Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Μια «φωλιά» στη Βουλή των Λόρδων με Ρίφκιντ, Στρο και ΣΙΑ...


Αλαζονεία, αδίστακτη φιλαργυρία και Θεία Δίκη τελικά «έφαγαν» δύο πρώην Υπουργούς Εξωτερικών του Φόρειν ΄Οφις, μάλιστα της λεγόμενης ελίτ: τους Σερ Μάλκολμ Ρίφκιντ και τον φιλότουρκο Τζάκ Στρο. Αμφότεροι εξευτελισμένοι από τις αποκαλύψεις  της Ντέιλι Τέλεκραφ και Καναλιού 4 στις 23 Φεβρουαρίου 2015, που τους πρόβαλαν διαθέσιμους «πολιτικούς προς ενοικίαση» εκδιώχθηκαν κακή κακώς από τα κόμματά τους και τα αξιώματά τους.


Ο Συντηρητικός Σερ Μάλκολμ Ρίφκιντ παραιτήθηκε το μεσημέρι της 24ης Φεβρουαρίου από πρόεδρος της  Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την παρακολούθηση των Μυστικών Υπηρεσιών της Βρετανίας, και δεν θα ξανα-υποβάλει υποψηφιότητα για βουλευτής καθώς του έδειξε τη πόρτα ο πρωθυπουργός Κάμερον. Από το 10 Ντάουνιγκ Στριτ τον απείλησαν μάλιστα, σύμφωνα με το Μπι Μπι Σι, ότι αν δεν πηδήξει μόνος του θα τον σπρώξουν  οι ίδιοι, "threatened to push [himif he didn't jump first".
Συνοπτικά ο Σερ Μάλκολμ Ρίφκιντ υπήρξε υπουργός Εξωτερικών στο Φόρειν ΄Οφις μεταξύ 1995 και 1997 δηλαδή το καιρό που διορίστηκε ο λόρδος Χάνει ως ο ειδικός αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου για την Κύπρο, η έναρξη της ιστορίας των S-300 και το ξεκίνημα καταστροφικών συνεπειών στα Βαλκάνια. 

Η τραγωδία του Τζάκ Στρο, όπως μου το έθεσε χαρακτηριστικά  ακαδημαϊκός, έγκειται και στο γεγονός ότι όχι μόνο αποχωρεί από τη πολιτική ταπεινωμένος και εξευτελισμένος εβδομάδες πριν την ολοκλήρωση της μακρόχρονης  υπηρεσίας του ως βουλευτής από το 1979 “αλλά στο  ότι υπήρξε (στη περιφέρεια Blackburn),  ο αντικαταστάτης της Μπάρπαρα Κάσλ η οποία είχε αρχές, νοιαζόταν γνήσια για την Κύπρο και μαζί με μια χούφτα πολιτικών της γενιάς της είχαν αντιληφθεί ότι το κατεστημένο στο Λονδίνο σκέπαζε ένα αηδιαστικό σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων, αυτό της σεξουαλικής  εκμετάλλευσης/κακοποίησης  παιδιών.  Στο θέμα αυτό δικαιώθηκε έστω και μετά θάνατον».  (Αυτό είναι ένα σκάνδαλο που αναμένει να ξεσπάσει εδώ και δεκαετίες για το οποίο τα πρόσφατα δημοσιεύματα είναι παρά μόνο η επιφάνεια και το οποίο εμπλέκει υψηλά ιστάμενους στη περιφέρεια του Κοινοβουλίου...).

Η υποστήριξη του Τζάκ Στρο προς τα τουρκικά συμφέροντα ξεκινά από το καιρό της Εργατικής Κυβέρνησης Τόνυ Μπλέαρ όταν υπηρέτησε ως Υπ. Εξωτερικών και επηρέασε ακόμα περισσότερο την πολιτική της Βρετανίας υπέρ της Τουρκίας σε σχέση με το Κυπριακό. Στις  26 Απριλίου 2004, αφρίζοντας από το κακό του για το ΟΧΙ μας στο Σχέδιο Ανάν,  εκδικητικά «ορκίστηκε» να επισημοποιήσουν  το απευθείας εμπόριο ΕΕ/κατεχομένων, μια πολιτική για την οποία μέχρι σήμερα υποφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία...

Αλλά για την οποία ο φιλότουρκος Τζάκ Στρο  τιμήθηκε από τον Αχμέτ Νταβούτολγου το 2011 με το τίτλο του πλέον υποστηρικτικού Βρετανού«δεν είναι μόνο ο πλέον υποστηρικτικός Βρετανός είναι ο μεγαλύτερος εθελοντής Τούρκος, ο Τζάκ Στρο», είπε στην τελετή ο Νταβούτογλου.

Το δε Οκτώβριο του 2012 ο τότε πρόεδρος της Τουρκίας Αμπουλάχ Γκιούλ τίμησε το Στρο  με μια από τις υψηλότερες τιμές που προσφέρει η Τουρκία, «του πολιτικού που προσεγγίζει το Ισλαμικό Κόσμο και Μουσουλμανικές κοινωνίες με ειλικρίνια και φιλία». Σχετική δημοσίευση στην  εφημερίδα Λάκγκασιαρ Τέλεκραφ με φωτογραφία. Ο  Γκιούλ επαινώντας τον Στρο ως  ένα φίλο της Τουρκίας και του τουρκικού λαού εξύμνησε τις προσπάθειες του για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και για την υποστήριξή  που προσφέρει στους Τουρκοκύπριους και στους μουσουλμάνους.

Global Strategy Forum
Υπάρχει, όμως, και μια άλλη  ανάμιξη του δίδυμου (Μάλκολμ Ρίφκιντ/Τζάκ Στρο) σε σχέση με την Κύπρο. Αμφότεροι ανήκουν σε μια οργάνωση ονόματι, Global Strategy Forum που ιδρύθηκε το 2006  από τον Συντηρητικό Λόρδο Lothian (Michael Ancram)   και τον Johan Eliasch (Ειδικό αντιπρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού μεταξύ 2007-2010 συν άλλοις) ως πλατφόρμα για δημόσιες συζητήσεις κυρίων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και διεθνή.  Οι συζητήσεις, διαλέξεις, γεύματα,  όλα λαμβάνουν χώρα εντός της «άχρηστης»  Βουλής των Λόρδων. Η ομάδα υποστηρίζεται από ένα συμβουλευτικό σώμα βουλευτών.  Η πρώτη ομιλία του Michael Ancram  ήταν το Μάιο του 2006 με τίτλο « Ξεκαθαρίζοντας την αμυντική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου».
Αναφέρω ορισμένα μόνο ονόματα από το συμβουλευτικό σώμα της οργάνωσης, που δεν περιλαμβάνει μόνο επίλεκτους Βρετανούς βουλευτές και πρώην κυβερνητικούς, για να επισημάνω  ότι πρόκειται περι ενός σώματος που δρά εντός του βρετανικού κατεστημένου και  που επιδιώκει να διαμορφώνει πολιτική και δίνει κατευθύνσεις και όχι μόνον αλλά κρατά πολύ χαμηλούς τόνους σχεδόν η ύπαρξή του είναι «ανύπαρκτη» και καλύπτεται από τη σκέπη της περιβόητης Βουλής των Λόρδων που κατάντησε η φωλιά των τουρκόφιλων.

Sir Menzies Campbell, πρώην ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και υπηρετήσας σε πολλές θέσεις, Λόρδος Λαμόντ, Ναύαρχος Λόρδος Γουέστ, William S Cohen διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας The Cohen Group από την Ουάσιγκτον, Αdriande Ferranti ιδρυτής της Ferranti LtdSir Evelyn de Rothschild πρόεδρος της εταιρίας ELRothschild, Susan Eisenhower πρόεδρος της εταιρίας Eisenhower Group από την Ουάσιγκτον και άλλοι αλλά και το δίδυμο των  κ.κ.  Σερ Μαλκολμ Ρίφκιντ και Τζάκ Στρο!

Η ομάδα αυτή στις 13 Ιουνίου 2012, λοιπόν,  διοργάνωσε  σεμινάριο (ένα από διάφορα) στη Βουλή των Λόρδων με τίτλο « Από τη Κρίση στη Παράλυση στη Κύπρο – Ποίος μπορεί να σπάσει το αδιέξοδο; »  με ομιλητές τον Εξοχότατο (όπως τον ονομάζουν)   Αλεξάντερ Ντάουνερ τότε ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, τον Λόρδο Χάνει, προεδρεύων της υπο-επιτροπής της Βουλής των Λόρδων για Ευρωπαϊκές υποθέσεις και ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για την Κύπρο μεταξύ 1996-2003, την τουρκικής καταγωγής Βαρώνη Χουσείν- Έις μέλος της Βουλής των Λόρδων, τον  Σερ Ντέβιντ Μάττεν πρώην ΄Υπ. Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο τον Έντιμο Τζάκ Στρό πρώην υπ. Εσωτερικών, Εξωτερικών και δικαιοσύνης, και κ. Hugh Pope , επικεφαλής του τμήματος Τουρκίας/Κύπρου της Ομάδας Διεθνών Κρίσεων (International Crisis Group).
Μια μικρή ματιά στις διεργασίες και διασυνθέσεις του  Global Strategy Forum εντός της Βουλής των Λόρδων μας φανερώνει μια άμεση σχέση με το SEESOX του  StAntonys College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης όπου μαγειρεύτηκε η ωραιοποίηση του ΝΑΙ στο Σχέδιο Ανάν το 2003 μέχρι του πως να ξεπεράσουν το ΟΧΙ μας αργότερα,  με διάφορες λύσεις δύο κρατών και αναγνώρισης με τη συμμετοχή και του σημερινού ΥΠΕΞ της Ελλάδας κ. Ν. Κοτζιά (στα σεμινάρια της Οξφόρδης) ενώ πιο στενή φαίνεται να είναι η διασύνδεση του Βρετανού Δρ. Τζέιμς Κερ Λίντσευ,  η εμφάνιση του οποίου στο προσκήνιο έγινε πρόσφατα αρκετά αισθητή με την υποστήριξή του για δύο κράτη και προβολή των τουρκικών θέσεων...

Αν οι κ.κ. Μάλκολμ Ρίφκιντ και Τζάκ Στρο μετά τις αποκαλύψεις και την απώλεια της  βουλευτικής τους ιδιότητας (ειδικά για τον Στρό που υπολόγιζε να τον κάνουν και Λόρδο) θα διατηρήσουν τις θέσεις τους στο Φόρουμ αυτό,  θα αναμένουμε να δούμε.

Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/συγγραφέας – Λονδίνο 26.2.2015


Blackburn MP Jack Straw is honoured by the Turkish government
Jack Straw receives his honour in Turkey

Φώτο από την Λ. Τέλεκραφ: «Ο Τούρκος πρόεδρος Γκιούλ παρασημοφορεί τον Τζάκ Στρο το 2012 για τις «υπηρεσίες» του προς την Τουρκία, το ψευδοκράτος και τους μουσουλμάνους. Πόσα, άραγε, χρέωσε γι΄αυτές τις υπηρεσίες;» (Λεζάντα από την Ελευθερία Λονδίνου 26.2.2015).



Δεν υπάρχουν σχόλια: