Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Νέες συλλήψεις αστυνομικών στην Τουρκία για την υπόθεση των υποκλοπών

Τριάντα τέσσερις αστυνομικοί συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές στο πλαίσιο υπόθεσης παράνομων υποκλοπών συνομιλιών υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.


Οι ύποπτοι, οι οποίοι συνελήφθησαν σε οκτώ πόλεις σε όλη τη χώρα, κατηγορούνται ότι κατέγραψαν παράνομα τις τηλεφωνικές συνομιλίες επιχειρηματιών, πολιτικών και μελών της κυβέρνησης.
Είναι επίσης ύποπτοι για παραποίηση επίσημων εγγράφων και για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής.
Οι συλλήψεις είναι οι τελευταίες σε μια μακρά σειρά συλλήψεων που άρχισαν από τον Ιούλιο και με τις οποίες τέθηκαν υπό κράτηση δεκάδες άλλοι αστυνομικοί.
Την Παρασκευή άρχισε μια πρώτη δίκη σε βάρος 13 υπόπτων οι οποίοι κατηγορούνται ότι είχαν εγκαταστήσει μικρόφωνα μέσα στα γραφεία του σημερινού προέδρου, ο οποίος ήταν την εποχή εκείνη πρωθυπουργός.
Οι συλλήψεις αυτές συνδέονται με το σκάνδαλο των κατηγοριών για διαφθορά που διατυπώθηκαν πέρυσι εναντίον του κ. Ερντογάν, της οικογένειάς του και μελών της κυβέρνησης και βασίζονταν σε υποκλοπές και ηχογραφήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών.
Ο ισχυρός άνδρας της χώρας κατηγόρησε τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, ότι βρίσκεται πίσω απ' αυτό το σκάνδαλο διαφθοράς στο πλαίσιο συνωμοσίας με στόχο την ανατροπή του.
Ως απάντηση, πολλαπλασίασε τις διώξεις στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη, όπου ο ιμάμης Γκιουλέν έχει πολλούς υποστηρικτές.
Η επίθεση διευρύνθηκε τον περασμένο μήνα με σειρά συλλήψεων στα φιλικά προς τον κ. Γκιουλέν μέσα ενημέρωσης, ανάμεσα στα οποία η μεγάλη εφημερίδα Zaman και το τηλεοπτικό κανάλι Σαμανίολου, οι οποίες προκάλεσαν τις επικρίσεις της Ε.Ε..
Όπως είχε συμβεί και με τις περισσότερες προηγούμενες επιδρομές της αστυνομίας, μέρος της αστυνομικής επιχείρησης ανακοινώθηκε από έναν μυστηριώδη λογαριασμό στο Twitter με την ονομασία «Φουάτ Άβνι».
 

nomisma 

Δεν υπάρχουν σχόλια: