Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Έρευνα Imperial College και Ινστιτούτου Κύπρου Τα αντιβιοτικά ενδέχεται να ενισχύουν την ικανότητα των κουνουπιών να μεταδίδουν την ελονοσία


Η ικανότητα των κουνουπιών να μεταδίδουν την ελονοσία, ενδέχεται να ενισχύεται από αντιβιοτικά στο αίμα των ασθενών που δαγκώνουν, καταδεικνύει νέα έρευνα που διεξήχθη από το Imperial College του Λονδίνου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κύπρου. 
Η ελονοσία προσβάλλει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους και σκοτώνει πάνω από μισό εκατομμύριο κάθε χρόνο, κυρίως παιδιά ηλικίας 1 - 5 ετών στην υποσαχάρια Αφρική.


Η ομάδα των επιστημόνων με επικεφαλής τον Γιώργο Χριστοφίδη, καθηγητή του Imperial Collegeτου Λονδίνου και Καθηγητή στο Ινστιτούτο Κύπρου, μελετώντας βακτήρια που υπήρχαν μέσα στα έντερα κουνουπιών τα οποία αναρρόφησαν αίμα παιδιών που είχαν μολυνθεί με ελονοσία και υποβάλλονταν ταυτόχρονα σε θεραπεία με αντιβιοτικά, ανακάλυψαν ότι τα κουνούπια αυτά είναι πιο επιρρεπή σε μολύνσεις από τα παράσιτα της ελονοσίας. Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι τα συγκεκριμένα κουνούπια ζουν περισσότερο, γεγονός που αυξάνει την ικανότητα τους να μεταδίδουν τα παράσιτα σε άλλους ανθρώπους.

Παρά το γεγονός ότι από τη νέα μελέτη διαπιστώθηκε ότι ο συνδυασμός αντιβιοτικών που χορηγείται στους ασθενείς με ελονοσία θα μπορούσε να επιδεινώσει τη μετάδοση της νόσου, οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι δεν προτείνουν οι άνθρωποι να αποφεύγουν τη χρήση αντιβιοτικών. Αντίθετα, εισηγούνται ότι θα πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες, αφού ενδέχεται άλλοι συνδυασμοί αντιβιοτικών να έχουν διαφορετική επίδραση στην ικανότητα των κουνουπιών να εξαπλώνουν την  ελονοσία. Η ανακάλυψη μιας άλλης κατηγορίας αντιβιοτικών που θα καθιστά πιο δύσκολη τη μετάδοση της ασθένειας από τα κουνούπια, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στον αγώνα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της ελονοσίας, τονίζει ο καθηγητής Γιώργος Χριστοφίδης.

Όταν το αντιβιοτικό που καθιστά τα κουνούπια ικανά να μεταδίδουν την ελονοσία επιβάλλεται να χορηγείται στους ασθενείς επισημαίνει ο κ. Χριστοφίδης, είναι απαραίτητο να λαμβάνονται και κάποια άλλα μέτρα, όπως η χρήση κουνουπιέρας προκειμένου να μειωθούν τα τσιμπήματα των κουνουπιών, αλλά και η ταυτόχρονη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής που μπορεί να θεραπεύσει την ελονοσία ή και να μπλοκάρει τη μετάδοσή της. Αυτές οι προφυλάξεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές, ειδικότερα για τα μικρά παιδιά, τα οποία είναι εξαιρετικά ευάλωτα στη μόλυνση της ελονοσίας, αλλά και οι πιο συχνοί φορείς στη μετάδοση της νόσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: