Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Εισροή 18 εκ. κυβικών μέτρων νερού στα φράγματα το τελευταίο διήμερο


Καλά είναι τα νέα όσον αφορά την εισροή νερού στα φράγματα, αφού, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Α` Λειτουργός Υδάτων στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων Ανδρέας Μανώλη, το τελευταίο διήμερο υπήρξε εισροή της τάξης των 18 εκ. κυβικών μέτρων περίπου, σε σχέση με εισροή 12 εκ. κυβικών μέτρων ολόκληρη την περσινή χρονιά.
 


Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Μανώλη ανέφερε ότι η συνολική πληρότητα των φραγμάτων είναι στο 34% σε σύγκριση με 27% την περασμένη Παρασκευή.


Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για την εισροή νερού που υπήρξε τις τελευταίες μέρες στα φράγματα, είπε ότι «το τελευταίο διήμερο είχαμε εισροή το ύψους των 18 εκ. κυβικών μέτρων περίπου».


Για να κάνουμε μια σύγκριση, πρόσθεσε, «πέρσι ολόκληρο το έτος είχαμε μια εισροή 12 εκ. κυβικά μέτρα νερού και τη δεύτερη χειρότερη χρονιά που ήταν το 2007 – 2008 είχαμε 18 εκ. κυβικά μέτρα συνολική εισροή του έτους».


«Σε 48 ώρες έχουμε περάσει κατά 50% τη χειρότερη εισροή και έχουμε καλύψει τη δεύτερη χειρότερη», είπε.


Σε ερώτηση για το ποσοστό πληρότητας των φραγμάτων, το οποίο την Παρασκευή ήταν στο 27% είπε ότι «είμαστε στο 34% της πληρότητας των φραγμάτων». Όσον αφορά το νότιο αγωγό, που συνδέεται με όλες τις επαρχίες εκτός Πάφου και είχε την Παρασκευή πληρότητα 16% περίπου, σήμερα είναι στο 24%, ανέφερε.


Σύμφωνα με τον κ. Μανώλη, αναμένεται ότι ήδη με τις βροχοπτώσεις που έχουν σημειωθεί και τα χιόνια «τις επόμενες ημέρες θα έχουμε σημαντικές εισροές αν και πιο χαμηλές απ` ό,τι κατά τη διάρκεια των αμέσως προηγούμενων ημερών».


Σε ερώτηση αν έχουν ξεχειλίσει κάποια φράγματα ο κ. Μανώλη είπε ότι έχει ξεχειλίσει το φράγμα του Καλοπαναγιώτη χωρητικότητας 360 χιλιάδες κυβικών μέτρων, το φράγμα της Κλήρου και το φράγμα της Αρμίνου χωρητικότητας 4,3 εκ. κυβικών μέτρων νερού.


Τα άλλα φράγματα είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, ανέφερε.


Σύμφωνα με τον κ. Μανώλη, θα ήταν παρακινδυνευμένο να γίνει μια πιο μακρόχρονη πρόβλεψη, «αλλά είναι σημαντικό σε δύο μέρες να βλέπεις το νερό που είχαμε μαζέψει σε μια ολόκληρη άσχημη χρονιά».


livenews 

Δεν υπάρχουν σχόλια: