Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου με δήμαρχο τον Φαίδωνα Φαίδωνος


Μεγάλη σημασία έχει η αποψινή πανηγυρική συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου  γιατί μπορεί να σηματοδοτήσει την είσοδο του Δήμου της Πάφου και της πόλης μας σε μια νέα εποχή, δήλωσε ο νέος Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, προσθέτοντας πως μπορεί και πρέπει, επίσης, να στείλει το μήνυμα ότι η Πάφος γυρίζει σελίδα, ότι με συλλογική σκληρή δουλειά θα ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης και ότι οι πολίτες της θα ανακτήσουν την περηφάνια τους.


Στην ομιλία του ο κ. Φαίδωνος αναφέρθηκε στους λίγους μήνες που προηγήθηκαν των Εκλογών της 11ης Ιανουαρίου, κατά τους οποίους η πόλη και ο Δήμος βίωσαν μια πρωτοφανή στη σύγχρονη ιστορία τους κατάσταση.
Σκάνδαλα διαφθοράς, κακοδιαχείρισης και κατάχρησης εξουσίας, με κυρίαρχο αυτό του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου και με πρωταγωνιστές-υπόπτους αιρετούς και υπηρεσιακούς αξιωματούχους, έπληξαν το κύρος του θεσμού του Δημάρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Υπηρεσίας αλλά και την εικόνα και φήμη της πόλης σε τοπικό και παγκύπριο επίπεδο, ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας επίσης πως κατάπληκτη και οργισμένη, η κοινωνία μετρά ακόμη τις πληγές της και απαιτεί κάθαρση και εξυγίανση σε όλα τα επίπεδα, υπεράνω προσώπων και συμφερόντων.

Επεσήμανε, επίσης, πως η εξιχνίαση των υποθέσεων και η προσαγωγή των ενόχων ενώπιον της Δικαιοσύνης είναι υποχρέωση και ευθύνη των αρμοδίων Αρχών της Πολιτείας και συγκεκριμένα της Αστυνομίας και της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.

“Είναι πεποίθησή μου ότι και οι δύο στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και επιτελούν μέχρι στιγμής το έργο τους κατά τρόπο που ο πολίτης μπορεί βάσιμα να προσβλέπει στην αποφασιστική δίωξη της διαφθοράς από τα αρμόδια όργανα του κράτους. Αξιοσημείωτη είναι η δουλειά και ο  τρόπος που πλέον εργάζεται ο νέος Γενικός Ελεγκτής  της Δημοκρατίας συμβάλλοντας στον αποτελεσματικό έλεγχο της δημόσιας διοίκησης”, είπε ο κ. Φαίδωνος.

Ο νέος Δήμαρχος Πάφου αναφερόμενος στο νέο ύφος και στη σύγχρονη διοίκηση και διαχείριση σημείωσε πως μέσα  από συγκεκριμένα βήματα και με συνέπεια λόγων και πράξεων, ο Δήμος πρέπει να δημιουργήσει την εικόνα δημόσιου οργανισμού, ο οποίος χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και προσήλωση στη νομιμότητα και τις αρχές της χρηστής διοίκησης. Σ’ αυτό το πλαίσιο, κινούνται και τα εξής μέτρα, ανέφερε, όπως η δημιουργία νέας κουλτούρας διαφάνειας, νομιμότητας και χρηστής διοίκησης σε όλα τα επίπεδα άσκησης εξουσίας και διαχείρισης του Δήμου, όπως και η μηδενική ανοχή σε θέματα διαπλοκής και σήψης. Η Πάφος πρέπει να καταστεί σύμβολο της κάθαρσης, ανέφερε.

Έλεγχοι παντού
Ανακοίνωσε ακόμη πως σε όλες τις Υπηρεσίες του Δήμου, θα διενεργηθούν έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο η διαχείριση του δημοσίου χρήματος και της δημόσιας εξουσίας, σε οποιανδήποτε μορφή, γίνεται υπό συνθήκες διαφάνειας και κατά τρόπο αδιάβλητο. “Όπου διαπιστώνεται φαινόμενο ατασθαλίας ή/και διαφθοράς ή οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο ποινικό αδίκημα, η υπόθεση θα καταγγέλλεται στην Αστυνομία”, τόνισε, λέγοντας επίσης πως οι υποθέσεις που θα διερευνώνται από την Αστυνομία, θα παρακολουθούνται από το Δήμο, ο οποίος θα παρέχει στις ανακριτικές Αρχές κάθε δυνατή βοήθεια και στήριξη.

Θεώρησε επίσης άξιο αναφοράς το γεγονός ότι από τις θεληματικές καταθέσεις των εργολάβων στοιχειοθετείται εκ πρώτης όψεως – όπως είπε- “ότι δωροδόκησαν αξιωματούχους του Σ.Α.ΠΑ., οπότε αυτό δημιουργεί εύλογα τη βάση ότι οι κακοτεχνίες στο έργο και τα σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο προέκυψαν ως αποτέλεσμα ανοχής και συγκάλυψης τους εκ μέρους του οργανισμού προς όφελος των εργολάβων”.

Σε μια τέτοια περίπτωση, συνέχισε, “θα απαιτήσουμε την καταβολή από τους εν λόγω εργολάβους του κόστους αποκατάστασης των κακοτεχνιών και  των ζημιών που υπέστη το οδικό δίκτυο στους Δήμους και τις Κοινότητες που είναι μέλη του οργανισμού”.

Μέτρα πρόληψης
Αναφερόμενος στα μέτρα για  πρόληψη της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης, ο κ. Φαίδωνος είπε πως θα προωθηθεί αποφασιστικά η δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος εσωτερικού ελέγχου, με βασικό ζητούμενο την πρόληψη φαινομένων διαφθοράς, διασπάθισης και κατάχρησης εξουσίας σε όλα τα επίπεδα του Δήμου, ενώ θα καθιερωθεί, πρόσθεσε, τακτικός έλεγχος και συνεχής παρακολούθηση.

Ο νέος Δήμαρχος Πάφου σημείωσε ακόμη πως βάρος θα δοθεί στον έλεγχο των πράξεων ανώτερων λειτουργών που υπογράφουν ή επιθεωρούν εντάλματα πληρωμής ή/και ελέγχουν και προτείνουν συγκεκριμένες διοικητικές πράξεις, όπως είναι ο Δημοτικός Γραμματέας, ο Δημοτικός Μηχανικός, ο Δημοτικός Ταμίας-Οικονομικός Διευθυντής, ο Εκτελεστικός Μηχανικός και άλλοι.

Σε έλεγχο θα υποβάλλονται και οι πράξεις του Δημάρχου και Μελών του Συμβουλίου, σημείωσε, “που αφορούν την άσκηση εξουσίας και θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων”.

Επεσήμανε ακόμη πως προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου συστήματος είναι να αποκτήσει ο Εσωτερικός Ελεγκτής θεσμική αυτοτέλεια και πλήρη ανεξαρτησία ώστε να μπορεί να ασκεί ουσιαστικό έλεγχο σε όλους ανεξαίρετα τους αξιωματούχους και τους λειτουργούς του Δήμου, δηλαδή στον Δήμαρχο ως φορέα της εκτελεστικής εξουσίας, στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ως προς τη συμβατότητά τους με τη νομοθεσία και τις αρχές της χρηστής διοίκησης και σε όλα τα μέλη του προσωπικού, από τον Δημοτικό Γραμματέα μέχρι τον απλό εργάτη.

Στις αλλαγές που θα προταθούν, περιλαμβάνεται η άμεση κοινοποίηση των ευρημάτων του Εσωτερικού Ελεγκτή στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στις καινοτομίες που θα εισάξει ο κ. Φαίδωνος περιλαμβάνεται και ο απολογισμός του έργου του Δήμου ανά τετράμηνο ενώπιον των πολιτών και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η άμεση μετάδοση των συνεδριών του Δημοτικού Συμβουλίου, ανάρτηση στο Διαδίκτυο των αποφάσεων του Συμβουλίου και των Επιτροπών του Δήμου αλλά και η λειτουργία δεξαμενών σκέψης (Think Tank) σε διασύνδεση με ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, με στόχο την παραγωγή και επεξεργασία προτάσεων για τα μεγάλα θέματα της πόλης και καινοτόμων λύσεων. Ο κ. Φαίδωνος αναφέρθηκε και στη νέα προσέγγιση που θα εγκαινιάσει  στις σχέσεις του Δήμου με την Εκκλησία και ειδικότερα με την Ιερά Μητρόπολη Πάφου, οι οποίες πρέπει να αποκατασταθούν και να αναπτυχθούν για το συμφέρον της πόλης και της κοινωνίας, όπως είπε.

Είπε ακόμη, πως θα επιδιώξει ουσιαστική συνεργασία με τους φορείς της πόλης και ιδιαίτερα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου, την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, τον Δικηγορικό Σύλλογο Πάφου, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων, το Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής Πάφου και άλλους.

Ο κ.  Φαίδωνος αναφέρθηκε στη δημιουργία νέας ταυτότητας και νέας εικόνας της πόλης, για την αναζωογόνηση της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά και στο μεγάλο στοίχημα της Πάφου στην ΠΠΕ 2017.

Η συνεδρία ξεκίνησε με αγιασμό από τον  Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους επικεφαλής των Δημοτικών ομάδων, τους ανεξάρτητους Δημοτικούς συμβούλους και τον Δημοτικό Γραμματέα. Στην πανηγυρική συνεδρία παρέστη και ο Κώστας Ριαλάς που μετά την εκλογή του Φ. Φαίδωνος στην Δημαρχία της Πάφου κατέλαβε τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου.

Οι δημοτικές ομάδες
Ο επικεφαλής της Δημοτικής ομάδας του ΔΗΣΥ Νίκος Σιμιλλίδης εξέφρασε την  αποφασιστικότητα της δημοτικής του ομάδας για αγώνα  εξυγίανση και κάθαρση για μια καλύτερη Πάφο. Το 2017 – όπως είπε- προβάλει μπροστά μας και μας καλεί να αποδείξουμε ότι ως Δήμος μπορούμε να ανταποκριθούμε.

Κάλεσε παράλληλα και τις άλλες Δημοτικές ομάδες αλλά και τους δύο ανεξάρτητους συναδέρφους να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις – όπως ανέφερε – τον νέο Δήμαρχο και να γυρίσουν σελίδα αλλά και να κάνουν τους Παφίτες και πάλι περήφανους .

Ο επικεφαλής της Δημοτικής ομάδας του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε πως η Δημοτική Ομάδα του θα συνεχίσει  να επιδιώκει τη γόνιμη συνεργασία, τη σύνθεση των απόψεων, την καλόπιστη κριτική και τις καθαρές θέσεις με επιχειρήματα. Θα δουλέψουμε μεθοδικά και συγκροτημένα  για να αποκτήσουμε έναν σύγχρονο και ισχυρό δήμο που θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πολίτες, όπως είπε. Είπε τέλος πως σ’ αυτό τον δύσκολο αγώνα δεν περισσεύει κανείς.

Ο επικεφαλής της Δημοτικής ομάδας της ΕΔΕΚ Βάσος Δημητρίου ανέφερε πως κόμμα μας είναι η Πάφος και σημείωσε πως “ όλοι οι εκλελεγμένοι θα πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, ώστε να οδηγήσουμε με επιτυχία την πόλη μας στο 2017 ως ΠΠΕ ”. Ο κ. Δημητρίου ανέφερε επίσης πως αυτή την στιγμή “ μας παρουσιάζεται μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε η Πάφος να αποβάλει την μιζέρια των τελευταίων χρόνων”. Ανακοίνωσε τέλος πως ο αντιδήμαρχος Μάκης Ρουσής που είχε δημαρχεύσει με επιτυχία τους τελευταίους 3 μήνες θα συμπαρασταθεί ολόψυχα στον κ. Φαίδωνος.

Ο επικεφαλής της Δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ Γιώργος Σιαηλής στο δικό του χαιρετισμό ανέφερε πως τον εναπομείναντα χρόνο θα πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι αφήνοντας – όπως είπε- πίσω τον κακό εαυτό γιατί η Πάφος μας χρειάζεται όλους. Επεσήμανε επίσης πως η Δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ θα επικροτεί τις σωστές ενέργειες του νέου Δημάρχου αλλά παράλληλα θα παρακολουθεί με κριτικό πνεύμα την λειτουργία του Δήμου για την υλοποίηση των αποφάσεων του Δημοτικού συμβουλίου.

Εξάλλου, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρέας Χρυσάνθου έστειλε το μήνυμα πως “όλοι μαζί με πνεύμα συναίνεσης και συνένωσης δυνάμεων θα πρέπει να αγωνιστούμε για το καλό αυτής της λαβωμένης πόλης , για το καλό των πολιτών , για το καλό των παιδιών μας και για το καλό όλων μας” . O κ. Χρυσάνθου ανέφερε στον κ. Φαίδωνος ότι θα ακολουθήσει την ίδια σταθερή πορεία των τελευταίων τριών χρόνων και για το υπόλοιπο της θητείας και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθούν και πάλι στο ίδιο χαράκωμα.

Τέλος, ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Άριστος Αριστοτέλους ,αφού συνεχάρη τον κ. Φαίδωνος είπε πως πρέπει όλοι να εργαστούμε με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών του. Είναι είπε επίσης αδήριτη ανάγκη να εργαστούμε συλλογικά για το καλό της πόλης μας, την ευημερία των συμπολιτών μας καθώς και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του Δήμου μας. Ο κ. Αριστοτέλους εξέφρασε τη στήριξη του προς τον κ. Φαίδωνος ωστόσο τόνισε πως θα είναι αντίθετος με αποφάσεις και πράξεις που θα φθείρουν την εικόνα της πόλης και τη ζωή των συμπολιτών μας.

Στη συνεδρία παρέστησαν  οι εκπρόσωποι των θρησκευτικών, των πολιτικών και των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών της πόλης και Επαρχίας Πάφου αλλά και πλήθος δημοτών.


ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
http://www.sigmalive.com/news/local/199411/pafos-minymata-kata-diafthoras-apo-to-neo-dimarxo-ffaidonos#sthash.bIyh70zO.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: