Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Σκληρές μάχες για το αεροδρόμιο του Ντόνετσκ στην Ουκρανία



Συνεχίζονται σήμερα οι σφοδρές μάχες στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, όπου ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει πως απώθησε την επίθεση των φιλορώσων ανταρτών.

Ένα μέρος της πόλης έχει παραλύσει από τους βομβαρδισμούς, ενώ πυρά βαρέων όπλων ακούγονταν στο κέντρο του Ντονέτσκ σε όλη τη διάρκεια της νύκτας.

Τα περισσότερα από τα πυρά ακούγονταν από το αεροδρόμιο, αλλά τουλάχιστον δύο φορές οβίδες έπεσαν πολύ πιο κοντά στο κέντρο της πόλης, όπου οι δημόσιες μεταφορές έπαψαν σήμερα να λειτουργούν και τα καταστήματα έκλεισαν, όπως στις συνοικίες που βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

«Τα ουκρανικά στρατεύματα πήραν διαταγή να ανοίξουν μαζικά πυρ εναντίον των γνωστών θέσεων των αυτονομιστών» γράφει στη σελίδα του στο facebook ένας σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, ο Γιούρι Μπιριούκοφ, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γραμμή του μετώπου.

Χθες, ο στρατός -με τη βοήθεια δέκα αρμάτων μάχης- σταμάτησε την επίθεση των ανταρτών και δημιούργησε ένα διάδρομο για την αποστολή ενισχύσεων στο αεροδρόμιο και την απομάκρυνση των θυμάτων. Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν τουλάχιστον 2 νεκροί και 20 τραυματίες.

Στις μάχες πήρε μέρος τουλάχιστον ένα άρμα μάχης των ανταρτών, ενώ σύμφωνα με κατοίκους βομβαρδίζονται οι βορειοδυτικές συνοικίες της πόλης.

«Σε όλη τη διάρκεια της νύκτας, οβίδες πετούσαν κοντά στην πολυκατοικία μας. Το πυροβολικό των ανταρτών βάλλει από μια συνοικία με κατοικίες προς το αεροδρόμιο. Σήμερα το πρωί, τζάμια έσπασαν από τις εκρήξεις. Όλα σείονται. Φοβόμαστε πολύ», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια κάτοικος του Ντονέτσκ.



Madata 

Δεν υπάρχουν σχόλια: