Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Ιστορική γενική απεργία στο Βέλγιο κατά της λιτότητας



Το μεγαλύτερο μέρος του Βελγίου παρέλυσε τη Δευτέρα εξαιτίας της γενικής απεργίας που πραγματοποιήθηκε εναντίον των μέτρων λιτότητας, μια κινητοποίηση την οποία τα συνδικάτα χαρακτήρισαν "ιστορική", ασκώντας πιέσεις στον πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ να απευθύνει μία νέα έκκληση για διάλογο. 

Σημειώθηκαν σποραδικά επεισόδια, κυρίως στο Σαρλερουά (νότια) όταν ένας οδηγός όρμησε με το όχημά του εναντίον ενός οδοφράγματος που είχαν στήσει απεργοί, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 3 συνδικαλιστές, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belga. 

Στις Βρυξέλλες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών που πέταξαν εκατοντάδες αυγά εναντίον της έδρας του εθνικιστικού φλαμανδικού κόμματος N-VA, που συμμετέχει στο νέο κυβερνητικό συνασπισμό. Οι δυνάμεις  επιβολής της τάξης έκαναν χρήση αντλιών νερού υπό πίεση και δακρυγόνων, σύμφωνα με το Belga.  "Δεν υπήρξε ποτέ μία τόσο ευρεία απεργιακή κινητοποίηση, από το βορρά στο νότο και από την ανατολή στη δύση" της χώρας δήλωσε με ικανοποίηση η γενική  γραμματέας του συντηρητικού συνδικάτου CSC, Μαρί-Ελέν Σκα.

Ο ομόλογός της του συνδικάτου των Σοσιαλιστών FGTB, Μαρκ Γκομπλέ, προειδοποίησε ότι οι κινητοποιήσεις θα επαναληφθούν τον Ιανουάριο εάν "η κυβέρνηση και οι εργοδότες" δεν εγκαταλείψουν τη "λογική τους, του αυτισμού".

Ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, που δεν του έχει αναγνωριστεί καμία περίοδος χάριτος μετά την ανάληψη της εξουσίας τον Οκτώβριο, επανέλαβε ότι  ελπίζει να ξεκινήσει και πάλι ο κοινωνικός διάλογος που έχει περιέλθει σε  αδιέξοδο τις τελευταίες εβδομάδες.

Τον Βέλγο πρωθυπουργό στήριξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που  χαιρέτισε το οικονομικό του πρόγραμμα, το οποίο εμπεριέχει ένα πακέτο μέτρων  όπως η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. 

"Πρόκειται για μία πολύ καλή αρχή, όμως ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα" δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ που βρισκόταν χθες στις Βρυξέλλες. Ανέφερε επιπλέον ως ενδεχόμενα μέτρα την εξισορρόπηση της φορολόγησης του τζίρου των κεφαλαίων και του φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

Όπως ήταν αναμενόμενο πολλές βιομηχανικές ή εμπορικές ζώνες έμοιαζαν χθες με "πόλεις φαντάσματα", μία εντύπωση που ενίσχυε η ασθενής κυκλοφορία οχημάτων  στους δρόμους, περιλαμβανομένων των Βρυξελλών. Τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώθηκαν στις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.  Κανένα αεροσκάφος δεν απογειώθηκε ούτε προσγειώθηκε στα αεροδρόμια της χώρας εξαιτίας της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.  Τα δρομολόγια στα τρένα σταμάτησαν, τα δρομολόγια των  εμπορικών πλοίων προς και από τα μεγάλα λιμάνια του Ζεεμπρούγκε και της Αμβέρσας δεν πραγματοποιήθηκαν, ενώ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς τράβηξαν χειρόφρενο. Το προσωπικό των σχολείων, των παιδικών σταθμών, των σωφρονιστικών  καταστημάτων, των δημόσιων υπηρεσιών γενικά όπως επίσης και των νοσοκομείων  συμμετείχε στις κινητοποιήσεις. 



Newzup 

Δεν υπάρχουν σχόλια: