Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Αποκαλυπτική έρευνα δυο φοιτητριών στην καρδιά του Βρετανικού Μουσείου λέει ναι στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα


Το όραμα των Ελλήνων για την επανένωση του ακρωτηριασμένου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και η μακρόχρονη διαμάχη Ελλάδας - Βρετανίας για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, οδήγησαν δυο φοιτήτριες του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του πανεπιστημίου Westminster του Λονδίνου, στην καρδιά του Βρετανικού Μουσείου για μια ευρηματική και αποκαλυπτική έρευνα, η οποία διεξήχθη μυστικά από τους υπεύθυνους του Μουσείου. 
 

Η Αμαρυλλίς Χαρίτωνος από την Κύπρο και η Ηλέκτρα Καλούδη από την Ελλάδα, χωρίς να αποκαλύψουν την ιδιότητά τους, προσέγγισαν επισκέπτες του Βρετανικού Μουσείου και χρησιμοποιώντας μια εξειδικευμένη εφαρμογή στα κινητά τους τηλέφωνα, κατάφεραν να καταγράψουν τις απόψεις και αντιδράσεις τους, για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα. Καλύπτοντας ένα τυχαίο δείγμα 250 επισκεπτών ανεξαρτήτως χώρας καταγωγής και εθνικότητας ρώτησαν, εάν η επιστροφή των Μαρμάρινων Γλυπτών του Παρθενώνα αποτελεί ένα δίκαιο αίτημα των Ελλήνων.

Το 76℅ των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε ότι συμφωνεί με την επιστροφή τωνΓλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, αφού θεωρούν ανήθικο τον τρόπο αρπαγής τους, ενώ κάποιοι από αυτούς επεσήμαναν, ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν οι Βρετανοί να κατακρατούν θησαυρούς της τέχνης που αποκτήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι απόψεις των Βρετανών ερωτηθέντων, οι οποίοι εμφανίστηκαν διχασμένοι, με  το 50℅ να τάσσεται υπέρ της επιστροφής και το άλλο 50℅ κατά. Ποσοστό 24% διαφώνησε με την επιστροφή τους στην Ελλάδα, με το επιχείρημα ότι η παραμονή τωνΓλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο δίδει την ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους να δουν από κοντά τα Μάρμαρα.


Η έρευνα των δυο φοιτητριών δεν περιορίστηκε μόνο στις απαντήσεις των απλών πολιτών, αλλά επεκτάθηκε και στις προσεγγίσεις ανθρώπων των τεχνών και του πολιτισμού, καθώς και προσωπικοτήτων από τον πολιτικό και νομικό χώρο της Κύπρου και της Ελλάδας. Ενδεικτικές είναι οι τοποθετήσεις της τέως Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου και του Προέδρου του Ιδρύματος Πιερίδη.

Η Δρ. Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή, τέως Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου δήλωσε, ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνικού πολιτισμού και ανεκτίμητο πολιτιστικό θησαυρό που ανήκει στον Ελληνικό λαό. Τα γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο πρόσθεσε, αποτελούν προϊόν κλοπής, υπεξαίρεσης και αρπαγής από τον Λόρδο Έλγιν. Σε καμία περίπτωση δεν ανήκουν και δεν εκπροσωπούν τον Βρετανικό λαό, τον Βρετανικό πολιτισμό, τις αρχές και αξίες της Μεγάλης Βρετανίας σημείωσε. Είναι εξοργιστικό και απαράδεκτο τόνισε, για μια χώρα μέλος της ΕΕ, όπως είναι η Βρετανία, να αρνείται μέχρι σήμερα πεισματικά να επιστρέψει ένα πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού μιας άλλης χώρας μέλους, της Ελλάδας και να συμβάλει έτσι στην επανένωση - στη βάση της αρχής της διατήρησης της ακεραιότητας των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς - ενός από τα σημαντικότερα μνημεία του Ελληνικού πολιτισμού. Η Βρετανία έχει ηθική και νομική υποχρέωση κατέληξε η Δρ. Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή, να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα εκεί όπου ανήκουν, στην Ελλάδα.

Ο Δρ. Δημήτρης Ζ. Πιερίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Πιερίδης και Ιδρυτής έντεκα Μουσείων, Πινακοθηκών και Βιβλιοθήκης σε Κύπρο και Ελλάδα υπογράμμισε, ότι τα Μαρμάρινα Γλυπτά του Παρθενώνα, εκτιθέμενα τώρα στο Βρετανικό Μουσείο, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του πλέον σημαντικού αρχιτεκτονήματος των κλασσικών χρόνων, στον κόσμο. Είναι συνεπώς όχι μόνο ηθικά, αλλά και από αρχαιολογικής σκοπιάς ανεπίτρεπτο πρόσθεσε, να βρίσκονται σε άλλο χώρο από αυτό στον οποίο ανήκουν και που βίαια αποσπάστηκαν. Το νέο σύγχρονο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, στους πρόποδες του ίδιου του Παρθενώνα, είναι ο φυσικός χώρος παρουσίασης και προβολής των, κατέληξε ο Δρ. Δημήτρης Ζ. Πιερίδης.

Η έρευνα των δυο φοιτητριών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τελικής τους πτυχιακής εργασίας, που στόχο είχε την ανάδειξη ενός σημαντικού θέματος, το οποίο προέκυψε μέσα από την εκστρατεία που ανέλαβαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: