Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Τελικά ο χιμπατζής δεν έχει ανθρώπινα δικαιώματα

Δικαστήριο στο Όλμπανι, της Νέας Υόρκης, συνεδρίασε προκειμένου να αποφανθεί αν οι χιμπατζήδες έχουν ανθρώπινα δικαιώματα!


Ουδέποτε αμερικάνικο δικαστήριο κλήθηκε να εξετάσει το ερώτημα "Ποιος είναι άνθρωπος;" με τον ίδιο τρόπο που εφετείο στη Νέα Υόρκη θα πρέπει να το απαντήσει στο πλαίσιο υπόθεσης που άρχισε στις 9 Οκτωβρίου.

Αυτή η υπόθεση είναι η πρώτη του είδους της και θέτει το ζήτημα εάν τα ζώα πρώτης τάξης -μη ανθρώπινα πρωτεύοντα θηλαστικά, δελφίνια, ελέφαντες και όρκες- είναι άνθρωποι και άρα δικαιούνται συγκεκριμένων δικαιωμάτων.

Ο Tommy, ο χιμπατζής, 26 ετών, βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης. Ανήκει σε έναν άνθρωπο και περνάει τις μέρες του βλέποντας τηλεόραση στα βόρεια της Νέας Υόρκης, όπου έχουν προκύψει διαφωνίες σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσής του.

Ο ιδιοκτήτης του Tommy, ο Patrick Lavery, ισχυρίζεται ότι ο χιμπατζής ζει σε ένα περιφραγμένο χώρο εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και έχει καλωδιακή τηλεόραση και στέρεο. Εάν αυτό είναι αλήθεια, τότε ο Tommy μένει σε ωραιότερο μέρος από πολλούς ανθρώπους.

Το δικαστήριο μετά από μακρά συζήτηση κι αφού εξέτασε ενδελεχώς όλα τα επιχειρήματα του δικηγόρου του χιμπατζή ,Στίβεν Ουάιζ, δεν εξέδωσε ευνοϊκή προς αυτόν απόφαση.
Πάρα ταύτα όμως το σκεπτικό της απόφασης που ανακοίνωσε ο δικαστής έχει ενδιαφέρον. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό ο 26χρονος χιμπατζής που ακούει στο όνομα Τόμι, μπορεί να ζει αυτόνομα, αλλά δεν αποτελεί κοινωνικό ον, καθώς αδυνατεί να κατανοήσει τους κανόνες που διέπουν την συνύπαρξη των ανθρώπων σε μια οργανωμένη κοινωνία

Madata 

Δεν υπάρχουν σχόλια: