Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Ολοκληρώθηκε η εξέταση του 8ου μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση Σκαλί στην Πάφο

Η υπόθεση διαχωρισμού των οικοπέδων της εταιρείας Aristo Developers συνεχίστηκε με την ολοκλήρωση της μαρτυρίας της Α. Ευθυμίου και με την κυρίως εξέταση του επόμενου μάρτυρα, Ανδρέα Σωκράτους, Ανώτερου Κτηματολογικού Λειτουργού του τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, Δικηγόρος Νίνος Κέκκος, υπέβαλε κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις προς την μάρτυρα, Α. Ευθυμίου και στη συνέχεια παρουσίασε τον επόμενο μάρτυρα, Α. Σωκράτους.
Στην επανεξέτασή του προς την κ. Ευθυμίου, ο κ. Κέκκος ρώτησε την κ. Ευθυμίου κατά πόσο όταν εξέτασε τον επίμαχο φάκελλο προτού προχωρήσει στην έκθεσή της απουσίαζαν κάποια έγγραφα, θέση που είχαν υποστηρίξει οι συνήγοροι υπεράσπισης, με την 7η μάρτυρα κατηγορίας να απαντά πως όποια έγγραφα χρειαζόταν για να ετοιμάσει την έκθεσή της τα είχε ενώπιον της.
Κατά την κυρίως εξέταση από τον κ. Κέκκο, ο 8ος μάρτυρας κατηγορίας Α. Σωκράτους κατέθεσε διάφορα τεκμήρια μεταξύ των οποίων τις καταθέσεις και επιστολές του, τις οποίες ο μάρτυρας ανέγνωσε και στη συνέχεια προέβηκε σε διόρθωση/προσθήκη στην κατάθεσή του, δηλαδή ότι το επίσημο κτηματολογικό σχέδιο που αφορά τεμάχιο του εν λόγω διαχωρισμού, συνέχισε να εκδίδεται από το Κτηματολόγιο μέχρι τις 06/10/08 και όχι μέχρι την 29/09/2005.
Στη συνέχεια ο εν λόγω μάρτυρας απάντησε σε σειρά ερωτήσεων του κ. Κέκκου, επεξηγώντας μεταξύ άλλων, τη φύση των κτηματολογικών σχεδίων που εκδίδει το Κτηματολόγιο με αναφορά σε ιστορικά γεγονότα.
Ο κ. Σωκράτους, απαντώντας σχετικά, ανέφερε πως σχέδια στην κλίμακα 1/5000 δεν υπάρχουν σήμερα ούτε όταν αιτήθηκε η εταιρεία για να εξασφαλίσει πολεοδομική άδεια.
Ο εν λόγω συνήγορος του παρουσίασε έγγραφο που κατατέθηκε ως τεκμήριο, το οποίο περιέχει τις κατά καιρούς αλλαγές του συνολικού εμβαδού των υπό διαχωρισμό τεμαχίων. Ως Τμήμα Κτηματολογίου, ανέφερε, διαχειριζόμαστε κτηματολογικά δεδομένα τα οποία είναι ζωντανά και ως εκ τούτου τα κτηματολογικά σχέδια μετατρέπονται και διαφοροποιούνται συνεχώς προκειμένου να αποτυπώνουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την επί τόπου κατάσταση, δηλαδή της γης. Τέλος, εξήγησε τους λόγους που προέκυψαν για διάφορες αλλαγές στο συνολικό εμβαδόν των τεμαχίων επί του εν λόγω τεκμηρίου.
Ο μάρτυρας ανέδειξε τη σημασία της Τελικής Χωρομετρίας από το Κτηματολόγιο, κατά την οποία όπως ανέφερε, προκύπτει το τελικό εμβαδόν του διαχωρισμού.
Το τμήμα του, ανέφερε, εξετάζει την επί τόπου κατάσταση της ανάπτυξης, στην προκειμένη περίπτωση το διαχωρισμό και αφού το κτηματολόγιο ικανοποιηθεί ότι τα κτηματολογικά σχέδια των αδειών που αποτυπώνουν τον προτεινόμενο διαχωρισμό, συμφωνούν με τις επί τόπου κατασκευές, τότε προχωρά η διαδικασία, η οποία παρ’ όλη την υποβολή σχετικής αίτησης της Εταιρείας, ακόμα εκκρεμεί.
Περαιτέρω, ο μάρτυρας ξεκαθάρισε ότι το Τμήμα Κτηματολογίου εκδίδει, στα πλαίσια της πιο πάνω διαδικασίας, επίσημα σχέδια και επίσημους τίτλους ιδιοκτησίας των προτεινόμενων οικοπέδων, μόνο όταν το εν λόγω τμήμα ικανοποιηθεί με τον επί τόπου διαχωρισμό σε σχέση με κτηματολογικά σχέδια και η αρμόδια Αρχή εκδώσει Τελικό Πιστοποιητικό Εγκρίσεως.
Τέλος, οποιαδήποτε προβλήματα που τυχόν προκύψουν μεταξύ των σχεδίων και της επί τόπου κατάστασης ή αν έχουν οποιαδήποτε αμφιβολία, ως Τμήμα Κτηματολογίου, η ορθή διαδικασία είναι να γίνουν παρατηρήσεις ή να ζητηθούν διευκρινήσεις από την Πολεοδομική Αρχή, έτσι που να υπάρχει πλήρης συμμόρφωση στους όρους των αδειών πριν την έκδοση των ξεχωριστών τίτλων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Κέκκου, ο 8ος μάρτυρας κατηγορίας είπε ότι το κτηματολογικό σχέδιο που έχει το κτηματολόγιο στα μητρώα του της κλίμακας 1/5000 είναι σχεδόν λευκό.
Το σχέδιο 1/5000 που η εταιρεία υπέβαλε στο Δ. Πάφου για εξασφάλιση της πολεοδομικής άδειας και αυτό, όπως είπε, που έχει διαφανεί είναι ότι προέρχεται από δύο σχέδια σε κλίμακα 1/500 και 1/2000.
Αυτή η σμίκρυνση των δυο αυτών σχεδίων, όπως σημείωσε, είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν μετρήσεις επί του σχεδίου που ετοίμασε η εταιρεία.
Ο κ. Σωκράτους, αναφερόμενος στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του αργακιού, είπε ότι ανήκει στο Κράτος κάτι που γνώριζε η εταιρεία από το 2007 αφού τότε είχε εκδοθεί η απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου.
Εξήγησε επίσης ότι η εταιρεία γνώριζε τα εμβαδά των τεμαχίων της, τα οποία γνωστοποιήθηκαν σε αυτήν από το Κτηματολόγιο στο πλαίσιο της αλλαγής των κτηματολογικών σχεδίων που ίσχυαν για τα εν λόγω τεμάχια.
Ανέφερε τέλος ότι η Εκκλησία που υπάρχει στα τεμάχια δεν ανήκει στην εταιρεία.
Η ακροαματική διαδικασία αναβλήθηκε λόγω του περασμένου της ώρας και θα συνεχιστεί αύριο στις 11 π.μ. με την αντεξέταση του εν λόγω μάρτυρα από τον συνήγορο υπεράσπισης του ζεύγους Αριστοδήμου.


http://ikypros.com/?p=82492#sthash.DUhIRrWP.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: