Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Ένοπλος κρατά ομήρους σε καφέ στο Σίδνεϊ. ΦΩΤΟ

Ο δράστης, πιθανότατα ισλαμιστής, ανάγκασε τους ομήρους να κρατούν ψηλά μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους και να είναι κολλημένοι στη τζαμαρία με τα χέρια ψηλά - Άμποτ: «Βαθιά ανησυχητικό το περιστατικό"


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, καθώς σύμφωνα με αναφορές τουλάχιστον ένας ένοπλος, πιθανότατα ισλαμιστής, έχει καταλάβει καφέ της πόλης και κρατά άγνωστο αριθμό ομήρων.


Οι πληροφορίες είναι ακόμη συγκεχυμένες. Σύμφωνα με το CNN τουλάχιστον 10 άτομα βρίσκονται όμηροι, ενώ ο Guardian μιλά για έναν αριθμό οκτώ έως και πενήντα ατόμων.


Κάμερα κατέγραψε το πρόσωπο του δράστη

Ο δράστης ανάγκασε τους ομήρους στο Lindt Chocolat Café που βρίσκεται στην Martin Place να κρατούν ψηλά μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους και να είναι κολλημένοι στη τζαμαρία με τα χέρια ψηλά. Η σημαία γράφει: «Δεν υπάρχει Θεός αλλά ο Θεός και Μωάμεθ είναι ο προφήτης του Θεού».



Σύμφωνα με πληροφορίες μια γυναίκα που έχει γραφείο απέναντι από το καφέ είδε νωρίτερα να μπαίνει στο κατάστημα ένας άνδρας με μπλε αθλητική τσάντα  και ανέφερε ότι μέσα σ' αυτήν υπήρχε ένα όπλο.

Μάρτυρες αναφέρουν ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί από το κατάστημα.

Ήδη έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή αστυνομικές δυνάμεις, ενώ τα γύρω κτήρια και οι δρόμοι έχουν εκκενωθεί. Παράλληλα εκκενώθηκαν και πιθανοί μεγάλοι στόχοι, όπως η Όπερα του Σίδνεϊ.

Με ανακοίνωσή της η αλυσίδα καφέ κοινοποίησε την απόφασή της να κλείσει όλα τα καταστήματά της στο Σίδνεϊ για λόγους ασφαλείας.

Αξιωματικός της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. «Θέλουμε το περιστατικό να λήξει ειρηνικά. Η ομάδα μας είναι εκπαιδευμένη για τέτοιου είδους γεγονότα».



Ο δράστης απαιτεί να μιλήσει με τον πρωθυπουργό της χώρας, Τόνι Άμποτ, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση: «Η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας και η ομοσπονδιακή αστυνομία της Αυστραλίας έχουν αναλάβει την υπόθεση της ομηρίας στο Μartin Place στο Σίδνεϊ. Το περιστατικό είναι βαθιά ανησυχητικό, αλλά όλοι οι Αυστραλοί θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι οι υπηρεσίες μας είναι καλά εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες και μπορούν να ανταποκριθούν άψογα σε τέτοιες καταστάσεις». Παράλληλα τόνισε ότι δεν είναι σαφές ακόμη αν υπάρχουν πολιτικά κίνητρα στην κατάσταση ομηρίας.

Play Button


Σύμφωνα με όσα διαρρέουν, ένας από τους ομήρους κατάφερε να επικοινωνήσει μέσω twitter εκλιπαρώντας την αστυνομία να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στις κινήσεις της, δείχνοντας ότι ο δράστης είναι αποφασισμένος για όλα.



Εκκενώθηκε και το αμερικανικό προξενείο στο Σίδνεϊ, που βρίσκεται πολύ κοντά στο καφέ, ενώ εξέδωσε και ανακοίνωση-προειδοποίηση σε όλους τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.







Πηγή;protothema.gr
http://www.gazzettacy.com/index.php?xNav=page&id=14791&catid=11#sthash.xsV2cGvf.dpuf

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

KANTE KATI STAMATHSTE PAGKOSMIWS AYTA TA ARRWSTA MYALA! DIOTI EINAI PRAGMATIKA ARRWSTOI K STHN YUXH K STO MYALO!!!!!!!!!!!!