Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Και νέα μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο


Περαιτέρω μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 7% ανακοίνωσε σήμερα η ΑΗΚ, χωρίς να αποκλείονται και περαιτέρω μειώσεις στο μέλλον.
 

Παράλληλα, αναμένεται ότι ο αριθμός του προσωπικού της Αρχής θα μειωθεί κατά 110 άτομα στους επόμενους δύο μήνες, μέσω του σχεδίου για εθελούσια έξοδο.

Από την 1η Απριλίου, εξάλλου, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ο λειτουργικός διαχωρισμός της ΑΗΚ.

Όπως ανακοίνωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Κώστας Γαβριηλίδης, η μείωση κατά περίπου 6,9% θα αφορά τους λογαριασμούς μηνιαίων καταναλωτών που θα εκδοθούν τέλος Ιανουαρίου, καθώς και των διμηνιαίων, που θα εκδοθούν τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους λογαριασμούς ένα μήνα προηγουμένως.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, στη Λευκωσία, στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή της ΑΗΚ Στέλιου Στυλιανού και άλλων αξιωματούχων της Αρχής, ο κ. Γαβριηλίδης είπε ότι οι συνολικές μειώσεις κατά τους τελευταίους έξι μήνες είναι της τάξης του 15%, ενώ αγγίζουν το 30% για την περίοδο των τελευταίων δύο ετών.

Η μείωση αφορά όλες τις κατηγορίες των καταναλωτών.

Ενδεικτικά, οικιακός καταναλωτής με κατανάλωση 800 KWh τη διμηνία θα πληρώσει τον ερχόμενο Φεβρουάριο 165,67 ευρώ, αντί για 186,93 ευρώ που πλήρωσε τον Φεβρουάριο του 2014 και 229,36 τον Φεβρουάριο του 2013.

Ακόμη και αν δεν επέλθουν νέες μειώσεις στην τιμή του πετρελαίου και διατηρηθούν οι σημερινές τιμές, όπως και η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου με το ευρώ, θα έχουμε περαιτέρω μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, λόγω των αποθεμάτων που διατηρεί η Αρχή, πρόσθεσε ο κ. Γαβριηλίδης.

Από την πλευρά του ο κ. Στυλιανού είπε ότι στη μείωση του ρεύματος συμβάλλει και η περισυλλογή στις λειτουργικές δαπάνες του οργανισμού, πέραν του 35% κατά την τελευταία τριετία, κάτι που μετακυλίεται τους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, είπε ότι οι μειώσεις στις αποδοχές προσωπικού ανήλθαν συνολικά στο 30,6% τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ οι δαπάνες λειτουργίας μειώθηκαν κατά 43,5%, με τη συνολική μείωση για την ΑΗΚ να ανέρχεται στο 36%.

Ο ΓΔ της ΑΗΚ παρατήρησε ότι η μείωση στην τιμή του ρεύματος και συνεπακόλουθα στο κόστος παραγωγής δεν αντικατοπτρίζεται στις τιμές των προϊόντων.

Θα αναμέναμε, ανέφερε ο κ. Στυλιανού, ότι με αυτές τις σημαντικές μειώσεις, ο εμποροβιομηχανικός κόσμος θα έβλεπε την ευκαιρία να προσφέρει ευκαιρίες στους καταναλωτές, λόγω χαμηλότερου κόστους παραγωγής.

Συμπλήρωσε ότι οι τιμές στα προϊόντα αυξάνονται κάθε φορά που ανεβαίνει η τιμή του ηλεκτρικού. «Τώρα έχουμε μειώσεις της τάξης του 30% τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν είδαμε αντίστοιχες μειώσεις στα κόστη των ειδών μαζικής κατανάλωσης» είπε.

Σχέδιο εθελουσίας εξόδου

Ερωτηθείς σχετικά με το σχέδιο για εθελούσια αφυπηρέτηση προσωπικού της ΑΗΚ, ο κ. Στυλιανού είπε ότι ο στόχος είναι να αποχωρήσουν 110 λειτουργοί της Αρχής μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Πρόσθεσε ότι προς το παρόν η Αρχή μελετά τις αιτήσεις για πρόωρη αφυπηρέτηση και και εντός των προσεχών ημερών θα αποσταλούν στους αιτητές επιστολές, με τις οποίες θα ενημερώνονται για την αποζημίωση που δικαιούνται ενώ θα καλούνται να αποφασίσουν δεσμευτικά κατά πόσο αποδέχονται ή όχι την πρόταση της ΑΗΚ.

Συμπλήρωσε ότι υπάρχει πρόνοια για το ποσό που θα απαιτηθεί στους προϋπολογισμούς, ενώ αναμένεται ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο. Το προσωπικό της ΑΗΚ αριθμεί σήμερα 2.100 άτομα.

Διατιμήσεις
Αναφορικά με την προωθούμενη αλλαγή στη μεθοδολογία των διατιμήσεων της ΑΗΚ, ο κ. Στυλιανού είπε ότι ελπίζει να εφαρμοστούν πριν από το καλοκαίρι του 2016, όταν θα υλοποιηθεί το νέο μοντέλο αγοράς ενέργειας, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΡΑΕΚ και του Υπουργού Ενέργειας.

Επίσης, ανέφερε ότι ο αριθμός των διατιμήσεων θα μειωθεί σε 8, από πέραν των 20 που είναι σήμερα, ενώ στους λογαριασμούς θα αναγράφεται αναλυτικά το κόστος προμήθειας, παραγωγής, μεταφοράς και διανομής.

Συμπλήρωσε ότι ενώπιον της ΡΑΕΚ έχει υποβληθεί μια σειρά από καινοτόμες ιδέες, όπως η κατάργηση της μέγιστης ζήτησης και η χρέωση με βάση την κατανάλωση.

Είπε επίσης ότι η ομάδα εφαρμογής εργάζεται πυρετωδώς με στόχο να εφαρμόσει το λειτουργικό και λογιστικό διαχωρισμό της ΑΗΚ μέχρι την 31η Μαρτίου

Ανείσπρακτες οφειλές
Αναφορικά με τις ανείσπρακτες οφειλές, ο κ. Στυλιανού είπε ότι υπάρχει μεν πτωτική τάση, όμως τα ποσοστά των συνολικών υποχρεώσεων προς την ΑΗΚ δεν έχουν μειωθεί αισθητά.

Όπως είπε ο ΓΔ της ΑΗΚ, αυτή τη στιγμή οι ανείσπρακτοι λογαριασμοί ανέρχονται σε 16 εκ. ευρώ περίπου.

«Προσπαθούμε σε κάθε περίπτωση να βοηθήσουμε και τον επιχειρηματία και το νοικοκυριό να ανταποκριθούν στις δύσκολες συνθήκες που περνούμε, κάνοντας ειδικές διευθετήσεις» είπε.

Ως προς τον τομέα των φωτοβολταϊκών, ο κ. Στυλιανού ανέφερε τέλος ότι η ΑΗΚ τον αντιμετωπίζει ως μια θετική εξέλιξη για τον τόπο και μια πρόκληση για μελλοντικές επενδύσεις, ενώ πρόσθεσε ότι η Αρχή διαθέτει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κύπρο, ισχύος 3MW, στο Τσέρι.


http://ikypros.com/?p=77116#sthash.uXNJjCJy.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: