Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Χιονίζει στην Ελλάδα. Στην κατάψυξη η χώρα


Σημαντική επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός από την Δευτέρα με χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής επικράτειας. Ιδιαίτερα έντονες χιονοπτώσεις εκδηλώνονται από το βράδυ της Δευτέρας στην Ανατολική Στερεά, κυρίως στους νομούς Αττικής και Βοιωτίας, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. 


Τα φαινόμενα συνεχίζονται κατά περιόδους και σήμερα, ενώ από το απόγευμα της Τετάρτης σταδιακά θα εξασθενίσουν.





Στην Αττική σήμερα οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά διαστήματα ιδιαίτερα έντονες κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια προάστια και πιθανόν πρόσκαιρα μέσα στην Αθήνα, ενώ από το απόγευμα της Τετάρτης σταδιακά θα εξασθενίσουν.

Οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές κυρίως στην κεντρική και βόρεια χώρα, ενώ  θα σημειωθεί ιδιαίτερα ισχυρός και κατά τόπους ολικός παγετός. Παγετός όπως αυτός που σημειώθηκε τη νύχτα στην Πάρνηθα και στάθηκε η αιτία να εγκλωβιστεί, ευτυχώς για λίγες ώρες, ένα ζευγάρι που είχε ανέβει στο βουνό με το αυτοκίνητό του αψηφώντας την απαγόρευση της Αστυνομίας... (Διαβάστε εδώ περισσότερα)



Αναλυτικά η πρόγνωση: 

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -10 έως 4 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με σποραδικές βροχές η καταιγίδες στις νότιες θαλασσιές περιοχές. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -7 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με χιονόνερο στα νότια και παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα. Τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά, τις Σποράδες και την Εύβοια θα είναι κατά περιόδους έντονα.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και στα ανατολικά πιθανόν 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -9 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με χιονόνερο στα παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα. Τα φαινόμενα θα είναι κατά περιόδους έντονα.
Άνεμοι: βόρειοι 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 1 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο στα νότια και παροδικές χιονοπτώσεις στα βόρεια.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 1 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού οπού κατά περιόδους θα είναι έντονες (πιθανόν πρόσκαιρα να χιονίσει και στην Αθήνα) και στα νότια παραθαλάσσια χιονόνερο.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -4 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -3 έως 4 βαθμούς Κελσίου.


Πού χρειάζονται αλυσίδες και ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί 


Λόγω της κακοκαιρίας η κυκλοφορία έχει διακοπεί από χθες στην Αττική, στη λεωφόρο Πάρνηθας, από το 21ο χλμ. (Τελεφερίκ) ως το Καζίνο, στην Περιφερειακή Οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πεντέλης ως τη διασταύρωση Αγίου Πέτρου, στη λεωφόρο Χασιάς– Δερβενοχωρίων στο ύψος της Μονής Κλειστών και στην παλιά εθνική οδό Αθηνών- Θήβας. Αλυσίδες χρειάζονται στο ρεύμα προς Θήβα στον ίδιο δρόμο από το ύψος της 3ης χιλιομετρικής θέσης, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Μάνδρας – Ειδυλλίας στα Βίλια, στην περιφειακή οδό Βαρυμπόμπης– Κατσιμιδίου από το ύψος της ταβέρνας ¨Θέας¨ και στο ρεύμα προς Μαραθώνα της λεωφόρου Διονύσου από τον αριθμό 20. 

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Κλειστή λόγω χιονόπτωσης είναι η επαρχιακή οδός Περιστέρας Ακράτας– Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων. Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στις επαρχιακές οδούς Καλαβρύτων- Διακοπτού (μέσω μονής Μ. Σπηλαίου), Καλαβρύτων-Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας), Καλαβρύτων-Κλειτορίας (μέσω Λουσών), Καλαβρύτων-Κλειτορίας (μέσω Πριόλιθου), Καλαβρύτων-Αιγίου (μέσω Φτέρης), Καλαβρύτων-Χιονοδρομικού κέντρου, Κλειτορίας – Αροάνιας έως Ψωφίδα (μέσω αυχένα Πριόλιθου), Κλειτορίας – Γκούρας (μέσω Λυκουριάς), Ακράτας – Ζαρούχλας (από 16ο χλμ.) και στην περιφερειακή οδό 111 από το 121ο χλμ ως την Ψωφίδα.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ: Με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στο οδικό δίκτυο της Βοιωτίας και συγκεκριμένα στην παλιά εθνική οδό Θηβών – Ελευσίνας, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των Δερβενοχωρίων, στο επαρχιακό ορεινό οδικό δίκτυο του Ελικώνα προς Επταλόφο και Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Το ίδιο και στη Φωκίδα, στις επαρχιακές οδούς Γραβιάς– Καλοσκοπής– Πυράς– Μαυρολιθαρίου– Καστριώτισσας, Καλοσκοπής– Πανουργιά– Στρόμης, Γραβιάς – Βάργιανης, Πολύδροσου– Άνω Πολύδροσου– Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, Πενταγιών– Αρτοτίνας και Πολύδροσου– Επτάλοφου- Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Στην Αργολίδα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην περιφερειακή οδό Άργους– Τριπόλεως από το 17ο ως το 37ο χλμ και την επαρχιακή οδό Άργους– Καρυάς από το 17ο ως το 20ο χλμ, ενώ με αλυσίδες διεξάγεται στην επαρχιακή οδό Σκοτεινής- Κανδήλας από το 16ο ως το 18ο χλμ. Στην Αρκαδία διακόπηκε η κυκλοφορία στην περιφερειακή οδό Άργους– Τριπόλεως από το 37ο ως το 50ο χλμ, ενώ απαιτούνται αλυσίδες στις περιφερειακές οδούς Τρίπολης- Λεβιδίου- Νεμέας από το 47ο ως το 51ο χλμ., Τρίπολης– Πύργου από 45ο ως 55ο χλμ., Άστρους– Αγίου Πέτρου από το 10ο χλμ., Άστρους– Καστανίτσας από το 10ο χλμ.. Επίσης, στο επαρχιακό ορεινό οδικό δίκτυο του Μαινάλου (Χρυσοβίτισι–Αλωνίσταινα– Στεμνίτσα– Καρδάρα) και του Πάρνωνα (Άνω Δολιανά– Δραγούνη– Καστρί– Άγιος Πέτρος– Παλαιοχώρι– Άγιος Βασίλειος– Βασκινά). Στην Κορινθία, χρειάζονται αλυσίδες στις επαρχιακές οδούς Γκούρας– Δερβενίου από 1ο  ως 16ο χλμ, Κιάτου- Γκούρας από 7ο χλμ και άνω και Γκούρας- Λυκουριάς από 1ο έως 19ο χλμ.. Στη Μεσσηνία, η κίνηση διεξάγεται με αλυσίδες στην εθνική οδό Καλαμάτας– Σπάρτης από 28ο έως  42ο χλμ.


Με αλυσίδες η κίνηση των οχημάτων σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας

Με αλυσίδες, όμως, κινούνται τα οχήματα σε σημεία του οδικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας.

Στην Πέλλα αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται στους επαρχιακούς δρόμους Κερασιάς - χιονοδρομικό κέντρο "Βόρρας" και Άρνισσας - χιονοδρομικό κέντρο "Βόρρας", από το 9ο έως το 25ο χλμ, ενώ στο νομό Ημαθίας, στην επαρχιακή οδό που συνδέει τη Βέροια με το χιονοδρομικό κέντρο "Σελίου", από το 20ο έως το 26ο χλμ.

Στο νομό Καστοριάς, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 22ο έως το 28ο χλμ, ενώ διεξάγεται με αλυσίδες, από 18ο έως το 22ο χλμ.

Με αλυσίδες διαξάγεται η κυκλοφορία και στην εθνική οδό Φλώρινας - Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από 6ο έως 25ο χλμ , καθώς και στις επαρχιακές οδούς, Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από 20ο έως 30ο χλμ και Αμυνταίου - Νυμφαίου, από 18ο έως 21ο χλμ, στο νομό Φλώρινας.

Επίσης, στο νομό Καρδίτσας, στις επαρχιακές οδούς Καρδίτσας- Άρτας, θέση "Τύμπανος", από 38ο - 61ο χλμ και Μουζακίου - Στεφανιάδας, θέση "Αγ.Νικόλαος", από 10ο - 22ο χλμ.

Στη Θράκη, λόγω υπερχείλισης υδάτων διεκόπη η συγκοινωνία στις διαβάσεις των ποταμών της Ροδόπης Ποντικόρεμα, Λίσσος (ύψος Αρριανών), Έβρενου- Ιασίου, Αετοκορυφής-Διώνης και Στρύμης-Λοφαρίου.

Τέλος, στο Κιλκίς, κλειστή παραμένει η επαρχιακή οδός Λειψυδρίου - Φαναρίου (διάβαση Ξηρόμερου), λόγω καθίζησης του οδοστρώματος, ενώ στη Ροδόπη, λόγω υπερχείλισης υδάτων, διακόπηκε η συγκοινωνία στις διαβάσεις των ποταμών, Ποντικόρεμα - Λισσός, στο ύψος Αρριανών, Έβρενου - Ιασίου, Αετοκορυφή - Διώνη και Στρύμης - Λοφαρίου. 



http://www.protothema.gr/greece/article/439969/stin-katapsuxi-oli-i-hora-pou-hionizei-/

Δεν υπάρχουν σχόλια: