο στο σχολείο της Αγίας Μαρίνας  Χρυσοχούς όπου έτυχαν μιας ξεχωριστής φιλοξενίας. Παρακολούθησαν μάθημα στις τάξεις, δίδαξαν οι ίδιοι στα παιδιά διάφορα  μαθήματα σχετικά με την παράδοση, την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας τους  και παρακολούθησαν παράσταση από την κυπριακή παράδοση.  Είχαν επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Επαγγελμάτων που διοργάνωσε το σχολείο με τον Σύνδεσμο Γονέων. Ήταν μια πολύ καλά οργανωμένη και αξιόλογη προσπάθεια που ανέδειξε τόσο το σχολείο και την κοινότητα όσο και την Κύπρο, την ιστορία και τον Πολιτισμό της. Το Περιφερειακό Δημοτικό  Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς είναι ιδιαίτερα περήφανο μιας και σε διαγωνισμό που έγινε ανάμεσα στις χώρες εταίρους επιλέγηκε ο λογότυπος και η μασκότ που σχεδίασαν παιδιά του σχολείου μας για να εκπροσωπούν το project. Και τα δύο τυπώθηκαν σε μπλουζάκια που έχουν όλοι οι μαθητές και των 7 χωρών.
Την εβδομάδα που πέρασε, 1 - 5/12/2014 οι εταίροι συναντήθηκαν στο Jasle της Πολωνίας όπου επισκέφθηκαν το σχολείο, δίδαξαν μάθημα, παρακολούθησαν αλλά και συμμετείχαν σε εργαστήρια decoupage και κατασκευής γυαλιού και γνώρισαν τα ήθη και έθιμα της χώρας. Η αποστολή της Κύπρου γύρισε πίσω με πολλές γνώσεις κι εμπειρίες, με τις καλύτερες εντυπώσεις αφού έτυχε μιας υπέροχης, ένθερμης και πολύ καλά οργανωμένης φιλοξενίας.
Σε όλο αυτό το διάστημα της σύμπραξης οι μαθητές συμμετείχαν σε ποικίλες δραστηριότητες όπως:
·         Δημιουργία λογότυπου και μασκότ
·         Παρουσίαση των σχολείων, κοινοτήτων και χωρών τους και μελέτη των χωρών εταίρων
·         Μελέτη χριστουγεννιάτικων εθίμων από όλες τις χώρες
·         Διαγωνισμός Eurovision song
·         Μελέτη παραδοσιακών και νέων επαγγελμάτων, σύγκριση και αντιπαραβολή
·         Δημιουργία phrasebook με τις πιο σημαντικές λέξεις και φράσεις από διάφορους τομείς
·         Παρουσίαση παραδοσιακής συνταγής ή κατασκευής κάτω από τον τίτλο  “Do it share it
·         Δημιουργία φωτογραφικού άλμπουμ  “Let’s make memories together”
·         Αλληλογραφία μαθητών
·         Διδασκαλία παραδοσιακών χορών και τραγουδιών
·         Συγγραφή στίχων στη μελωδία της  «΄Αγιας Νύχτας»
·         Συγγραφή ύμνου για την ομάδα στη μελωδία του τραγουδιού του συγκροτήματος των Abba  knowing me knowing you”.
·         Σχεδιασμός και κατασκευή επιτραπέζιου παιχνιδιού με όλες τις βασικές  πληροφορίες και γνώσεις που αποκόμισαν τα παιδιά από τις δραστηριότητες του project. Το παιχνίδι θα πουληθεί και τα  έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.
Τα παιδιά ενθουσιασμένα, η εργασία πολλή και δύσκολη αλλά ταυτόχρονα κι ευχάριστη, η συνεργασία άψογη, οι εμπειρίες πολλές και ποικίλες, τα κέρδη για όλους τεράστια.
 Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ΙΔΕΠ και στους λειτουργούς του, στον Σύνδεσμο Γονέων του σχολείου μας και στη Σχολική εφορεία για την κάθε είδους βοήθεια, τη στήριξη και τη συνεργασία που μας προσφέρουν. Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς για το πάθος και την όρεξη που επιδεικνύουν.
Θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε όλες τις ευκαιρίες που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για βελτίωση και ανέλιξη, κατέληξε η Δέσπω Δημητρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: