Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Ο Χριστόδουλος Ξηρός προετοίμαζε μεγάλο χτύπημα στις φυλακές Κορυδαλλού


Στη ΓΑΔΑ μετά τη μεταγωγή του στον εισαγγελέα Πρωτοδικών για να του απαγγελθούν κατηγορίες για την παράνομη οπλοκατοχή και ό,τι προέκυψε μετά τη σύλληψή του βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής ο Χριστόδουλος Ξηρός ο οποίος έπεσε στα χέρια της Αστυνομίας το μεσημέρι του Σαββάτου. 

Θα απολογηθεί στον ανακριτή στις 13.30 της Δευτέρας για να συνταχθεί το κατηγορητήριο εναντίον του. Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν είναι αυτές της διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης (187Α Ποινικού Κώδικα) και της παράνομης οπλοκατοχής.

Οι έρευνες στην ενοικιαζόμενη μονοκατοικία στην οδό Ασκληπιού και Μερκούρη, σε μια απομονωμένη περιοχή, στην Ανάβυσσο έφεραν στο φως μια καλά σχεδιαζόμενη επίθεση στις φυλακές Κορυδαλλού με στόχο προφανώς την απελευθέρωση κρατούμενων μελών των Πυρήνων.
«Η ΕΛ.ΑΣ. απέτρεψε ένα πολύ σοβαρό χτύπημα στην καρδιά του σωφρονιστικού συστήματος, στις φυλακές Κορυδαλλού, μέσα στην προεκλογική περίοδο» δήλωσε χαρακτηριστικά σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βασίλης Κικίλιας.

Από τα ευρήματα επιβεβαιώνονται οι φόβοι των διωκτικών αρχών για όλο αυτό το διάστημα της εξαφάνισης του Χρ. Ξηρού, όπως έλεγαν από την πρώτη στιγμή αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και παρέθεσε «Το Βήμα», ότι προετοίμαζε μεγάλο εντυπωσιακό χτύπημα. Αυτή τη φορά, όπως έλεγαν οι αστυνομικοί, φαινόταν ότι θα προχωρούσε σε αναβαθμισμένες επιθέσεις, όχι απλώς αποστολή δεμάτων-βομβών, όπως εκείνο που εντοπίστηκε στις 29 Απριλίου 2014 από αστυνομικούς του ΑΤ Ιτέας με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης. Έτσι ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Δημήτρης Τσακνάκης στη συνέντευξη Τύπου επιβεβαίωσε πλέον ότι προετοίμαζε μεγάλο χτύπημα με παγιδευμένο όχημα σε συνδυασμό με χρήση ρουκετοβόλου και με καλάσνικοφ.
Και αυτό συμπεραίνεται από τα εντυπωσιακά ευρήματα στο κατάλυμα-οπλοστάσιο που χρησιμοποιούσε ο Χρ. Ξηρός στην Ανάβυσσο. Η ΕΛ.ΑΣ. ανακάλυψε χειρόγραφες σημειώσεις στις οποίες υπήρχαν τρόποι προσέγγισης, διαφυγής και εναλλακτικές διαδρομές για τις φυλακές Κορυδαλλού με σκοπό ένα χτύπημα, εντός των επομένων ημερών, όπως ανακοινώθηκε. Στο εσωτερικό της οικίας εντοπίστηκαν ένας αντιαρματικός εκτοξευτήρας, τρεις ρουκέτες RPG-7 και δύο χειροβομβίδες αμυντικού τύπου, οκτώ πολεμικά καλάσνικοφ, εκ των οποίων τα δύο έχουν ειδικό σκοπευτικό ελεύθερου σκοπευτή με λέιζερ, τρία πιστόλια, πολλές γεμιστήρες και φυσίγγια για τα όπλα που κατείχαν αλλά και συνδετήρες γεμιστήρων, τουλάχιστον 36 πυροκροτητές κάθε είδους, πολλά μέτρα φυτίλια σε κουλούρες ή και συνδεδεμένα με πυροκροτητές, πολλές σακούλες εκρηκτικών υλικών (ANFO, αμμωνιοδυναμίτιδα και από άγνωστη ύλη που έχει δοθεί για ανάλυση στα εργαστήρια), σιγαστήρας, πυρίτιδα, πλήθος μικροαντικειμένων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών (καλωδιώσεις, διακόπτες, ρελέ, λαμπάκια, κτλ.), κινητά τηλέφωνα και τηλεκάρτες.
Όσο για τα σακιά με άμμο και τσιμέντο που βρέθηκαν στην αυλή, εκτιμάται από την ΕΛ.ΑΣ. ότι ήθελε να τα χρησιμοποιήσει στο παγιδευμένο όχημα και να σπρώξει το ωστικό κύμα από την έκρηξη προς τον συγκεκριμένο στόχο που είχε, μια τακτική που ακολουθούσε η 17Ν. Για τον ίδιο λόγο εκτιμάται ότι είχε και μεταλλικό βαρέλι λαδιού 100 λίτρων, με τσιμέντο στο εσωτερικό του σε κωνοειδές σχήμα.
Η νεαρή γυναίκα και οι άλλοι
Το ενδιαφέρον των ερευνών στρέφεται σε τρία πρόσωπα που είχαν υποστηρικτικό έργο για την κάλυψή του, υπεράνω υποψίας όπως τόνισε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Τσακνάκης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο Χρ. Ξηρός είχε ενοικιάσει τελικώς το σπίτι της Αναβύσσου προ έξι μηνών με τη διαμεσολάβηση άλλου ατόμου, ηλικίας περίπου 30 ετών, ο οποίος και αναζητείται.
Ο κ. Τσακνάκης παρουσίασε μάλιστα και μια πλαστή ταυτότητα γυναίκας, με το όνομα Μελανή Ελένη και άλλων υπαρκτών στοιχείων η οποία δεν έχει δηλωθεί ότι έχει κλαπεί –επομένως είχαν υφαρπάξει τα στοιχεία της– στην οποία είχαν χρησιμοποιήσει φωτογραφία άλλης γυναίκας, την οποία αναζητεί η ΕΛ.ΑΣ. Δεν είχε χρησιμοποιηθεί στην ενοικίαση της οικίας, αλλά γίνονται έρευνες αν έχει χρησιμοποιηθεί π.χ. για αγορές στη γύρω περιοχή.
Η έρευνα των διωκτικών αρχών για τη συνολική δράση του 57χρονου πρώην μέλους της «17 Νοέμβρη» εστιάζεται στη νεαρή γυναίκα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο η οποία βρισκόταν διαρκώς στο πλευρό του συλληφθέντος και σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είχε αναπτύξει στη διάρκεια της εξαφάνισής του «προσωπικές σχέσεις» μαζί του.
Στο στόχαστρο των αρχών είναι ακόμη δύο άτομα που είχαν άμεση επαφή με μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς –όλοι ζουν στην επαρχία– και είχαν αναλάβει την υπόθαλψη του Χρ. Ξηρού με τις έρευνες να εντοπίζονται σε Αίγιο, Λουτράκι και στην Ήπειρο.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο συλληφθείς δεν είχε καμία σχέση με την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών που είχε πραγματοποιήσει επιθέσεις (στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού, στην κατοικία του γερμανού πρεσβευτή στο Χαλάνδρι) προ της φυγής του από τον Κορυδαλλό πριν από έναν χρόνο.
«Σχετικά συγκαταβατικός»
Ο Χριστόδουλος Ξηρός συνελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ανάβυσσο, ένα χρόνο μετά την εξαφάνισή του ενώ είχε πάρει άδεια από τις φυλακές συνελήφθη (περισσότερα για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του αλλά και τις πληροφορίες που είχε «Το Βήμα»). Οι αστυνομικοί τον οδήγησαν στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Οι δικηγόροι του μετέβησαν από το απόγευμα του Σαββάτου στη ΓΑΔΑ για να τον δουν. Αξιοσημείωτο είναι ότι την Παρασκευή άδειασε η πτέρυγα των φυλακισμένων για την υπόθεση της 17Ν –μεταφέρθηκαν στις φυλακές Δομοκού– αλλά ο συλληφθείς αναμένεται να οδηγηθεί στον Κορυδαλλό.
Ο Χρ. Ξηρός θεωρείται από την ΕΛ.ΑΣ. «σχετικά συγκαταβατικός» και δεχθηκε να δώσει δείγμα DNA με το οποίο ταυτοποιήθηκε εκείνο που είχε βρεθεί στο δέμα-βόμβα στο αστυνομικό τμήμα της Ιτέας. Μάλιστα εκείνο το DNA δεν είχε «ταυτοποιηθεί» άμεσα με τον τότε δραπέτη αλλά με δείγμα βιολογικού υλικού που είχε βρεθεί στο ΙΧ με το οποίο είχε φύγει από τη Θεσσαλονίκη, τον Ιανουάριο του 2014. Έτσι βαρύνεται με άλλη μία επίθεση, η δικογραφία της οποίας δεν έχει κλείσει.
Αναφέρεται ότι αρνήθηκε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία να πάρει νερό ή φαγητό για«ευνόητους λόγους» όπως είπε, υπενθυμίζοντας προφανώς τις καταγγελίες του για παρανομη λήψη «ορού αλήθειας» από τον αδελφό του Σάββα Ξηρό το 2002 στον Ευαγγελισμό. Ακόμη φέρεται να προχώρησε σε σύντομη συζήτηση με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.
Εν τω μεταξύ με αφορμή τη σύλληψη του Χρ. Ξηρού ανακινήθηκε το θέμα της επικήρυξής του από την πολιτεία με 1 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου 2014 – επίσης με 1 εκατ. ευρώ είχαν επικηρυχτεί για έκαστη περίπτωση ο Νίκος Μαζιώτης και η Πόλα Ρούπα αλλά και οι άγνωστοι δράστες της διπλής δολοφονίας των δύο χρυσαυγιτών στο Νέο Ηράκλειο την 1η Νοεμβρίου 2013. Από τις διωκτικές αρχές δεν έχει διευκρινιστεί αν και σε ποιον θα δοθούν τα χρήματα, το πιθανότερο ωστόσο κατά τα φαινόμενα είναι να μη γίνει κάποια κίνηση.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βασίλης Κικίλιας είχε συζητήσει το θέμα του δραπέτη κατηγορούμενου ως μέλους της 17Ν. Μάλιστα είχε διαρρεύσει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ετοίμαζε μια επικήρυξη από αμερικανικής πλευράς για τον Χρ. Ξηρό.

το βημα

Δεν υπάρχουν σχόλια: