Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Αναβολή μαστιγώματος μπλόγκερ - ακτιβιστή στη Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία ανέβαλε το δημόσιο μαστίγωμα του ακτιβιστή και μπλόγκερ Ράιφ Μπαντάουι για ιατρικούς λόγους, γνωστοποίησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μία πηγή από το οικογενειακό του περιβάλλον.
 

Ο Μπαντάουι είχε υποβληθεί σε 50 μαστιγώσεις πριν από μία εβδομάδα και αναμενόταν και σήμερα, μετά την προσευχή, να του επιβληθεί η τιμωρία άλλων 50 μαστιγώσεων, παρά το γεγονός ότι δυτικές κυβερνήσεις είχαν απευθύνει έκκληση για αναστολής της απόφασης αυτής.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία επισήμανε σε ένα δελτίο Τύπου ότι οι ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο μπλόγκερ έδειξαν ότι “οι πληγές δεν έχουν επουλωθεί προκειμένου ο ασθενής να αντέξει άλλον ένα γύρο μαστιγώματος στην παρούσα χρονική στιγμή”.

Ο γιατρός που ανέλαβε την εξέταση του ασθενή συνέστησε το μαστίγωμα να αναβληθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την Αμνηστία, ενώ προσέθεσε ότι “δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν οι αρχές “θα συμμορφωθούν πλήρως με το αίτημα αυτό”.

Ο Μπαντάουι, δημιουργός του ιστότοπου “Free Saudi Liberals”, συνελήφθη τον Ιούνιο του 2012 με τις κατηγορίες, μεταξύ άλλων, διάπραξης αδικημάτων με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και ανυπακοής στον πατέρα του-το τελευταίο συνιστά ποινικά κολάσιμη πράξη στη Σαουδική Αραβία.

Καταδικάστηκε πέρυσι σε 10ετή κάθειρξη, σε πρόστιμο 1 εκατομμυρίου σαουδαραβικών ριάλ (230.000 ευρώ) και σε 1.000 μαστιγώσεις, οι οποίες επρόκειτο να γίνουν μέσα σε διάστημα 20 εβδομάδων. Η πρώτη φάση της τιμωρίας του εκτελέστηκε την περασμένη Παρασκευή.

Πηγή: ikypros/ΚΥΠΕ/ΑΠΕ
http://ikypros.com/?p=75364#sthash.NL5yRv8o.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: