Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Ηγέτες 50 κρατών στη πορεία του Παρισιού


Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και οι ηγέτες 50 περίπου κρατών, μεταξύ των οποίων ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συμμετειχαν στην πορεία εναντίον της τρομοκρατίας στο Παρίσι.


 


Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς περπατά σε απόσταση λίγων μέτρων από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.



Νωρίτερα, οι ηγέτες ξένων χωρών έφθασαν στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, όπου τους υποδέχθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος, προτού μεταβούν στη μεγαλειώδη πορεία στο Παρίσι εναντίον της τρομοκρατίας, πριν συμμετάσχουν στην πορεία, που αποτελεί ένα πρωτοφανές γεγονός στην ιστορία.



«Η Ευρώπη θα κερδίσει την πρόκληση εναντίον της τρομοκρατίας» δήλωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε δημοσιογράφους.



«Η Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρή από τον φόβο (…) και εμείς είμαστε όλοι εδώ μαζί για να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη θα κερδίσει την πρόκληση εναντίον της τρομοκρατίας» ανέφερε ο Ρέντσι.



Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριξε ότι «για πολλά ακόμα χρόνια θα είμαστε αντιμέτωποι» με την απειλή των τζιχαντιστών.



Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, ο Βρετανός Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει την ίδια απειλή του «φανατικού εξτρεμισμού» που έπληξε τη Γαλλία αυτήν την εβδομάδα.



Επίσης, οι Υπουργοί Εσωτερικών 11 ευρωπαϊκών κρατών και ο Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ συμφώνησαν σήμερα στο Παρίσι να εντείνουν τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, κυρίως μέσω της ενίσχυσης των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Οι Υπουργοί τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης των μέτρων «εντοπισμού και ελέγχου» των Ευρωπαίων που «διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν.



«Καταρχάς πρέπει να ολοκληρώσουμε με επιτυχία πολύ σύντομα τις εργασίες που διεξάγονται υπό την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να ενισχύσουμε, σταθερά και αμετάκλητα στο ευρωπαϊκό δίκαιο, τους ελέγχους των Ευρωπαίων υπηκόων κατά τη διέλευσή τους από τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισήμανε ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ μετά την ολοκλήρωση αυτού του ευρωπαϊκού και αμερικανικού υπουργικού συμβουλίου.



Οι Υπουργοί Εσωτερικών εξέφρασαν επιπλέον την εκτίμηση ότι υπάρχει μία “επείγουσα και κρίσιμη” ανάγκη για την εγκατάσταση ενός ευρωπαϊκού συστήματος συλλογής των δεδομένων που παρέχουν οι επιβάτες στις αεροπορικές εταιρείες στο πλαίσιο της μάχης εναντίον της τρομοκρατίας.



Ο Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ ανακοίνωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ θα οργανώσουν την 18η Φεβρουαρίου μία σύνοδο που θα επικεντρωθεί στην εξέταση των μέτρων εκείνων που θα συμβάλουν στη μάχη εναντίον «του βίαιου εξτρεμισμού σε ολόκληρο τον κόσμο».

Η σύνοδος αυτή θα διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον διευκρίνισε ο Χόλντερ που έλαβε μέρος στην πορεία εναντίον της τρομοκρατίας στο Παρίσι.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος αρμόδιος για τα θέματα της μετανάστευσης, που επίσης συμμετείχε σήμερα στην έκτακτη διεθνή συνάντηση, ανέφερε ότι «αυτές τις τραγικές στιγμές η Ευρώπη θα πρέπει να σταθεί ενωμένη για την υπεράσπιση των αρχών της και των ελευθεριών της».



Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, η σημερινή συνάντηση των Παρισίων αποσκοπούσε «στο να δοθεί μια κοινή, ισχυρή και συγκροτημένη απάντηση, σε αυτήν την κοινή πρόκληση που μας απευθύνουν οι δράστες των ειδεχθών πράξεων».



Ο Γάλλος Υπουργός εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ ευχαρίστησε τον κ. Αβραμόπουλο «για τη σταθερή δέσμευσή του, από τη στιγμή που ανέλαβε τις ευθύνες του, να συνοδεύσει με όλα τα μέσα που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».



Πηγή: ikypros/ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

http://ikypros.com/?p=73428#sthash.oBgpeB53.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: